Beste reistijd Cuba
Als je van plan bent om een rondreis Cuba te maken, is het vaak belangrijk om te weten in welke periode dit het beste kan. Welke maanden hebben het beste weer en wanneer is het toeristische hoog- en laagseizoen?
Over het algemeen is de beste reistijd voor Cuba wanneer het winter is in Nederland. In de maanden december tot en met maart is het vooral droog en zonnig. Ook in november en april is er weinig neerslag. Er zijn echter wel wat verschillende factoren waar we rekening mee moeten houden bij het bepalen van de beste reisperiode.
Kort gezegd kun je het hele jaar door naar Cuba reizen. Gedurende het hele jaar liggen de temperaturen tussen de 25 en 34 graden. In de winter koelt het ietsje af, maar je kunt steeds genieten op het strand of een drankje doen op het terras in Havana! In de winteravonden koelt het iets af, in combinatie met de wind en een temperatuur van 20 graden kan het dan iets frisser aanvoelen. Over het algemeen kun je het hele jaar op Cuba genieten van zon, strand en een heerlijke sfeer!
Het regenseizoen loopt van mei tot en met oktober, tevens de warmste periode in Cuba. Tijdens deze periode is de luchtvochtigheid hoog en zijn er vaak korte maar hevige regenbuien. Hoewel wolken snel kunnen ontstaan, verdwijnen ze net zo snel weer! In de maanden september en oktober is er kans op tropische stromen en cyclonen.
Zonuren per dag:
Om een idee te geven van wat je qua weer kunt verwachten, volgt hieronder een kort overzicht van het gemiddelde aantal zonuren per dag.
Zoals altijd gaat het om gemiddelden. Net als in Nederland kun je ook in Cuba pech hebben of geluk hebben met het weer. Omdat het eiland een heuvelachtig is en overal wel aan de kust grenst, kan het weer op verschillende plaatsen variëren. Zo is het in de hoger gelegen gebieden iets koeler, terwijl er aan de kust vaak meer wind is.
Neerslag gemiddeld:
Ook de neerslag is een factor waar veel mensen rekening mee houden bij het bepalen van de beste reistijd. Het regenseizoen valt samen met het warme seizoen. Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde neerslag per maand. We nemen de hoofdstad Havana als voorbeeld.
Maar net zoals in andere landen kan dit per regio verschillen. Zo valt er in de maanden juni, juli en augustus juist meer regen in het oosten van het eiland. Om te weten te komen welke kleding je moet meenemen, raden we je het aan om het weerbericht per gebied dat je gaat verkennen van tevoren te controleren. Vooral als je de bergen inreist, is het handig om het weerbericht hierover in de gaten te houden. Zo voorkom je dat je onvoorbereid in je korte broek staat te bibberen op de berg.
Niet vergelijken met Nederlandse regenbuien
Als je in Nederland (of Vlaanderen) woont, denk je bij regen al snel aan de druilerige herfstdagen waar het de hele dag door regent. Dat beeld zou je eigenlijk moeten loslaten als je kijkt naar regenval in een land als Cuba.
Tropische buien zijn toch echt anders dan zo'n Nederlandse druilerige dag. Alleen al de warme temperaturen maken een gigantisch verschil. Een tropische bui bij 30 graden is echt een andere ervaring dan een regenbui bij 10 graden. Op Cuba kan het ook heel wisselvallig zijn. Het ene moment is de lucht gevuld met grijze wolken, maar na een korte regenbui kan het snel opklaren en kun je de rest van de dag genieten van een heerlijk zonnetje.
Baseer je beslissing niet alleen op regenval
Het is dus van belang om je keuze voor een rondreis niet alleen te laten afhangen van gemiddelden en je eigen idee van regen. We hebben inmiddels elk jaar al honderden reizigers naar Cuba gestuurd. Het valt vooral op dat het weer eigenlijk nooit echt te voorspellen is. Zelf tijdens de “droge periode” kan je geconfronteerd worden met hevige regenval. Ook in de bergen kan het plotseling omslaan en ontstaat er een fikse regenbui. Aan de andere kant gebeurt het ook regelmatig dat mensen tijdens het regenseizoen reizen en nergens last van hebben.
