Cuba

Betalen, pinnen en geld opnemen Cuba

Als je een rondreis Cuba op de planning hebt, is het handig om je goed voor te bereiden op het betalen, pinnen en geld opnemen in Cuba. Naast praktische informatie vind je in dit artikel handige tips voor betalingen in het buitenland, specifiek gericht op Cuba.

Munteenheid en wisselkoers

Er wordt in Cuba betaald met de Cubaanse Peso (CUP), waarbij 1 euro ongeveer gelijk is aan 25 CUP. Online zul je ook de term CUC voorbij zien komen, wat staat voor de Convertible Peso (CUC). Dit was lange tijd een van de twee officiële munteenheden van Cuba, voornamelijk gebruikt door toeristen. Echter, op 1 januari 2021 is de CUC uit de circulatie genomen en is het geen geldig betaalmiddel meer.

De wisselkoers van de CUP is redelijk variabel en kan op korte termijn veranderen. We raden je aan om ook tijdens je verblijf de wisselkoers in de gaten te houden.

Tips:

  • Check regelmatig de wisselkoers 
  • Betaal waar mogelijk met de lokale munteenheid 

Pinnen en betalen in Cuba

In Cuba kun je prima geld pinnen, mits je een creditcard van Visa of MasterCard hebt. Bankpassen worden vrijwel niet geaccepteerd. Neem dan voor de zekerheid wat contant geld mee op zak. Vooral aan het begin van je reis heb je dan een extra buffer, mocht je geen geld kunnen opnemen. Zorg ervoor dat je geldopnames niet ‘s avonds laat alleen doet en scherm je pincode goed af.

Om geld op te kunnen nemen in Cuba, moet je voordat je vertrekt via internetbankieren je creditcard geschikt maken voor betalingen in het buitenland. Hierbij kun je vaak ook de tijdsduur aangeven, zodat je kunt instellen dat je bankpas na terugkomst in Nederland niet meer geschikt is. Dit is een praktische tip om skimmen moeilijker te maken.

Hoewel betalen met je creditcard mogelijk is bij veel staatshotels, autoverhuurbedrijven en tankstations, is het altijd verstandig om voor de zekerheid voldoende contant geld bij je te hebben, bij voorkeur in kleine biljetten.

Voor het grootste deel van je reis zul je echter contant geld nodig hebben, vooral bij het betalen van taxi’s, waar contant geld noodzakelijk is. Maar ook bij winkels, hotels en restaurants is het nog steeds vaak nodig om contant te betalen. In de grote steden heb je vaak wel de mogelijkheid om met je creditcard te pinnen.

Hoeveel moet je dan elke keer pinnen?

Hoeveel geld je moet opnemen, hangt natuurlijk een beetje af van je reisplannen. Als je een dag vol excursies gaat doen, zul je meer contant geld moeten hebben dan wanneer je die dag in je hotel blijft.

We adviseren om niet te grote bedragen tegelijk op te nemen. Aan de andere kant is het ook niet zinvol om telkens hele kleine bedragen te pinnen. Ons advies is om per keer pinnen 100 tot 150 euro op te nemen. Zo heb je altijd genoeg contant geld bij je, maar hoef je niet elke dag opnieuw te pinnen. Mocht je dan de pech hebben dat je geld gestolen wordt of kwijtraakt, blijft de schade beperkt. 

Tips voor pinnen in Cuba:

  • Pinnen in het buitenland kan slechts één keer per 24 uur. 
  • Vaak is er op je bankpas een weeklimiet ingesteld. Zorg ervoor dat je deze tijdig verhoogt als dat nodig is. 
  • Betalen met je creditcard is mogelijk en kan tegenwoordig bij sommige hotels, tankstations en bij het betalen van je huurauto. Voor andere zaken is het niet mogelijk om met je creditcard te betalen, dus zul je contant geld bij je moeten hebben.
  • Houd er rekening mee dat veel kleine winkels en taxichauffeurs vaak geen wisselgeld hebben op grote bedragen. Bewaar de grote biljetten dan voor toeristische attracties of populaire winkels/restaurants. 

Wat betaal je voor wat?

Over het algemeen is Cuba een relatief goedkoop land. Er zijn voldoende winkeltjes en restaurants te vinden, maar houd er rekening mee dat je te maken kunt krijgen met voedsel-, water- en medicijntekorten. Een flesje water kost ongeveer 60 cent. Een heerlijke verse smoothie kun je al krijgen voor ongeveer 2 euro.

In Cuba zul je voornamelijk kleinere winkeltjes tegenkomen met een beperkt aanbod aan voedsel en andere benodigdheden. Verwacht dus geen grote supermarkten en een breed assortiment. Ga ook niet naar Cuba om te winkelen, want er zijn geen winkelcentra, warenhuizen of outlet stores te vinden.

In Cuba is er een groot verschil in prijzen tussen lokale restaurants en de meer toeristische restaurants. Bij een restaurant gericht op toeristen ben je zo’n 15 tot 20 euro kwijt voor een maaltijd. Het gezelligst en meest betaalbaar kun je je eten bij een ‘paladar’, een soort knus mini-restaurantje waar het vaak hartstikke gezellig is. Hier kun je al een maaltijd krijgen voor minder dan 8 euro.

