Thailand

Zorg & verzekeringen Thailand

Vaak wordt het controleren van je reisverzekering overgeslagen door reizigers. Dat begrijpen we, want maar weinig mensen vinden het leuk om polisvoorwaarden door te spitten. Toch is het van groot belang om goed voorbereid op pad te gaan bij een verre reis. Het doorlezen van je verzekeringspolis is daarbij essentieel, ook voor een rondreis Thailand.

In het algemeen geldt dat je Nederlandse zorgverzekering medische kosten in het buitenland dekt. Maar er is een belangrijke voorwaarde hierbij: kosten worden gedekt tot maximaal het tarief dat in Nederland geldt. Zorg in het buitenland is echter vaak fors duurder. Hoewel Thailand in veel opzichten een goedkoper land is, geldt dit niet voor zorgkosten, zeker niet als buitenlander. 

Medische zorg in Thailand

De medische zorg in Thailand is over het algemeen goed. Zeker op toeristische plekken zijn er klinieken waar voornamelijk mensen vanuit het buitenland terecht komen. Houd er wel rekening mee dat veel dingen anders kunnen verlopen dan je gewend bent. Zo is het niet gebruikelijk dat je voortdurend op de hoogte wordt gehouden van elke stap in het proces. Mocht je onverhoopt in het ziekenhuis terechtkomen, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met je verzekeraar. 

Vaak is er ook de nodige apparatuur aanwezig en worden de meeste medische handelingen als veilig beschouwd. Het kan echter afhankelijk zijn van het ziekenhuis dat je bezoekt. Ben je in afgelegen gebied en heb je acute zorg nodig, dan kan het zijn dat je wordt geplaatst in een kleinschalig ziekenhuis waar niet alle apparatuur beschikbaar is. In de grote steden kun je over het algemeen rekenen op de beste medische zorg.

In Thailand zijn er ook veel privéziekenhuizen. Dit is een eigen afweging, je moet er wel rekening mee houden dat je meer geld kwijt zult zijn.

Apotheken zijn door heel Thailand te vinden en in Bangkok zijn er zelfs apotheken die 24/7 open zijn. Je moet er echter rekening mee houden dat sommige medicijnen niet altijd gemakkelijk te vinden zijn. Vooral als je richting de jungle trekt, kan het handig zijn om een basisapotheek mee te nemen. In onze paklijst Thailand vind je hier meer informatie over.

Wat als je een ziekenhuis of arts wilt bezoeken in Thailand?

Als je onverhoopt de lokale hulpdiensten moet bereiken, vind je hieronder een overzicht van de alarmnummers die je kunt bellen:

  • Algemeen alarmnummer: 191 
  • (Toeristen)politie: 1155 
  • Medische noodgevallen regio Bangkok: 1646 
  • Medische noodgevallen Thailand: 1669 
  • Brandweer: 199 

Als je niet acuut naar het ziekenhuis hoeft, kun je het beste naar een ziekenhuis in de steden gaan. Vaak kun je via de hotelreceptie iets regelen.

Ben je verzekerd voor medische zorg?

Zorg ervoor dat je altijd een zorgverzekering hebt voordat je op reis gaat. Met een Nederlandse zorgverzekering heb je werelddekking, maar let op de volgende zaken:

  • Privéklinieken zijn vaak duur voor buitenlanders. 
  • Controleer of je verzekering dekking biedt voor ongevallen en medische kosten. 
  • Als buitenlander betaal je vaak een hoger tarief, omdat je medische geschiedenis onbekend is en extra scans mogelijk worden uitgevoerd. 
  • Zorg ervoor dat je papieren meekrijgt van de dokter, ook als deze in de lokale taal zijn.
  • Bewaar de bonnen van al je uitgaven in het ziekenhuis. 

Het belangrijkste is: neem altijd contact op met je verzekeraar voordat je kosten maakt. Als de zorg extreem acuut is, kan het vaak niet anders, maar in alle andere gevallen geldt: maak geen kosten voordat je je verzekeraar op de hoogte hebt gesteld. Elke verzekeraar heeft een noodnummer op de polis staan.

Het is van groot belang om je verzekering te informeren. Als je in de gelegenheid bent dit zelf te doen, is het raadzaam om dit zo snel mogelijk te regelen.

Je reisverzekering checken

Controleer altijd de polisvoorwaarden van je reisverzekering. Met name doorlopende reisverzekeringen bieden niet altijd volledige dekking, vooral als het gaat om excursies. De meeste verzekeraars hebben een app waar je ook de polisvoorwaarden kunt terugvinden. 

Hoewel het niet het spannendste klusje is, wordt het wel relevant als er onverhoopt iets gebeurt tijdens je rondreis door Thailand. 

