Regenseizoen Cuba

Cuba is een avontuurlijke reisbestemming waar je naast sfeervolle steden ook een uitgebreid aanbod hebt op het gebied van natuurrijke omgevingen en onwijs leuke activiteiten. Net als veel andere landen in het Caribisch gebied kent het zowel droge als regenachtige periodes. 

Als je net zo enthousiast bent over Cuba als wij, dan kan het verstandig zijn om je alvast een beetje in te lezen over de beste reistijd voor Cuba. Samen met ons artikel over de ‘beste reistijd voor Cuba’, kun je alvast wat data prikken en afwegen wat voor jouw reisgezelschap de beste reisperiode is.

Het bepalen van de reisperiode

Het bepalen van de beste reisperiode hangt af van meerdere factoren. Zo heb je bijvoorbeeld te maken met het toeristische hoogseizoen en een regenseizoen. Door deze verschillende factoren is het lastig om de ‘perfecte’ reisperiode te bepalen.

We raden je aan om je niet te veel vast te houden aan de zogenaamde beste reistijden. Kijk vooral naar wat voor jou en je reisgezelschap het beste uitkomt. Ook in het regenseizoen kun je namelijk prima een rondreis maken door Cuba.

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je aan bepaalde reisperioden vastzit, bijvoorbeeld door kinderen die naar school gaan. Dat hoeft echter geen belemmering te zijn.

Stranden Cuba

Beste reisperiode voor een rondreis Cuba

Bij het selecteren van het seizoen waarin je naar Cuba wilt reizen kun je meerdere afwegingen maken. Zo kun je onderscheid maken tussen het laag- en hoogseizoen (toerisme) en het droog- en regenseizoen (neerslag). De zogenaamde beste reistijd is wanneer deze het beste in balans zijn met elkaar.

De beste reistijd voor een rondreis Cuba wat betreft neerval is van november tot april. Hoewel het in die periode hoogseizoen is in Costa Rica, valt er wel minder neerslag. Als je liever het toeristische hoogseizoen vermijdt, zijn de maanden mei, juni, september en oktober meer geschikt.

Het Cubaanse klimaat

Om te kunnen begrijpen hoe de reisperiodes in Cuba nu in elkaar zitten, moet je eerst kijken naar het daadwerkelijke klimaat in Cuba.

Cuba heeft een tropisch savanneklimaat. Hierdoor is het het hele jaar door lekker warm, maar kent het wel een duidelijke droge periode. Je kunt ervan uitgaan dat de temperaturen gedurende het hele jaar tussen de 25 en 33 graden zullen liggen, waardoor je zelfs in de wintermaanden kunt genieten van een strandvakantie op Cuba!

Het regenseizoen

Naast het kenmerkende droge seizoen heeft dit klimaat ook een regenseizoen. Dit regenseizoen loopt van mei tot oktober. In de maanden september en oktober bestaat zelfs de kans op tropische stormen. In het oosten van Cuba vindt een onderbreking van het regenseizoen plaats, met een korte droge periode in juli en augustus.

De buien die je kunt verwachten in het regenseizoen zijn vaak hevig, maar duren ook relatief kort. Na regenval kun je vaak weer genieten van een stralende zon. De regen valt echt niet de hele dag, de buien vallen voornamelijk aan het einde van de middag. De luchtvochtigheid in het regenseizoen is wel aanzienlijk hoger. Door het warme weer en de periodieke regenval kan het soms behoorlijk benauwd worden. Gelukkig staat er in de meeste gevallen een heerlijk briesje, vooral als je aan de kust verblijft.

Aantal dagen neerslag en aantal zonuren Cuba

Hieronder geven we je een beknopt overzicht van het aantal dagen dat je regen kunt verwachten in relatie tot het aantal zonuren per dag. Zo kun je zelf zien dat de regenval niet heel veel effect heeft op het klimaat en dat je ondanks de regen toch nog kunt genieten van een heerlijk zonnetje! Als voorbeeld hebben we de statistieken van de stad Havana gebruikt.

