Is Vietnam een goedkoop land?

Is Vietnam een goedkoop land? Rondreizen door Vietnam is elk jaar populairder. Meer en meer reizigers weten de weg te vinden naar dit afwisselende land. In deze blog beschrijven we waar je op moet rekenen en of Vietnam goedkoop is als reisbestemming. 

Vietnam is een van de meest betaalbare reisbestemmingen in Zuidoost-Azië. Vergeleken met bijvoorbeeld Thailand of Bali is Vietnam een stuk goedkoper. 

Ook vluchten naar Vietnam zijn, ondanks de prijsstijgingen van de afgelopen periode, vaak nog betaalbaar. Nabijgelegen landen die goedkoop zijn, zijn Cambodja en Laos. Cambodja is goed te bereizen, Laos is wat ingewikkelder, omdat met name de infrastructuur fors minder is dan in de omringende landen. 

Als je een idee wilt hebben van de kosten van een rondreis Vietnam, kun je kijken op de pagina "kosten en prijzen Vietnam" die we hebben uitgewerkt. 

Vietnam duur

Is Vietnam goedkoop? 

Ja. Vietnam is geen dure bestemming. Een goed hotel boek je voor tussen de 30 en 100 euro per nacht, waarbij het vooral afhangt van de periode, de locatie en de luxe van het hotel dat je boekt. Je kunt ook goedkoper verblijven, zeker als je niet in de toeristische gebieden bent. 

Eten en drinken zijn goedkoop in Vietnam. Met name als je lokale gerechten eet en gebruik maakt van de ontelbare stalletjes met streetfood kun je op eten en drinken fors besparen in Vietnam. Koop je je biertje bij een straatstalletje, dan betaal je tussen de 60 cent en anderhalve euro. In meer toeristische gebieden betaal je al snel het dubbele, maar dan nog is het niet echt duur. In populaire toeristenbestemmingen zoals Hanoi, Hoi an en Ho Chi Minh zijn er op veel plekken Happy Hours waar je fors goedkoper uit kunt zijn. 

Zoals in veel landen in Azië zijn het vooral geïmporteerde producten die relatief duur zijn. Hoe meer Westers hoe duurder over het algemeen. 

Wat ben je in totaal kwijt voor Vietnam?

Reken op minimaal de volgende kosten per persoon: 

Vluchten: tussen de 600 en 1100 euro, afhankelijk van de reisperiode en luchthaven van vertrek. 

Verblijf: tussen de 30 en 100 euro per nacht

Eten en drinken: tussen de 10 en 30 euro per dag, afhankelijk van waar je eet

Entreekosten: wisselend, maar als toerist betaal je altijd een fors hogere prijs dan mensen uit de regio.

Excursies: niet heel goedkoop, je betaalt hiervoor relatief hoge prijzen, maar nog altijd goedkoper dan in Nederland. 

Visumkosten: een visum kost ongeveer 25 euro en vraag je vooraf online aan. 

Kun je Vietnam zelf regelen?

Zeker. Houd er rekening mee dat het wat tijd zal kosten om alles aan elkaar te knopen, met transfers, vervoer van plek naar plek, excursies, accommodatie en natuurlijk je vluchten. 

Vietnam is onder backpackers populair, met name vanwege de relatief lage kosten voor levensonderhoud. Je kunt een rondreis Vietnam zo duur of goedkoop maken als je zelf wilt. Boek je je rondreis Vietnam via Holidream, dan verblijf je in prima accommodaties en zijn de belangrijkste excursies al gewoon inbegrepen bij je reissom. 

Georganiseerd op reis. Duurder, maar klopt dat wel?

Bij het boeken van een georganiseerde rondreis betaal je een pakketprijs voor vluchten, vervoer, verblijf en excursies. Als je zelf alles regelt is het wellicht mogelijk goedkoper op pad te gaan, maar je mist dan wel een aantal belangrijke garanties.

Boeken bij een reisorganisatie zorgt er bijvoorbeeld voor dat je gedekt wordt door het calamiteitenfonds, maar een reisorganisatie biedt ook hulp en bijstand als er iets is. Zoals we tijdens bijvoorbeeld covid heel goed gezien hebben is een reisorganisatie van groot belang op het moment dat er echt dingen mis gaan. 

Ook bij vluchten is het boeken via een reisorganisatie een belangrijke overweging. Niet alleen ben je bij een reisorganisatie altijd verzekerd tegen het faillissement van de aanbieder, maar is de organisatie ook verantwoordelijk voor het omboeken naar een nieuwe vlucht, zonder bijkomende kosten op het moment dat je vlucht wordt geannuleerd of als je luchtvaartmaatschappij failliet gaat. In de afgelopen jaren alleen al zijn meer dan 50 luchtvaartmaatschappijen failliet gegaan. 

Je reisorganisatie regelt ook alle transfers, kan ingrijpen als iets niet naar wens is (want goede contacten lokaal) en door de warme band die we hebben met onze lokale partners worden problemen snel en efficiënt opgelost. Per saldo zul je dus iets duurder uit zijn als je met een organisatie boekt, maar je krijgt er een hoop rust voor terug.  

Is Vietnam dus goedkoop als reisbestemming?

Ja. Hoewel de vlucht een groot deel van de kosten omvat is Vietnam voor een verre reis een absolute aanrader. Het is een betaalbaar land, maar vooral ook een land om echt te ontdekken en van te genieten. Je komt terecht in een hele andere wereld, een fascinerend gegeven. Ga dus zeker voor die prachtige rondreis door Vietnam! 

Vietnam als reisbestemming

Rondreizen met Holidream zijn altijd inclusief je retourvlucht, alle benodigde transfers, de belangrijkste excursies én je verblijf in prima middenklasse hotels. 

Is Vietnam een goedkoop land?