Cuba

Taxi's & OV in Cuba

In dit artikel behandelen we hoe het verkeer in Cuba geregeld is, hoe je het veiligst kunt reizen en hoe je het beste een taxi kunt regelen. Hoewel het eenvoudig is om in Nederland een taxi te regelen, vereist het in Cuba enkele maatregelen om je veiligheid te waarborgen. Ook gaan we in dit artikel dieper in op hoe het is om zelf deel te nemen aan het verkeer in Cuba.

Het Cubaanse verkeer

Omdat de verkeersregels heel anders zijn dan hier in Nederland en Cubanen ook heel anders rijden, kiezen veel toeristen ervoor om de taxi te nemen. Deze taxichauffeurs hebben jarenlange ervaring in het Cubaanse verkeer. Toch is het vaak praktischer om een eigen auto te huren. Op die manier ben je een stuk flexibeler en misschien zelfs goedkoper uit. Daarom is het handig om te weten wat je kunt verwachten van het verkeer in Cuba.

Op Cuba zul je onderweg niet extreem veel auto’s tegenkomen. Zo kun je hele stukken rijden zonder andere auto’s tegen te komen. Maar je kunt ook paarden, volgeladen trucks en lifters langs de weg spotten. Het verkeer is dan ook een stuk trager zodra je buiten de steden reist. Hoewel de wegen vaak leeg zijn, worden er in Cuba toch bepaalde snelheden gehanteerd en zijn de wegen vaak in slechte staat, waardoor er veel gaten in de weg zitten.

Ben je toch van plan om een auto te huren in Cuba, dan is het raadzaam om je goed in te lezen over de verkeersregels. Een handige tip is om ervaringen van anderen met rijden in Cuba te lezen. Zij kunnen je vaak handige tips geven over welke maatregelen je kunt nemen. Online kun je verschillende blogs lezen over de ervaringen van verschillende toeristen.

Taxi in Cuba

Zonder twijfel is het huren van een taxi de veiligste optie. Hoewel dit niet altijd de goedkoopste of meest flexibele optie is, wordt het met name sterk aanbevolen wanneer je in de binnensteden rijdt.

Cuba is in principe een hartstikke veilig land om naartoe te reizen, maar dat betekent dat je geen aandacht aan je veiligheid moet besteden. Daarom geven we je een aantal tips over hoe je het beste aan je eigen veiligheid, maar ook die van anderen, kunt denken wanneer je van plan bent een taxi te huren:

  • Stap nooit in taxi’s die diensten aanbieden, jij moet altijd degene zijn die hen benadert.
  • Spreek altijd van tevoren een tarief af, zo voorkom je dat je opgelicht wordt en opeens fors moet betalen voor een korte rit.
  • Taxichauffeurs hebben vaak geen wisselgeld voor grote biljetten, dus is het handig om altijd wat kleine biljetten op zak te hebben.
  • Op de mobiele app maps.me kun alternatieve routes vinden als je vastloopt in het verkeer. Dit kun je dan aan je taxichauffeur laten zien, zodat je niet onnodig veel geld betaalt door het lange wachten in het verkeer.
  • Ga voorzichtig om met de taxi's. Sommige taxi’s zijn fragiel gebouwd, waardoor het hard dichtslaan van een deur schade kan veroorzaken. Ook kunnen taxichauffeurs boos op je worden als je niet zorgvuldig met hun spullen omgaat.
  • Houd 's avonds nooit zomaar een taxi aan.
  • Laat geen waardevolle spullen zien. Ook al zit je ‘veilig’ in een taxi, het is niet verstandig om opeens allerlei spullen uit je tas te halen en te laten zien. Vooral niet als je op straat een taxi aanhoudt. Geef overvallers geen reden om je te beroven.

De officiële taxi's van de Cubaanse overheid zijn te herkennen aan hun gele en zwarte kleuren. Veel taxi’s zijn nog Amerikaanse oldtimers, particuliere taxi's, maar houd er rekening mee dat deze taxi’s vaak geen meter hebben en dat een prijs van tevoren moet worden afgesproken. De oldtimers zijn vaak wel goedkoper dan de officiële taxi's, omdat er nog ruimte is voor onderhandeling over de prijs.

Naast normale taxi’s kun je in Cuba ook coco’s spotten (kleine knalgele driewielers). Deze rijden vooral alleen door de binnensteden en ook hier moet je van tevoren een prijs afspreken. Buiten de steden zul je nog veel taxi’s in de vorm van paard en wagen tegenkomen. Voor kleine stukjes kun je ook gebruik maken van fietstaxi's (bici-taxi). 