Ook alcohol is ruim verkrijgbaar. Bij gezellige tentjes kun je genieten van een koud biertje of zelfs een echte Cubaanse cocktail.

Pinnen of met je creditcard?

In Cuba is het helaas niet mogelijk om met je Nederlandse betaalpas te pinnen. Direct betalen met je creditcard kan dus alleen bij sommige hotels, tankstations en autoverhuurbedrijven. Voornamelijk zul je contante transacties doen met de lokale valuta van Cuba, die je opneemt met je creditcard.

Let erop dat je creditcard een Visa of MasterCard logo moet hebben. Veel Amerikaanse creditcards worden niet geaccepteerd, zoals American Express en Diners Club.

Waar vind je pinautomaten in Cuba?

Je kunt in Cuba het beste contant geld wisselen bij een hotel, bank of een officieel wisselkantoor. Deze wisselkantoren kun je herkennen aan de naam CADECA, dit is een wisselkantoor van de overheid. Deze kantoren bevinden zich op luchthavens, cruisehavens en in winkelcentra. Dit is de veiligste plek om je geld te wisselen, maar het kan iets duurder zijn.

Er zijn een beperkt aantal geldautomaten, dus het is verstandig om voldoende geld op te nemen en een aantal locaties te onthouden waar je geld op kunt nemen. Mocht het niet lukken, dan kun je altijd aan je gids om tips vragen.

Als je ervoor kiest om bij een andere automaat te pinnen dan bij het wisselkantoor (CADECA), let dan altijd goed op of de automaat zich op een drukke plek bevindt, ook om skimmen te voorkomen. Controleer of de plek waar je je pas invoert er ook “normaal” uitziet. Bij skimmen wordt meestal de magneetstrip gekopieerd. Dit kun je bijna altijd zien tijdens het pinnen, maar helemaal uit te sluiten is het nooit.

Extra bankpas

Een handige reistip is ook om creditcards gescheiden van elkaar te bewaren. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met je pas of kun je om wat voor reden dan ook geen geld opnemen, dan kun je altijd je andere pas nog gebruiken. Niet iedereen beschikt over meerdere passen. In dat geval kan het handig zijn om een bedrag van ongeveer honderd euro apart in je koffer te bewaren, zodat je altijd geld kunt wisselen als het echt noodzakelijk is.

Contant geld wisselen

Het is vaak mogelijk om contant geld te wisselen bij allerlei kantoortjes. In principe raden we aan alleen fysiek geld te wisselen als het noodzakelijk is. In de meeste gevallen is gewoon pinnen toch de goedkoopste oplossing én voorkom je de mogelijkheid om met allerlei wisseltrucs benadeeld te worden.

Cuba en veiligheid

Zoals in elk land, zijn ook verreweg de meeste mensen in Cuba hardwerkende mensen die er niet op uit zijn om anderen te benadelen. Het is altijd aan te raden om niet te opzichtig met dure telefoons te lopen, je portemonnee in de gaten te houden en geen aanleiding te geven om iemand in de verleiding te brengen.

Zorg er dus voor dat je je gezond verstand gebruikt wanneer je een verre rondreis gaat maken, dan komt het helemaal goed! Doe bij verlies of diefstal altijd aangifte. Dit heb je vaak nodig om aan te kunnen tonen wat er gebeurd is.

Wat ben je kwijt in Cuba?

Als je een rondreis via Holidream hebt geboekt, is een groot deel van je reis al betaald. Het enige dat ter plekke nog betaald moet worden, zijn excursies die je zelf wilt ondernemen, eten en drinken (behalve ontbijt) en tussendoortjes. In Cuba ben je voor ontbijt, lunch, diner, snacks en een drankje ongeveer 25 euro kwijt per persoon. Bij excursies hangt de prijs af van wat je gaat doen. Hier betaal je waarschijnlijk, naast de accommodaties, het meeste voor. De prijzen variëren tussen de 20 en 40 euro.

Afdingen in Cuba is heel gebruikelijk. Dit kun je doen bij taxi’s, casas en verschillende marktkraampjes die je tegenkomt. Straatverkopers hebben vaak veel ervaring met afdingen en vragen dan ook het dubbele van de normale prijs, omdat ze goed weten hoe ze op je moeten inspelen. Als je gaat afdingen, doe dit dan wel op een respectvolle manier.

Niet alleen afdelingen, maar ook fooi geven is heel gebruikelijk. Probeer zoveel mogelijk af te dingen bij toeristische plekken en geef bij lokale restaurants en andere diensten fooi.

Neem je een taxi? Spreek dan vooraf duidelijk een prijs af en laat die ook even zien ter controle, bijvoorbeeld op de rekenmachine van je mobiel. Zo voorkom je misverstanden en discussies. Mocht je om wat voor reden dan ook toch in discussie belanden, laat je dan afzetten bij je hotel en bespreek met de portier wat je het beste kunt doen. Een aanrader om te overwegen tijdens een rondreis Cuba is om de app Sube te downloaden. Sube is het Cubaanse equivalent van een Uber of Lyft app.