Laagseizoen en hoogseizoen
Het toeristische hoogseizoen in Cuba valt tijdens de vakantieperiode, vooral in de maanden juli en augustus. Ook van november tot en met februari is het druk. In deze maanden is het vooral in de grote steden wat drukker en zijn accommodaties en restaurants vaak beter bezet.
Dit betekent niet dat je in die periode niet moet reizen, maar je moet er wel rekening mee houden dat je iets meer kwijt zult zijn en dat je van tevoren al een beetje moet plannen waar je gaat overnachten en eten.
In Cuba zijn er twee verschillende type accommodaties: staatshotels en casas particulares. Casas particulares zijn als het ware bed & breakfasts. Hier wordt onderscheid gemaakt tussen casa’s voor toeristen en voor locals. De casa’s voor toeristen kun je herkennen aan een oranje bord. Staatshotels zijn er in verschillende types, ze variëren van luxe resorts tot budgethotels.
Afhankelijk van schoolvakanties?
Het is natuurlijk geen slecht idee om de verwachte regenval mee te nemen bij het plannen van je reis naar Cuba. Echter, voor veel mensen is het niet altijd mogelijk om op elk moment van het jaar op vakantie te gaan. Zeker met kinderen die naar school gaan, zit je vaak vast aan een bepaalde reisperiode. Als je dan ook nog eens rekening wilt houden met het weer, kan het lastig zijn om een geschikte vertrekdatum te vinden.
Laat je hier echter niet door tegenhouden om een rondreis door Cuba te maken. Uit eigen ervaring en die van onze vele reizigers weten we dat het helemaal niet zo goed te voorspellen is wat nu precies de beste reistijd is voor een bepaald land. Net als in Nederland kunnen er mooie periodes zijn op onverwachte momenten en regenbuien op andere momenten. Statistieken zijn in dat opzicht niet meer dan een kansberekening, gebaseerd op gegevens uit het verleden.
Als je gebonden bent aan schoolvakanties, raden we je aan om gewoon die rondreis te boeken. Je zult merken dat er vooral in de kleinere steden voldoende accommodaties zijn om te verblijven. Hoewel een regenbui altij kan voorkomen, zal de warmte van zo'n 30 graden ervoor zorgen dat het niet al te hinderlijk is. Bovendien word je beloond met het prachtige groene landschap van het binnenland tijdens de periodes met neerslag.
Beste reistijd
De beste reistijd is dus:
- Afhankelijk van wanneer je kunt vertrekken. Ook buiten de zogenaamde “beste reistijd voor Cuba” kun je prima reizen.
- Afhankelijk van de regio die je bezoekt. Het overgrote deel van de Nederlandse reizigers bezoekt voornamelijk de grote steden aan de kust, zoals Havana, waar ze genieten van strand en all-inclusive resorts. Als je de bergen in gaat, kan het handig zijn om even het weerbericht te controleren.
- Niet zo goed te voorspellen als sommige mensen denken.
Angst voor het regenseizoen
We merken vaak dat mensen een heel ander beeld hebben van het regenseizoen dan wat het in de praktijk meestal is. Een periode met relatief veel neerslag is vervelend, maar geen belemmering voor je vakantie. De kans dat je dagenlang in de druilerige regen loopt is gewoon niet zo groot. Dat zie je ook terug als je naar het gemiddelde aantal zonuren per dag kijkt.
Met name als het gaat om tropische buien, gaat het in veel gevallen om korte, pittige buien die vrijwel onvoorspelbaar zijn. Daarnaast regent het in het binnenland meer dan aan de kust. Je zult merken dat er in het groene, heuvelachtige gebied veel meer kans op regen is dan op andere plekken. De vraag is of dat wel zo erg is. Een zomerse bui bij een hitte van 30 graden hoeft niet altijd vervelend te zijn. Je krijgt er prachtige kleuren en een enorme diversiteit aan dieren en planten voor terug. Lees ons ook artikel ‘Temperatuur en klimaat Cuba’.