Lokale gebruiken Zuid-Afrika

Zuid-Afrika staat bekend om zijn indrukwekkende natuur, rijke cultuur en diversiteit. Het land heeft maar liefst 11(!) officiële talen en een verscheidenheid aan etnische groepen. Je kunt je vast voorstellen dat dit een unieke mix van tradities en gebruiken heeft gecreëerd. Vanwege deze diversiteit wordt Zuid-Afrika ook wel de “Regenboognatie” genoemd. De koloniale invloeden, de apartheidsstrijd en de inheemse tradities hebben de hedendaagse cultuur sterk beïnvloed. 

In dit artikel bespreken we enkele lokale gebruiken en gewoontes van de Zuid-Afrikaanse bevolking. Een rondreis Zuid-Afrika belooft een onvergetelijke ervaring te worden.

Braai

Een typische sociale gelegenheid in Zuid-Afrika is de braai (barbecue), een gezellig samenzijn met vrienden en familie. De lokale bevolking grilt typische Zuid-Afrikaanse gerechten, zoals boerewors, op de braai. De locals vinden de braai zo belangrijk dat er zelfs een speciale feestdag, genaamd Braai Day, bestaat. Vaak is er één persoon in het gezelschap die zich ontfermt over de braai, deze de zogenoemde braaimaster. Anders dan in Nederland wachten de Zuid-Afrikanen tot al het vlees is gegrild, waarna het gezamenlijk wordt gegeten.

Elf talen

Zuid-Afrika heeft maar liefst 11 officiële talen, waaronder Zulu, Afrikaans, Xhosa en Engels. Elke taal weerspiegelt de rijke geschiedenis van het land en de diversiteit van de bevolking. Je zult merken dat de meeste inwoners Engels spreken. Ook Afrikaans zul je waarschijnlijk veel om je heen horen tijdens een rondreis door Zuid-Afrika, deze taal is een dochtertaal van het Nederlands.

Kleding en kunst

Een belangrijk onderdeel van de Zuid-Afrikaanse cultuur zijn traditionele kleding en kunst. Vooral in landelijke gemeenschappen draagt de lokale bevolking kleurrijke textiel en kralenwerk tijdens speciale gelegenheden. Vaak weerspiegelen deze voorwerpen de identiteit en geschiedenis van de drager. 

De kledingstijl varieert per etnische groep. Zo zie je in de stedelijke gebieden een westerse kledingstijl, de Zulu's dragen kleurrijke kralenwerken en de jurken van de Xhosa hebben vaak kenmerken patronen. Je zult in het land ook veel handgemaakte kunst zoals aardewerk en houtsnijwerk tegenkomen. 

African Time

Punctualiteit is niet altijd vanzelfsprekend bij de lokale bevolking, met name bij informele settings. Dit staat bekend als “African Time”. Bij zakelijke afspraken daarentegen wordt punctualiteit vaak wel serieus genomen. Houd er dus rekening mee dat de locals vaak iets later dan volgens planning arriveren bij sociale gelegenheden. Als je bijvoorbeeld bent uitgenodigd voor een braai vanaf 16.00 uur en je komt precies op tijd, dan ben je hoogstwaarschijnlijk de eerste aanwezige gast.

Fooi geven

Het is gebruikelijk om fooi te geven in Zuid-Afrika. Bij restaurants en bars is het gangbaar om een fooi van 10-15% van de rekening te geven. Voor hotelpersoneel kun je denken aan een fooi van 10-20 rand. Het is gebruikelijk als je op safari gaat om de ranger en tracker een fooi te geven van 100-150 rand per persoon per dag. Bij tankstations is er vaak een pompbediende aanwezig die voor je tankt, je kunt dan een kleine fooi geven van 10 rand. Op parkeerterreinen staan vaak parkeerwachters en bewakers, je bent niet verplicht iets te geven maar een fooi van 5 rand wordt wel gewaardeerd.

Ubuntu

Ubuntu is een Afrikaanse levensfilosofie die draait om onderling verbonden zijn met medemensen en de gemeenschap. De vrije vertaling van Ubuntu is: “Ik ben, omdat wij zijn.”. De filosofie benadrukt het belang van saamhorigheid, gemeenschap en wederzijds respect. Deze filosofie komt tot uiting in de manier waarop de lokale bevolking met elkaar omgaat, samenwerkt en in de gastvrijheid die ze tonen.

Welke instelling moet je hebben als toerist?

Je zult merken dat de Zuid-Afrikaanse bevolking over het algemeen erg vriendelijk en behulpzaam zal zijn. Maak vooral een praatje met de bevolking, ze zullen het waarderen wanneer je interesse toont in de cultuur en hun gewoontes. Ook het leren van een aantal basiszinnen in lokale talen, zoals “Dankie” (Afrikaans voor bedankt) en “Asseblief” (Afrikaans voor alsjeblieft), kan helpen in het communiceren met de locals. De inwoners zullen het enorm waarderen dat je moeite doet om met hen te communiceren.

Niet alles zal volgens planning verlopen, Zuid-Afrikanen zijn namelijk niet zo punctueel als Nederlanders. Probeer daarom een beleefde en geduldige houding te hebben tijdens je rondreis. Laat je meevoeren door de ontspannen sfeer, go with the flow en probeer vooral te genieten van dit prachtige land.