Regenseizoen Bali

Bali heeft, net zoals de rest van Indonesië, een tropisch klimaat. Dit wordt gekenmerkt door constante warmte en afwisselende natte en droge periodes. Het regenseizoen (de natte periode) loopt van oktober tot april. In tegenstelling hiermee is de droge periode vrijwel regenvrij. Zowel de natte als de droge periode brengen voordelen en nadelen met zich mee. In dit artikel zetten we deze voor je op een rijtje.

Wat verwachten van het regenseizoen Bali?

Het regenseizoen strekt zich uit van oktober tot april. Verwacht hierbij geen ellenlange druilerige dagen, maar in de namiddag of in de vroege avond een kortstondige maar intensieve bui. Deze buien verschillen enorm van de buien die gebruikelijk zijn in Europa en zijn kenmerkend voor het tropische klimaat. Vaak denken toeristen toch al snel aan het Europese druilerige weer. Maak deze denkfout dus niet!

Enkele feitjes over het regenseizoen op Bali:

  • Hoewel het officiële regenseizoen van oktober tot april loopt, is de piek van neerslag tussen december en maart. Ook in deze periode gaat het om korte maar krachtige buien.
  • Na de regenbui klaar de lucht vaak snel weer op. Het is absoluut geen uitzondering dat je vrij snel daarna weer in de zon loopt. Met uitzondering van tijdens de regenbui geniet je dus gewoon van het heerlijke klimaat.
  • Het koelt niet af tijdens de regenbuien. De temperatuur blijft gewoon aangenaam tussen de circa 25 en 30 graden. Wel is de luchtvochtigheid vanzelfsprekend tijdens een regenbui hoger.
  • In het noorden is er over het algemeen meer neerslag dan in het meer toeristische zuiden.

Toeristen maken namelijk snel verwarring met de regenval die ze in Europa gewend zijn. Dit proberen ze vaak te vergelijken met het weer in andere landen buiten Europa. Maar eigenlijk moet je een beetje vergeten wat je hierin gewend bent. Buien zijn elders heel anders en al helemaal in een tropisch klimaat kun je gewoon verwachten dat er harde fikse buien ontstaan, zelfs als je het niet verwacht.

Bali bezoeken

Wel of niet reizen in het regenseizoen?

Sommige reizigers laten het regenseizoen bepalen wanneer ze op vakantie gaan. Hoewel we zeker aanraden je hierover te informeren, raden we aan dit niet als belangrijkste factor mee te laten wegen. Je zult je alleen beter moeten voorbereiden op de reis. Maar daar helpen we je middels dit artikel graag mee op weg.

De voordelen en nadelen van reizen in het regenseizoen op een rijtje:

  • Voordeel: Juist in deze periode is de natuur op zijn mooist. De rijstterrassen zijn extra groen en veel planten staan in bloei. Diverse reizigers vinden het klimaat ook een stuk aangenamer qua temperatuur.
  • Voordeel: Doordat de toeristenaantallen lager zijn in deze periode, kun je genieten van een nog meer ontspannen setting en is het dus ook rustiger bij de bezienswaardigheden.
  • Nadeel: Wel dien je extra flexibel te zijn met betrekking tot de reisplannen. Het kan zijn dat activiteiten op een ander moment worden uitgevoerd om de regen te vermijden.

Regenval in verschillende regio's Bali

Door het gevarieerde landschap an Bali kunnen de regenvalpatronen extreem verschillen tussen de regio's. Over het algemeen valt er meer regen in het noorden van in het zuiden. Maar het kan ook maar net verschillen aan welke kant van een berg je staat. Aan de ene kant kan er sprake zijn van een flinke regenbui, terwijl aan de andere kant het zonnetje lekker schijnt. Het weer voorspellen is hierdoor ook extreem lastig voor bijvoorbeeld apps.

Regenval in voorgaande jaren

Hoewel het natuurlijk niet helemaal een belofte is voor wanneer jij op rondreis gaat op Bali, kunnen cijfers uit het verleden wel wat informatie weggeven. Zoals altijd gaat het gewoon om een gemiddelde. Regenval kan dus mee, maar ook tegenzitten. Hieronder zie je de gemiddelde regenval per maand op Bali:

Regenval Bali (in mm)

  • Januari - 90 mm
  • Februari - 60 mm
  • Maart -  60 mm
  • April - 110 mm
  • Mei - 280 mm
  • Juni - 300 mm
  • Juli - 290 mm
  • Augustus - 300 mm
  • September - 340 mm
  • Oktober - 350 mm
  • November - 240 mm
  • December - 140 mm

Deze regenval is verspreid over de maand. Het kan dus zijn dat je de eerste week in september helemaal geen regen hebt, maar je wel midden in het regenseizoen zit. Andersom werkt dat precies hetzelfde. Omdat er veel regen valt per keer is het handig je niet al te erg blind te staren op de millimeters per maand.

regenwolken bali

Verschil van het regenseizoen en het droge seizoen 

Het droge seizoen loopt van april tot oktober. In dit seizoen valt relatief weinig neerslag of maak je zelfs helemaal geen neerslag mee. De natuur is minder groen in deze periode, maar nog steeds erg mooi. Het is wel drukker in deze reisperiode, omdat de meeste reizigers kiezen voor dit reisseizoen. 

Extra tips regenseizoen Bali

We hebben nog wat extra tips met betrekking tot het reizen in het regenseizoen.

Flexibele instelling

Zoals we al hadden beschreven is een flexibele instelling wel een vereiste als je naar Bali afreist in het regenseizoen. Het kan namelijk voorkomen dat er planningtechnisch het een en ander aangepast kan worden ter plekke. Vaak is dit alleen maar fijn: snorkelen is mooier in helder water dan in water dat troebel is geworden door de regenval. Als je dit allemaal een beetje lost kunt laten kun je prima in het regenseizoen afreizen naar Bali. Denk vooral creatief: ga als alternatief een dorpje bezoeken, naar een museum, een workshop bijwonen of organiseer een leuke spelletjesavond in de accommodatie.

Als je reist met Holidream dan zul je, vooral in het regenseizoen, rekening moeten houden met dat verschuivingen in het vaste programma kunnen plaatsvinden. Dit kan zijn door regenval, maar ook door andere oorzaken. In het regenseizoen leggen we hier iets meer de nadruk op. Vrijwel altijd kunnen we alle oorspronkelijke activiteiten gewoon uitvoeren, alleen misschien in een andere volgorde. Mocht dat toch niet lukken, kijken we naar een passend alternatief. 

Activiteiten in de natuur kunnen verplaatst worden, maar geen zorgen want ze worden vrijwel altijd gewoon nog steeds uitgevoerd. Alleen in een andere volgorde.

Beschikken over de juiste spullen

Neem goede wandelschoenen mee, een goede waterdichte rugzak en een poncho of een regenjas. Sta je helaas net midden in de open natuur terwijl er plotseling een regenbui om de hoek komt kijken, dan ben je voorbereid. Reis je met kinderen? Overweeg dan het meenemen van een extra setje kleding in de wagen of in de rugzak. Voordeel is dat het het hele jaar door warm is op Bali, en dat natte kleding dus ook vrij snel weer droog is.