Zorg en verzekeringen Bali
In dit artikel nemen we je mee in hoe je het beste voorbereid op pad kunt gaan naar Bali op het gebied van zorg en verzekeringen. We vertellen je meer over hoe de zorg geregeld is op Bali, wat handig is om te controleren bij je eigen verzekeringen, waarom het belangrijk is om de poliswaarden van je verzekeringen door te nemen en tot slot of het mogelijk is om met diëten of allergieën af te reizen naar Bali.
De medische zorg op Bali
De medische zorg op Bali is over het algemeen prima in orde. Echter kun je de medische zorg in Azië niet vergelijken met die in Nederland en moet je je realiseren dat je op een eiland verblijft. De meest voorkomende dingen kunnen prima behandeld worden op Bali. Echter, voor complexere ingrepen dien je er rekening mee te houden dat ervoor gekozen kan worden je door te laten vliegen naar bijvoorbeeld Singapore of Bangkok. Met alle kosten van dien, waardoor we aanraden een reisverzekering te kiezen die dit dekt.
De kosten voor medische zorg op Bali zijn hoog. Daarnaast verschilt het nog welk ziekenhuis of welke kliniek je bezoekt. Je hebt verschillende opties:
- Huisartsen in de steden
- Hotels met een hoteldokter
- Ziekenhuizen in de grotere steden
- Privéklinieken in de grotere steden
Privéklinieken bieden vaak een betere zorg dan de reguliere ziekenhuizen. Vaak is de hygiëne beter, is er meer apparatuur beschikbaar en krijg je betere zorg. Echter betaal je hier ook voor. Controleer dus goed wat je reisverzekering dekt. Buiten de grote steden is de gezondheidszorg beperkt.
Houd er rekening mee dat je de medische kosten vaak direct zelf voor moet kunnen schieten en dit dus pas achteraf kunt declareren bij de verzekeringsmaatschappij. Dit kan soms per creditcard, maar vaak zul je contant moeten afrekenen.
Noodnummers van Indonesië
De lokale hulpdiensten kun je bereiken met de volgende noodnummers in Indonesië:
- Politie: 110
- Brandweer: 113
- Ambulance: 118
Het controleren van je reisverzekering
Belangrijk om te weten: De zorgverzekering dekt de medische kosten tot de Nederlandse tarieven. Een goede reisverzekering vult de extra kosten aan.
Het controleren van de polis van de reisverzekering is in de praktijk iets wat niet altijd even goed wordt gedaan. Om hoge kosten te voorkomen is dit echter zeer belangrijk. Het kost een uurtje van je tijd, maar kan je in het geval van een pechsituatie een hoop leed besparen.
Het is verstandig om in grote lijnen te weten wat er precies wel en niet gedekt wordt, maar besteed extra aandacht aan:
- Zit er ongevallendekking bij de reisverzekering? We raden sterk aan deze af te sluiten.
- Worden alle activiteiten die je van plan bent te gaan doen gedekt? Sommige outdoorsporten als raften en kajakken vallen niet altijd onder de standaard dekking. Controleer dit dus goed.
- Kun je gebruikmaken van privéklinieken in het buitenland? Aangezien de zorg bij privéklinieken beter is geregeld dan bij de lokale ziekenhuizen, raden we aan het zekere voor het onzekere te nemen en te controleren of dit gedekt wordt.
- Wordt repatriëring gedekt? Ook dit is een belangrijk punt om mee te laten verzekeren.
Je verzekering informeren
Houd er rekening mee dat je een meldplicht hebt als er iets speelt op vakantie waar de reisverzekering bij om de hoek komt kijken. Breng dus direct de verzekeringsmaatschappij op in het geval je een arts bezoekt. Indien je dit niet doet, kan de verzekeringsmaatschappij namelijk ervoor kiezen de kosten niet te dekken. Tevens is het van belang dat je alle papieren en bonnen bewaart voor de declaratie.
Beschikbaarheid van medicatie op Bali
De beschikbaarheid van medicatie op Bali is relatief beperkt. De apotheken hebben de meest voorkomende basismedicijnen. Echter kun je de apotheken met name alleen in de grote steden vinden en kan het voorkomen dat medicatie niet altijd op voorraad is.
Slik je medicatie waar je afhankelijk van bent? Zorg er dan voor dat je tijdig contact opneemt met je apotheek of je arts voor een voorraadje voor op reis. Afhankelijk van welke medicatie je meeneemt op reis, is mogelijk ook een medicijnverklaring of CAK nodig. Dit gaat om alle medicatie die valt onder de opiumwet. Je kunt dit hier eenvoudig controleren. Zorg ervoor dat je de medicatie altijd in de originele verpakking meeneemt in je handbagage.
