Temperatuur en klimaat Bali

Bali staat natuurlijk bij de meeste reizigers bekend als een zonnige vakantiebestemming, waar je op het strand kunt genieten van een strakblauwe lucht, parelwitte stranden en helderblauwe wateren. Hoewel dit vaak het geval is, kun je ook te maken krijgen met koudere temperaturen of zelfs regenval. Dit hoeft uiteraard geen belemmering voor je reis te vormen, maar het is wel iets waar je je goed op moet voorbereiden.

Daarom is dit artikel voor jou! Je vindt hier alles over temperatuur en klimaat op Bali. We gaan dieper in op het klimaat zelf, de temperaturen waarmee je te maken krijgt en de neerslag. Zo kun je je als reiziger goed voorbereiden!

Wat is het Indonesische klimaat?

Indonesië ligt rond de evenaar en kent het hele jaar door warme temperaturen. Er overheerst een tropisch klimaat dat door het hele land van toepassing is. Het enige wat hierin verschilt, zijn de daadwerkelijke temperaturen en de hoeveelheid neerslag. Hierdoor ontstaan er regio’s met een tropisch regenwoudklimaat, maar ook regio’s met een moessonklimaat. Wat kenmerkend is voor tropische klimaten, is het hebben van een regenseizoen, en daar krijg je in sommige delen van Indonesië ook mee te maken.

Regenseizoen in Indonesië: Wat is het?

Een regenseizoen is een periode waarin neerslag veel vaker voorkomt dan in andere tijden van het jaar. In deze periode valt er relatief meer neerslag. De hoeveelheid kan variëren, maar ook hoe vaak de neerslag plaatsvindt speelt een belangrijke rol.

Naast het regenseizoen, heb je ook het droge seizoen. Dit is, vanzelfsprekend, een periode waarin de neerslag juist sterk afneemt.

Veel reizigers denken negatief over het regenseizoen en zien het als een periode waarin een reis naar Indonesië simpelweg niet mogelijk is. Dat klopt volgens ons niet helemaal. Regenval bij tropische temperaturen is lang niet zo erg en het landschap is tijdens het regenseizoen prachtig groen en levendig. Meer informatie over het regenseizoen vind je in ons artikel "Regenseizoen Bali".

Wat voor klimaat kent Bali?

Bali heeft een tropisch regenwoudklimaat en kent dus ook een regenseizoen. Kenmerkend voor dit klimaat is dat er tijdens het regenseizoen vrijwel dagelijks een kort buitje valt, dat van oktober tot april duurt.

Een bui tijdens deze periode betekent niet noodzakelijk aanhoudende regen. Vaak zijn het korte, krachtige buien die snel voorbijgaan. 

Het is ook belangrijk te weten dat regenval binnen deze periode moeilijk te voorspellen is. De lucht kan plotseling van strakblauw naar bedekt met donkere wolken veranderen binnen een tijdsbestek van slechts vijftien minuten.

Wat voor temperatuur heeft Bali?

Bali is eigenlijk het hele jaar door een warme reisbestemming. De temperaturen schommelen tussen de 25 en 35 graden. Koud zal het er in ieder geval niet zijn. Zelfs in januari zullen de stranden van Bali vol liggen met reizigers en lokale inwoners die een lekker kleurtje krijgen van de zon. ‘s Avonds kunnen de temperaturen ietsje afkoelen, maar vaak is dit niet veel koeler.

Hoe ziet het klimaat er gedurende het jaar uit op Bali?

Om deze vraag concreet te beantwoorden, geven we je een overzicht van de minimale en maximale temperaturen op Bali, samen met de neerslag.

Let wel op dat het hierbij om gemiddelden gaat. In werkelijkheid kan het dus anders uitpakken. Temperaturen kunnen hoger zijn en neerslag kan meer zijn. Aan de andere kant kan het voorkomen dat je helemaal geen regen hebt tijdens je reis. Gebruik dit overzicht dus ter indicatie, maar controleer voordat je op reis gaat ook het actuele weerbericht.

Gemiddelde temperatuur en hoeveelheid neerslag

 

Maximale temperatuur

(gemiddeld)

Minimale temperatuur

(gemmideld)

Neerslag

(gemiddeld)

januari 28°C 26.5°C 275 mm
februari 28°C 26°C 230 mm
maart 28.5°C 26.5°C 165 mm
april 28.5°C 26.5°C 100 mm
mei 28.5°C 26.5°C 65 mm
juni 27°C 26°C 75 mm
juli 27°C 25°C 65 mm
augustus 26.5°C 25°C 45 mm
september 27°C 25°C 50 mm
oktober 27.5°C 25.5°C 90 mm
november 28°C 26°C 210 mm
december 28.5°C 26.5°C 285 mm

Je zult dus merken dat de temperaturen niet veel veranderen, maar dat de hoeveelheid neerslag wel sterk kan verschillen.

Zonuren en aantal dagen neerslag

Er is ook een verschil in het aantal zonuren per dag en het aantal dagen met neerslag op Bali. Dit verband laten we in het onderstaande overzicht zien:

 

Aantal zonuren

(gemiddeld)

Aantal dagen neerslag

(gemiddeld)

januari 6 23
februari 7 23
maart 7 20
april 9 16
mei 9 13
juni 8 14
juli 9 13
augustus 9 12
september 9 11
oktober 9 13
november 8 20
december 6 22

Eigenlijk krijg je elke maand wel te maken met neerslag, waardoor het aantal zonuren niet heel erg verandert. Het bepalen van een ideale reisperiode op Bali is dus niet echt nodig, want elke maand is het prima te bezoeken!

Wil je toch het regenseizoen vermijden? Dan kun je het beste kijken naar de reisdata tussen mei en oktober. 

Hoe bereid je je voor op een rondreis Bali?

Het beste kun je het weerbericht van tevoren controleren en je paklijst hierop aanpassen. Het is vooral handig om veel luchtige kleding mee te nemen, aangezien het op Bali erg warm is. Daarnaast raden we het aan om een vestje of jasje mee te nemen. Reis je naar hoger gelegen gebieden? Dan kan het soms behoorlijk afkoelen.

Het meenemen van wandelschoenen, een goede rugzak en regenbestendige kleding is ook belangrijk. Het zou zonde zijn als je de hele dag in natte kleren moet rondlopen omdat er een buitje is gevallen. Bereid je dus ook in Nederland goed voor op neerslag tijdens je verblijf op Bali.

Hoe bescherm je jezelf tegen de hitte?

Eigenlijk zul je snel merken dat het helemaal niet zo erg is als er af en toe een buitje valt. De hitte op Bali kan soms behoorlijk extreem zijn. Zoek daarom regelmatig verkoeling op, neem bijvoorbeeld een verfrissende duik of een koude douche. Drink ook voldoende water, vooral aan het begin van je reis. De kans is groot dat je lichaam moet wennen aan het nieuwe klimaat. In combinatie met nieuw voedsel en de gezonde spanning kan je lichaam hier eerst lastig op reageren. Haal daarom waterflessen in de winkel, omdat kraanwater niet drinkbaar is.

Smeer je ook goed in. Vooral als je langdurig in de volle zon op het strand ligt, kun je snel verbranden. Het is verstandig om je elke 2 uur in te smeren