Naast privétaxi's bestaan er ook collectieve taxi's, ook wel bekend als "collectivo's". Deze taxi's zijn in wezen identiek aan privétaxi's, met het enige verschil dat passagiers deze delen met andere reizigers die naar dezelfde locatie reizen. Hierdoor is een collectivo voordeliger dan een privétaxi. Collectivo's zijn vaak te regelen via je accommodatie of casa particular.

Uiteraard verschilt het per regio hoe je het beste een taxi kunt bestellen en waar je overal rekening mee moet houden. Ook gelden hiervoor weer andere tarieven. Je kunt ook een taxi laten regelen door het personeel van de accommodatie waar je verblijft of bij bijvoorbeeld een restaurant.

Bus in Cuba

In heel Cuba, vooral in steden en drukke gebieden, zie je ze vaak: de grote tourbussen van Viazul. De Viazul bussen zijn voor toeristen een van de handigste manieren om te reizen in Cuba, ze verbinden alle grote hoofdsteden en kleinere steden. De bussen rijden volgens strakke schema's, waardoor ze betrouwbaar zijn. Je kunt een ticket kopen bij een Viazul kantoor, deze kantoren zijn vaak op stations te vinden. Het kan zijn dat deze stations net buiten de stad liggen. Het is ook mogelijk om online via de website of via de app een kaartje te kopen, je dient je dan wel te registreren op de website. Reserveer je tickets op tijd, vooral in het hoogseizoen!

In de steden Havana en Varadero kun je ook gebruik maken van de hop-on hop-off bus. Een leuke en betaalbare manier om de steden te verkennen.

Of toch zelf rijden in Cuba?

Of je besluit deel te nemen aan het verkeer tijdens je rondreis Cuba is geheel aan jou. Echter, je moet er wel rekening mee houden dat het verkeer in Cuba niet te vergelijken is met het georganiseerde verkeer in Nederland. Dat geldt overigens ook voor de staat van de wegen. Je zult dus moeten overwegen of je voldoende ervaring hebt om het buitenlands verkeer aan te kunnen.

Als je van plan bent zelf te rijden tijdens de rondreis Cuba, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • De infrastructuur van het land is redelijk slecht. De hoofdwegen zijn wel goed onderhouden en bestaan voornamelijk uit asfalt.
  • In het oosten zul je snel asfaltwegen tegenkomen met veel gaten.
  • Binnendoorwegen kunnen sterk variëren. In steden rijd je voornamelijk op stenen straten, terwijl je in natuurgebieden vooral zandpaden zult tegenkomen.
  • Gebruik de app maps.me voor het downloaden van kaarten en het plannen van je route of download van tevoren een andere kaart. Het bereik is in sommige gebieden slecht, dus door een kaart te downloaden kun je je route volgen zonder onderbrekingen.
  • Als toerist mag je niet zelf in een oldtimer rijden, deze auto’s zijn niet te huur en verkeren vaak in slechte staat.
  • Tank ruim op tijd, aangezien er een benzinetekort is op Cuba en er weinig tankstations zijn.
  • Lees je goed in over de verkeersregels van Cuba. Het is ook handig om ervaringen van andere toeristen te lezen over rijden in Cuba. Er zijn diverse blogs beschikbaar waarin toeristen hun ervaringen delen over het deelnemen aan het verkeer in Cuba.
  • Houd deuren op slot om straatverkopers en berovers buiten te houden.

Reizen in Cuba

Je kunt zelf al zien dat, welke optie je ook kiest - met de taxi, bus of zelf rijden - het altijd wat aandacht van je vergt. Belangrijk is om te weten wat voor jou en je medereizigers het meest geschikt is. Reis je bijvoorbeeld met kinderen, dan moet je even afwegen of het wel zo veilig is om zelf te rijden. Als je grote afstanden moet afleggen, zul je waarschijnlijk zelf een auto willen huren, maar als je in de steden blijft, is het echt aan te raden om gewoon de taxi te nemen.

Let vooral goed op in het verkeer, ongeacht of je nu met de taxi rijdt of zelf rijdt. Veiligheid moet altijd voorop staan. Daarnaast is het belangrijk om te genieten van je vakantie, dat moet altijd de hoogste prioriteit zijn!