Wanneer boek je je vluchten?

1 van de grote dilemma's als je een verre reis wilt boeken is het moment waarop je je vlucht moet vastleggen. In dit artikel geven we je handige tips! 

Een belangrijk deel van de kosten voor een verre reis bestaan uit de vluchten naar je bestemming toe. Met name in het hoogseizoen, tussen eind mei en eind september, zijn vluchtprijzen over het algemeen hoog en kun je veel besparen door op het juiste moment te boeken. 

Vluchtprijzen wisselen continu

Belangrijk om te beseffen is dat prijzen voor vluchten heel veel fluctueren. Vliegtuigen worden door de luchtvaartmaatschappij aan de achterkant opgedeeld in verschillende vluchtklassen. Is een klasse uitverkocht? Dan wordt de volgende, meestal duurdere klasse aangeboden. Aan de voorzijde krijg je als reiziger nog steeds hetzelfde overigens, je betaalt alleen meer. 

Daarnaast hangen vluchtprijzen af van vraag en aanbod, brandstofprijzen en brandstoftoeslagen, kosten voor luchthavenbelastingen en de koers van de dollar. 

Hoe flexibel ben je met je reisdata?

Hoe flexibel je bent met je reisdata bepaalt voor een groot deel hoeveel je kunt besparen op je tickets. Het kan geen kwaad om verschillende vertrekdata te proberen. Soms kan een vertrek op een woensdag in plaats van een zaterdag of zondag honderden euro's goedkoper zijn. 

In de regel geldt dat hoe flexibeler je bent, hoe makkelijker het is om een goede deal te scoren. 

Hoe lang wil je reizen?

Over het algemeen geldt dat vluchten met een overstap goedkoper zijn dan rechtstreekse vluchten. Je bent dan natuurlijk langer onderweg, maar de vraag is of een overstap van enkele uren op zo'n lange vlucht wel echt een probleem is. Even de benen strekken, een kop koffie halen of een hapje eten tijdens je overstap kan een prettige manier van reizen zijn. In onze ervaring is een overstap van tussen de 2 en 4 uur in veel gevallen best prettig. 

Vliegen met een overstap is wel minder duurzaam. Is duurzaamheid een belangrijk thema voor jou? Dan is het aan te raden om waar mogelijk voor rechtstreekse vluchten te kiezen. 

Beste moment om vluchten te boeken

Tussen de 8 maanden en 6 maanden voor vertrek boek je in de regel de gunstigste vluchten. Dit is echter niet altijd het geval. Ons advies zou vooral zijn om te budgetteren. Bepaal vóóraf wat je bereid bent uit te geven aan je vluchten en totale vakantie en bepaal aan de hand daarvan je budget.

Op het moment dat je de beslissing gemaakt hebt en de vluchtprijs voor jou binnen het geplande budget valt, raden we aan ook direct je vluchten te boeken. Houd er rekening mee dat vluchten over het algemeen direct definitief zijn en wijzigen vaak alleen tegen extra kosten mogelijk is. Bij lowfare aanbieders is wijzigen vaak helemaal niet mogelijk. 

Soms gebeurt het dat een vlucht nadat je geboekt hebt toch nog goedkoper wordt. Daar is helaas niks aan te doen. Het algoritme waarmee vluchtprijzen worden samengesteld is dusdanig complex dat het niet echt te voorspellen is. Als je je vlucht binnen je gewenste budget hebt kunnen vastleggen is het dus vooral een kwestie van tevreden zijn. 

Het belang van een goede verzekering

Als je een reis boekt, raden we je altijd een een goede reisverzekering én annuleringsverzekering af te sluiten. Hoewel met name een annuleringsverzekering vaak niet goedkoop is, kan deze je veel ellende besparen. Er zijn doorlopende annuleringsverzekeringen, gericht op mensen die regelmatig reizen. Vaak bieden deze een beperkte dekking. Een kortlopende annuleringsverzekering biedt vaak een betere dekking en dekt het hele bedrag van je reis. Deze zijn in de regel wel duurder. 

Een reisverzekering is vooral van belang tijdens je reis, maar ook als je gedoe hebt met bagage of beschadigingen onderweg. Een reisverzekering is dan een goede backup. 

Vluchten duurder als je vaker kijkt? 

Er gaan hardnekkige verhalen de ronde over vluchtprijzen. Zo zouden vluchten door organisaties bewust duurder gemaakt worden op het moment dat iemand vaker kijkt. Bij Holidream berekenen we uitsluitend de vluchtprijzen zoals wij die rechtstreeks uit de systemen van de luchtvaartmaatschappijen aangeleverd krijgen. Deze kunnen ook regelmatig wisselen, maar zijn wel de actuele prijzen voor die vlucht. Als je een Holidream account aanmaakt kun je de prijs van de reis die je op het oog hebt monitoren. Zo kun je op het moment dat een prijs daalt gelijk toeslaan. 

Advies:

Het belangrijkste advies is dus om te kijken naar wat je in totaal uit wilt geven en te bepalen hoe afhankelijk je bent van een specifieke vertrekdatum. Het kan zeker geen kwaad om verschillende vertrekdata en verschillende luchthavens te proberen. Soms kan eenzelfde vlucht vanaf Düsseldorf honderden euro's goedkoper uitvallen dan een vlucht vanaf Schiphol. 

 

Wanneer boek je je vluchten?