Havana

Maand Aantal dagen neerslag Aantal zonuren per dag
Januari 5 8
Februari 3 9
Maart 3 10
April 5 10
Mei 13 9
Juni 17 8
Juli 14 10
Augustus 15 9
September 16 8
Oktober 12 8
November 6 8
December 3 8

Zoals je ziet, heeft de regenval weinig invloed op het aantal zonuren per dag en kun je ongeacht de regenval nog steeds genieten van het warme klimaat in Cuba. Let er wel op dat de regenval per gebied kan verschillen en dat het om gemiddelden gaat.

Het kan dus ook zijn dat je elke dag te maken krijgt met regen tijdens je reis of dat je helemaal geen neerslag hebt gedurende je reisperiode in het regenseizoen. Probeer dus ook niet al te veel het weer te voorspellen. Cuba kent ook veel hoog- en laaggelegen gebieden, waardoor neerslag vrij onvoorspelbaar is.

Voorbereiden, aanpassen en genieten!

Reis je in het regenseizoen, dan hoeft dat helemaal geen belemmering te zijn voor jouw reis. Je zult je gewoon iets beter moeten voorbereiden op daadwerkelijke regenval door een aantal spullen vanuit Nederland mee te nemen naar Cuba, zoals een poncho en sneldrogende kleding. Ook als je in de droge periode reist, is Cuba gewoon een reisbestemming waarvoor voorbereiding van belang is.

De grootste tip die we je kunnen bieden is aanpassingsvermogen. Als je gaat hiken in het regenseizoen, zorg er dan voor dat je over de juiste spullen beschikt en doe overweeg een andere activiteit als het echt niet gaat. Sommige activiteiten zijn gewoon niet mogelijk tijdens hevige neerslag.

Voor een rondreis door Cuba is zonder twijfel een flexibele instelling nodig. Op sommige momenten is niet alles beschikbaar en door de economische achterstand kan dit tijdens de reis merkbaar zijn. Dit geldt niet anders voor het regenseizoen. Is het niet mogelijk om je geplande activiteit uit te voeren en moet deze worden verplaatst? Zorg er dan voor dat je flexibel bent en de activiteit op een ander moment kunt doen. In de tussentijd kun je altijd iets anders leuks ondernemen.

Temperatuur en klimaat Cuba

Verschil met reizen in het droge seizoen

Reizen in het droge seizoen kan anders uitpakken. Het is een stuk warmer, activiteiten kunnen vrijwel altijd uitgevoerd worden en bovendien is het veel drukker op toeristische trekpleisters. Door de verminderde neerslag is het landschap ook een stuk droger, wat vooral in de natuurgebieden goed te merken is.

Dus nu reizen in het hoogseizoen of het regenseizoen?

Dat bepaal je natuurlijk zelf. Ga na welke reisperiode voor jou het beste uitkomt. Wil je er alles aan doen om de toeristische piek te vermijden? Reis dan lekker in het regenseizoen. Vind je het belangrijker dat je alles kunt doen en er geen belemmeringen zijn voor jouw reis? Dan raden we aan om gewoon in de droge periode te reizen.

Mensen maken zich snel veel te druk over het bepalen van een reisperiode. Onze tip: Kies gewoon wat het beste voor jullie uitkomt, lees je goed in en bereid je daarop voor.

Reis je bijvoorbeeld tijdens het toeristische hoogseizoen, dan zul je van tevoren een planning moeten maken en al een aantal dingen vooraf moeten regelen. Accommodaties en activiteiten raken dan snel vol en worden duurder naarmate je hier langer mee wacht tijdens het hoogseizoen.

Overleg vooral waar de belangen liggen binnen je reisgezelschap. Cuba is een avontuurlijke reisbestemming, dus ga dit avontuur zeker aan!