Cuba

Kosten en prijzen Cuba

Cuba is een relatief goedkoop vakantieland. Het valt natuurlijk niet te vergelijken met een reis naar Azië, maar alsnog kun je er best goedkoop op vakantie, vooral als je een beetje op je uitgaven let.

Als je er bijvoorbeeld voor kiest om in een staatshotel/resort te slapen, ben je al gauw wat geld kwijt. Maar als je verblijft in een casa particular (een soort bnb), ben je een stuk goedkoper uit. Eten kun je hier in verschillende prijsklassen, dus daar is veel variatie in. Het gemiddelde maandinkomen in Cuba ligt omgerekend op ongeveer 46 euro per maand. Hiermee kun je wel stellen dat dit voor de gemiddelde inwoner nauwelijks voldoende is om van te leven.

Als je een rondreis Cuba maakt, boek je een reis naar een ontwikkelingsland. Het land zelf kampt met veel tekorten en dat zul je zeker merken.

Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Cuba. Mensen die in de toeristische sector werken verdienen vaak het meest, voornamelijk vanwege fooien.

Valuta en omrekenen

De Cubaanse Peso (CUP) is de officiële valuta. Hoewel je online waarschijnlijk veel zult lezen over de Convertible Peso (CUC), was dit slechts een van de twee officiële valuta's in Cuba die voornamelijk door toeristen werd gebruikt. De CUC is echter op 1 januari 2021 buiten gebruik gesteld. We zullen daarom verder praten over de CUP.

Hoewel pinnen steeds gebruikelijker wordt, raden we aan om in ieder geval een creditcard en voldoende contant geld mee te nemen voordat je op reis gaat. Je kunt ervoor kiezen om op het vliegveld al wat peso's te pinnen, maar ook in de steden zijn er tegenwoordig meerdere geldautomaten beschikbaar, hoewel dit niet overal even toegankelijk is. Het handigste is dan om met je creditcard (Visa of MasterCard) te pinnen.

Kosten van eten en drinken

Hoeveel je uitgeeft aan eten en drinken in Cuba, hangt af van hoe lokaal je eet. In een ‘paladar’ (een soort mini-restaurantje waar het vaak gezellig is), kun je al voor minder dan 8 euro een maaltijd krijgen. Als je in een wat luxer restaurant gaat zitten, betaal je al snel zo’n 10 euro voor een maaltijd. Je bent het meeste kwijt in een toeristisch restaurant, daar kun je rekenen op een maaltijd van ongeveer 15-20 euro.

Over het algemeen geldt in landen als Cuba: hoe lokaler je eet, hoe beter de prijs is.

Drinken is goedkoop, een flesje water of frisdrank kost ongeveer 60 cent. Maar je kunt er ook voor kiezen om de heerlijkste verse smoothies te halen.

Indicatie van prijzen voor populaire producten en maaltijden (lokaal eten en drinken):

  • Lunch - tussen de 2 en 6 euro voor een eenvoudige lunch.
  • Diner - tussen de 6 en 10 euro voor een maaltijd.
  • Biertje - 2 euro
  • Cola - 0,60 euro
  • Flesje water - 0,60 euro
  • Verse smoothie - 2 euro

Over het algemeen geldt: hoe toeristischer de plek, hoe hoger de prijzen. In Cuba heb je echter niet altijd de mogelijkheid om lokaal te eten. Vanwege de tekorten kan het voorkomen dat de helft van het menu in een lokaal restaurant niet beschikbaar is. 

Hotels en casa particular

Zoals eerder vermeld, kun je je verblijf in Cuba zo goedkoop of duur maken als je wilt. De goedkoopste optie is een verblijf in een casa particular, terwijl de duurste optie een all-inclusive resort (staatshotel) is. De prijsklassen variëren sterk. Een casa particular kost meestal tussen de 25 en 35 euro per nacht. De prijzen voor een overnachting in een strandresort kunnen echter sterk variëren, van 90 tot zelfs 300 euro per nacht.

De hotels die je tijdens de reizen van Holidream bezoekt zijn van prima kwaliteit, liggen redelijk centraal en zijn voorzien van internetverbinding.

Casa particular - tussen de 25 en 35 euro

Staatshotel - tussen de 90 en 300 euro (gebaseerd op de prijzen van all-inclusive strandresorts)

Taxi’s en bus

In Cuba kun je kiezen tussen verschillende vervoersopties, zoals bussen, colectivos (gedeelde taxi's) en taxi’s. De bussen in Havana bieden betrouwbare verbindingen tussen steden.

Taxi’s zijn ook een betrouwbaar optie, maar het is belangrijk om voorzorgsmaatregelen te nemen. Spreek altijd een tarief af voordat de taxichauffeur vertrekt, om onverwachte kosten te voorkomen. Probeer zo gepast mogelijk te betalen met contant geld. Vaak hebben chauffeurs geen wisselgeld voor grote bedragen.

Geld opnemen in Cuba

Als je geld gaat opnemen in Cuba, zijn er ook een aantal voorzorgsmaatregelen waarmee je rekening moet houden:

  • Stel je pinpas voorafgaand in op betalingen buiten Europa.
  • Pin alleen geld in Cuba, vaak is opnemen van geld in Nederland een stuk duurder.
  • Controleer de pinautomaat op skimapparatuur voordat je geld opneemt.
  • Kies een pinbedrag dat je niet in gevaar brengt als het gestolen wordt, maar ook niet betekent dat je elke dag geld moet opnemen. We raden een bedrag tussen de 100 en 150 euro aan.
  • Kies bij het pinnen altijd voor “continue without conversion” om te voorkomen dat de lokale bank jouw wisselkoers berekent. De kan tot wel 15% hoger zijn dan de wisselkoers die jouw bank hanteert!

Optionele activiteiten en kosten

Naast de accommodatiekosten kunnen de kosten voor activiteiten/tours ook aanzienlijk zijn, afhankelijk van hoeveel je bereid bent uit te geven. Als je elke dag een tour doet, kun je zo'n 20 euro per dag per persoon kwijt zijn. De prijzen van de tours variëren ook. Entreegelden liggen meestal tussen de 8 en 10 euro. Een echte dagtrip, naar Viñales bijvoorbeeld, kost rond de 40 euro per persoon.

Als je de reis bij Holidream boekt, zijn de activiteiten al inbegrepen in de totale reissom. Maak je geen zorgen, je hebt ook nog de mogelijkheid om optionele activiteiten bij te boeken!