Voor iedereen raden we aan op een thuisapotheekje mee te nemen op reis. Voor Bali adviseren we een thuisapotheekje met:
- Paracetamol of ibuprofen
- Huidcrème
- Pleisters en blarenpleisters
- Medicatie tegen diarree, bijvoorbeeld imodium capsules
- Anti-insect spray met minimaal 40% deet en en middel dat insectenbeten verzacht
Drink op Bali geen kraanwater en eet alleen eten dat je vertrouwt om de Bali Belly (reizigersdiarree) te voorkomen. Voor fruit en groenten: eet het alleen als het gekookt of gebakken is of als je bijvoorbeeld fruit zelf nog kunt pellen.
Op reis met dieetwensen en allergieën
Heb je allergieën of reis je met speciale dieetwensen, dan is het handig om je alvast op het een en ander voor te bereiden. Onze basistips:
- Lees je goed in in de mogelijkheden op bestemming. Hieronder bespreken we ook de informatie die bij ons bekend is over vegetarisch, veganistisch en glutenvrij eten op Bali.
- Neem een noodvoorraadje mee als je glutenvrij of lactosevrij eet of andere allergieën hebt. Bijvoorbeeld in de vorm van snacks, dan heb je altijd iets achter de hand.
- In het geval van allergieën raden we aan om een dieetkaartje te maken. Dit is een documentje waarin je met behulp van Google Translate in de lokale taal en/of afbeeldingen aangeeft wat je wel en niet mag eten. Dan kan de kok hier eenvoudiger rekening mee houden en de mogelijkheden laten weten.
- Houd er rekening mee dat de locals je graag tevreden willen hebben en snel zullen zeggen dat iets mogelijk is, terwijl ze misschien nog niet de allergie volledig kennen en dus weten of de maaltijd echt geschikt is voor je. De key is om goed door te vragen.
Bali is geen dure reisbestemming. Op veel plekken kunje prima terecht voor meer gespecialiseerde maaltijden. Hierbij geldt dat hoe toeristischer het gebied, hoe groter de kans is dat rekening gehouden kan worden met een dieet of allergie. Vaak betaal je wel iets meer dan bij een volledig lokaal restaurant.
Vegetarisch en veganistisch op Bali
Op Bali zijn er vaak vele mogelijkheden op het gebied van plantaardige gerechten. Hierdoor is het vaak prima mogelijk om wat vegetarische en veganistische opties te vinden. Met een beetje vraag- en zoekwerk zijn er op veel plekken wel mogelijkheden. In de grotere steden heb je zelfs restaurants die puur vegetarische gerechten serveren.
Wel zijn er meer mogelijkheden om vegetarisch te eten dan veganistisch. Boek je je rondreis Bali bij Holidream en zijn er maaltijden inbegrepen bij de reissom (dit kun je controleren op de reispagina)? Geef dan duidelijk op bij het boeken dat je vegetarisch of veganistisch eet. Waar mogelijk wordt hier rekening mee gehouden, we kunnen alleen niet garanderen dat er altijd opties zijn.
- Voor de veganistische eters: Houd er rekening mee dat er soms melk wordt gebruikt in fruitshakes en er vaak ook ei wordt verwerkt in nasi gerechten. Veel nasi gerechten, maar bijvoorbeeld ook gado gado, zijn vaak veganistisch.
- Houd er rekening mee dat je soms iets meer moet uitleggen wat een vegetarisch of veganistisch dieet inhoudt. Op Bali zijn ze iets minder bekend hiermee dan in Europa.
- Een lekkere vleesvervanger is tempé: een koek gemaakt van sojabonen. Het lijkt een beetje op tofu, maar wordt gemaakt met sojamelk en is lekker krokant.
Glutenvrij op Bali
Glutenvrij eten is op Bali lastiger. Er zijn wel opties, maar lang niet overal en vaak zitten er gluten verstopt in sausjes en kruiden. Door de taalverschillen is dit soms lastig om na te gaan. Met (gegrild) vlees en vis zonder kruiden en saus en witte rijst kun je gelukkig niet snel mis gaan. In de grotere steden wordt bij diverse zaken op de menukaarten allergie informatie gegeven.
- Glutenvrij eten is minder bekend op Bali. Hierdoor zul je voorzichtiger moeten zijn met kruisbesmetting. Bijvoorbeeld een gefrituurd gerecht zonder gluten dat wordt bereid in dezelfde plan als waar net een gerecht met gluten in is gemaakt.
- Download een offline vertaal-app. Dan kun je in de supermarkten sneller de ingrediënten van een product opzoeken.
- Houd er rekening mee dat nasi goreng vaak bereid wordt met sojasaus. Sojasaus bevat vaak gluten.
- Ook diverse kruiden kunnen gluten bevatten, net als sausjes als satay.