Reisvaccinaties Bali

Het is altijd verstandig om je in te lezen in de aanbevolen en verplichte reisvaccinaties voordat je rondreis Bali begint. Voorkomen is immers beter dan genezen. Ook voor Indonesië gelden er vanuit de GGD aanbevolen reisvaccinaties. Hoewel wij als reisorganisatie geen adviezen mogen uitbrengen met betrekking tot reisvaccinaties, informeren we je op deze pagina graag over de reisvaccinaties die door de GGD worden aanbevolen. Daarnaast kun je op deze pagina vinden hoe je je verder kunt informeren en hoe je een afspraak kunt maken bij de GGD of een vaccinatiebureau.

Reisvaccinaties: rondreis Bali

Hieronder bespreken we de verplichte en aanbevolen reisvaccinaties voor Bali.

Verplichte reisvaccinaties Bali 

Op dit moment meldt de GGD geen verplichte reisvaccinaties vanuit de Indonesische overheid. Uitzondering: indien je in de 10 dagen voordat je naar Bali afreist in een land bent geweest waar gele koorts voorkomt, dien je een bewijs te kunnen tonen dat je de gele koorts vaccinatie hebt gehad. 

Aanbevolen reisvaccinaties Bali 

De GGD adviseert voor alle reizigers de volgende vaccinaties:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)

DTP is de afkorting voor de ziekten Difterie, Tetanus en Polio. Heb je als kind alle vaccinaties gehad volgens het Rijksvaccinatieprogramma? Dan dien je nog 1 prik te halen. Deze biedt 10 jaar bescherming. Is dit niet het geval? Dan adviseert de GGD 3 prikken om goed beschermd te zijn. Overleg dit bij twijfel. Eén dosis van de vaccinatie kost circa 26,50 euro (onder voorbehoud van wijzigingen).

  • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Hepatitis A is een ziekte van de lever, veroorzaakt door bijvoorbeeld een virus dat via met ontlasting besmet voedsel of drinkwater wordt overgedragen. Een eerste vaccinatie biedt 1 jaar bescherming. Laat je minimaal 6 maanden later een tweede vaccinatie zetten, dan ben je voor 30 jaar beter beschermd. Eén dosis van de vaccinatie kost circa 69,50 euro (onder voorbehoud van wijzigingen). Was tijdens de Bali rondreis ook altijd je handen alvorens het eten en drink geen water uit de kraan.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties Bali 

Daarnaast zijn er nog persoons- en reisgebonden adviezen. Ook malaria komt nog voor op Bali. Daarom is het altijd handig om contact op te nemen met de GGD, je huisarts of een vaccinatiebureau om je rondreisplannen en persoonlijke vaccinatiegeschiedenis te bespreken. De GGD, je huisarts of een vaccinatiebureau zal vervolgens een persoonlijk advies geven.

Malariapillen: In de meeste gevallen worden malariapillen niet geadviseerd indien je enkel Bali bezoekt in Indonesië. Bezoek je naast Bali nog andere plekken in Indonesië? Dan kan er een ander advies gelden. Bespreek dit dus met de GGD, je huisarts of een vaccinatiebureau. Meer informatie over malaria vind je hier.

Extra tips met betrekking tot reisvaccinaties Indonesië

  • Het proces van het maken van een adviesafspraak en het laten zetten van reisvaccinaties kan wat tijd in beslag nemen, zeker bij een vakantie in het hoogseizoen. In de zomer van 2023 waren er bijvoorbeeld wachttijden van anderhalve maand. Regel dit dus direct zodra de rondreis Bali geboekt is. Sommige reisvaccinaties dienen ook al een aantal weken voor vertrek gezet te worden. 
  • Controleer altijd nog even zelf op de website van de GGD of er wijzigingen zijn in de adviezen. Hoewel we ons best doen deze pagina up-to-date te houden en de adviezen niet snel wijzigen, is het belangrijk om de meest actuele informatie te raadplegen.

Dolfijnen Bali

Adviesgesprek reisvaccinaties inplannen

Via de GGD, je eigen huisarts of een vaccinatiebureau kun je het consultgesprek inplannen. Dit kan telefonisch, maar soms ook via de website. Plan je dit in bij de GGD? Dan bedragen de consultkosten 24,50 euro (onder voorbehoud van wijzigingen) en de eventuele kosten voor herhaalconsulten zijn 14,50 euro (onder voorbehoud van wijzigingen). Aanvullend op deze kosten betaal je voor de reisvaccinaties of eventuele malariapillen. Tijdens het consult krijg je persoonlijk advies van een deskundige. De tarieven van de huisarts of een vaccinatiebureau kun je vaak telefonisch of op de website raadplegen.

 De volgende dingen kun je verwachten tijdens een consultgesprek:

  • Je vult samen met de arts een gezondheidsverklaring in of je ontvangt van tevoren een intakeformulier om thuis in te vullen
  • Je bespreekt samen met de arts jouw reisplannen en de verschillende gebieden die je gaat bezoeken
  • Naast vaccinatieadvies krijg je, indien nodig, ook extra adviezen, bijvoorbeeld over bescherming tegen muggenbeten of over eten en drinken ter plekke 
  • De deskundige bespreekt welke reisvaccinaties worden geadviseerd en zet deze direct, of plant een herhaalconsult om deze later te laten toedienen

Let op: Het advies is dus volledig persoonlijk. Bezoek je naast Bali ook een ander eiland in Indonesië? Dan moet je dit ook bespreken en kunnen er andere of aanvullende adviezen gelden.

Tips adviesgesprek reisvaccinaties:

  • Via rijksvaccinatieprogramma.nl kun je eventueel een overzicht aanvragen van welke vaccinaties je als kind hebt ontvangen
  • Vergeet niet om het gele boekje mee te nemen naar het consult. De deskundige kan dan bekijken welke reisvaccinaties je in het verleden al hebt gehad en welke nog geldig of verlopen zijn
  • Controleer bij je zorgverzekering of de kosten voor het consult en de vaccinaties eventueel gedekt worden. Dit is afhankelijk van je dekking, maar het kan nooit kwaad om dit even te bekijken

Preventie tegen muggenbulten 

Onder andere dengue, gele koorts en malaria zijn ziektes die kunnen worden overgebracht door muggen die besmet zijn met deze ziekten. Preventie tegen muggenbulten is daarom belangrijk tijdens je reis. Enkele tips:

  • Draag voor en na zonsondergang lange kleding, bijvoorbeeld luchtige katoenen of linnen kleding 
  • Smeer de onbedekte huid in met insectenwerend middel, met DEET als bestanddeel (40-50%)
  • Slaap waar mogelijk onder een muskietennet of in een ruimte met airconditioning 
  • Gebruik geen parfum of deo met sterke en zoete geuren

Beslissing: wel of geen reisvaccinaties

Of je wel of niet bepaalde reisvaccinaties laat zetten, is een persoonlijke afweging (tenzij er sprake is van verplichte reisvaccinaties). Reisvaccinaties kunnen het risico op 'vreemde ziektes' aanzienlijk beperken. Als reisorganisatie mogen wij geen advies geven over het wel of niet laten zetten van reisvaccinaties, maar we raden absoluut aan om je goed te laten informeren, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Voorkomen is in veel gevallen beter dan genezen.