Bali

Do's en don'ts Bali

Bali is een populair reisgebied waar religie een grote rol speelt, dus het is handig om je als toerist alvast over een paar dingen in te lezen. We nemen je mee in de do’s en don'ts van Bali en laten zien hoe je je als toerist het beste kunt gedragen zodat je respectvol tegenover de bevolking blijft.

Lees je van tevoren dus goed in over hoe je omgaat met de mensen op Bali en over eventuele tips die handig van pas kunnen komen als je daar bent.

Don'ts van Bali

Hieronder volgt een overzicht van dingen die beter niet kunt doen op Bali.

Ongepast kleden in tempels

Bali kent veel religieuze tempels. Sommige zijn iets strenger met kledingvoorschriften dan andere, maar let hier altijd goed op. Bij de meeste tempels is het gebruikelijk om je schouders en benen te bedekken. Veel Balinezen gebruiken een traditionele sarong tijdens ceremonies of bij het bezoek aan een tempel. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Vaak kun je voor het bezoek aan populaire tempels een sarong kopen of zelfs huren.

Per tempel verschilt het ook of het gebruikelijk is om je schoenen uit te doen. Kijk altijd eerst naar wat de lokale bevolking doet en pas je hierop aan.

Verstoren van religieuze ceremonies

Toon altijd respect tijdens religieuze ceremonies, blijf stil en vermijd storend gedrag. Het is uiterst respectloos om offers te verstoren. Balinezen plaatsen dagelijks offers (canang sari) op de grond voor huizen en winkels, dus let erop dat je niet op een offer gaat staan dat op de grond ligt. 

Een scooter of auto huren

Veel toeristen kiezen ervoor om een scooter of auto te huren tijdens hun reis naar Bali. Over het algemeen raden wij het huren van een auto of scooter sterk af. Het verkeer op Bali is chaotisch en gevaarlijk. Verkeersborden worden bijna niet nageleefd en je komt letterlijk van alles tegen op de weg. Omdat er veel toeristen zijn verongelukt, is het huren van een scooter sinds maart 2023 verboden. Let hier dus goed op en neem gewoon veilig de taxi.

Iemands hoofd aanraken

In alle landen met een grote boeddhistische bevolking wordt het aanraken van iemands hoofd als een grote belediging beschouwd. In deze cultuur is het hoofd het heiligste deel van het lichaam en dient het niet aangeraakt te worden. De voeten zijn het laagste deel van het lichaam en worden als onrein ervaren. Het is dus onbeleefd om met je voeten naar iemand te wijzen of om de onderkant ervan te laten zien. Dit geldt ook voor het wijzen met je voeten naar religieuze objecten.

Niet opletten in discotheken

Discotheken zijn op Bali heel druk en het is niet de eerste keer dat er reizigers gedrogeerd zijn. Blijf, als je met andere reizigers reist, bij elkaar en let goed op elkaar. Neem ook niks aan van vreemden. In sommige discotheken kunnen zakkenrollers actief zijn. Neem je spullen handig mee in een tas en laat waardevolle spullen achter in de accommodatie.

Do’s van Bali

Hieronder volgen de do's voor tijdens je rondreis Bali.

Rendang halen

Rendang is een van de bekendste Indonesische gerechten. Het is dan ook meer dan de moeite waard om het te proberen als je op Bali bent. Het lekkerst kun je dit halen in een warung, een klein eetstalletje. Voor het gerecht ben je vaak nog geen 8 euro kwijt.

Groet met een glimlach

De inwoners van Bali staan bekend als vriendelijke mensen. Ze waarderen het zeer als je hen groet met een glimlach en daarbij het woord ‘Selamat’ gebruikt, wat vrede of geluk betekent.

Gebruik je rechterhand

Gebruik bij het geven en ontvangen van dingen je rechterhand. De linkerhand wordt als onrein beschouwd.

Tijdig van tevoren je reis boeken

Boek je zelf een reis in het hoogseizoen? Dan raden we sterk aan om dit ruim van tevoren te doen. Bali is nu eenmaal een hele populaire reisbestemming. In het hoogseizoen zijn accommodaties vaak ruim bezet en worden de prijzen snel verhoogd. Als je ruim van tevoren boekt, kun je jezelf een hoop kosten besparen.

Dit geldt overigens ook voor vliegtickets en activiteiten. Door dit van tevoren te regelen, kun je jezelf wel honderden euro’s besparen en voorkom je het risico dat er geen accommodaties, vliegtickets of activiteiten beschikbaar zijn.

Shop local en geef fooi

Een standaardregel die we hanteren bij de rondreizen van Holidream is om zo veel mogelijk de lokale bevolking te steunen. Zij maken immers voor het grootste gedeelte de reis ook mogelijk.

Ten eerste is een goede manier om de bevolking te steunen door fooi te geven. Dit kun je doen als je tevreden bent over de dienst. Fooi is dan ook vrij gebruikelijk op Bali. In restaurants kun je een fooi geven die ongeveer 5-10% van de rekening bedraagt.

Let erop dat dit percentage in de meeste gevallen al standaard op de rekening wordt toegevoegd.

Verder is fooi gebruikelijk voor taxichauffeurs en kamermeisjes. Afhankelijk van hoe tevreden je bent over de dienst, kun je ongeveer 1-3 euro fooi geven per keer.

Daarnaast kun je de bevolking op andere manieren steunen, bijvoorbeeld door een souvenir te kopen op marktjes of door te eten bij lokale eettentjes. Dit zijn die warungs waar we het eerder over hadden. Hier kun je ook veel goedkoper eten dan bij de eetgelegenheden die op toeristen zijn ingesteld.

Afval opruimen en verminderen

Naast het feit dat je zorgvuldig moet omgaan met de mensen op Bali, moet je ook zorgvuldig omgaan met de natuur. Bali heeft prachtige witte stranden en die willen ze graag wit houden. Sinds juni 2019 is het meenemen van wegwerpplastic niet meer toegestaan. Neem dus vanuit huis een hervulbare fles mee die je kunt laten vullen met schoon drinkwater. Daarnaast vragen we je om zorgvuldig om te gaan met afval. Gooi dit netjes weg in prullenbakken. Neem tijdens een hike dan een plastic zakje mee waarin je je afval kunt bewaren.