Beschikbaarheid van medicijnen in Thailand

Over het algemeen zijn medicijnen makkelijk te verkrijgen in Thailand, zoals pijnstillers of andere lichte medicijnen. Overal op straat, met name in de steden, vind je apotheken met een ruim aanbod. Als je buiten de steden reist, moet je er rekening mee houden dat niet alle medicijnen en apotheken beschikbaar zijn.

Ben je afhankelijk van bepaalde medicatie? Bespreek dit dan ruim voordat je op reis gaat met je huisarts. Het kan dan zijn dat je een extra voorraad mee kunt nemen. Neem ook een kopie van het recept mee.

Belangrijk: neem medicatie indien mogelijk altijd mee in je handbagage. Als je koffer vertraging heeft, is het belangrijk dat je niet zonder medicatie zit. Controleer vooraf of je een medische verklaring nodig hebt voor de medicatie. Dit geldt vooral voor medicatie op de opiumlijst, maar ook vloeibare medicatie mag niet in alle gevallen zomaar mee aan boord. Controleer dus goed wat je moet doen om gedoe op het vliegveld te voorkomen.

Dus:

  • Overleg met je huisarts of je extra medicatie mee kunt nemen. 
  • Controleer aan welke voorwaarden je moet voldoen om medicatie mee te nemen en of een medicijnverklaring nodig is. 
  • Voor sommige medicijnen is een aanvullende verklaring van het CAK nodig. Controleer dit vooraf. 
  • Zorg ervoor dat je medicatie in je handbagage meekomt. Bij vloeistoffen check je eerst bij de luchtvaartmaatschappij wat het beleid is. 

Dieet

Thailand is rijk aan eten, ook voor mensen met speciale dieetwensen. Reizen met dieetwensen, zoals vegetarisch of veganistisch, kan soms best lastig zijn. Voor de vlucht kan je altijd een speciale maaltijd aanvragen. Maar als je eenmaal in een land bent waar je de taal niet spreekt en de cultuur heel anders is, kan het nog een uitdaging zijn. Gelukkig hoeft dit in Thailand meestal geen groot probleem te zijn en zijn er onder de duizenden lekkere gerechten vast wel een paar vegetarische of zelfs veganistische opties.

We raden altijd aan om zelf wat snacks mee te nemen. Dit komt zowel onderweg als ter plaatse van pas.

Vegetarisch in Thailand

Vegetarisch eten in Thailand is over het algemeen niet moeilijk. De gerechten worden vaak vers bereid en je kunt meestal overleggen met de keuken als een vegetarisch gerecht niet op het menu staat. Bij eetstalletjes kun je vaak ook meekijken om te zien of er geen vlees of vis wordt gebruikt. Toch zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste wordt in Thailand veel vissaus gebruikt. Het is handig om dit aan te geven als je hier niet comfortabel mee bent. Thaise mensen gebruiken ook vaak bouillons, zoals kippen- of vleesbouillon. Ook dit kun je gemakkelijk aangeven.

Veganistisch in Thailand

Veganistisch eten is ook goed te doen. Veel boeddhisten eten geen dierlijke producten, omdat zij geloven in het niet kwetsen van andere wezens. Als je iets bestelt waarvan je niet zeker weet of het veganistisch is, kun je aangeven dat je geen dierlijke producten wilt door ‘jay’ te zeggen.

Glutenvrij in Thailand

Verrassend genoeg gaat glutenvrij ook prima in de Thaise keuken. De meeste Thaise gerechten (vooral curry’s) zijn glutenvrij. Rijst is altijd een veilige keuze en veel sauzen zijn glutenvrij bereid. Rijstnoedels zijn ook vaak glutenvrij, maar het is iets lastiger om dit te controleren. Vooral bij eetstalletjes kan het moeilijk zijn om er zeker van te zijn dat je 100% glutenvrije eet. In de steden heb je vaak genoeg glutenvrije opties, maar als je meer het natuurgebied in reist, is het raadzaam om van tevoren een paar opties uit te zoeken.

Dieetkaartje als hulp bij de oplossing

Een nuttige oplossing is het maken van een dieetkaartje. Dit is een geplastificeerd kaartje waarop je in de lokale taal en in het Engels schrijft waar je allergisch voor bent of wat je niet wilt eten. Google Translate kan hierbij een goed hulpmiddel zijn.

Je kunt dit dieetkaartjes aan de keuken van het restaurant geven. Door taalbarrières kunnen er nog wel eens miscommunicaties plaatsvinden. De gids kan het in de meeste gevallen ook voor je doorgeven, maar bij potentieel levensbedreigende allergische reacties is het raadzaam om het zelf goed in de gaten te houden.

Het dieetkaartje is superhandig, praktisch en een goede oplossing als je reist naar een land waar je de taal niet spreekt.

Het is ook raadzaam om andere ervaringen van toeristen te lezen, omdat zij vaak handige tips en tricks bieden. Neem altijd voldoende snacks mee voordat je op reis gaat, zodat je een extra buffer hebt als je speciale dieetwensen tijdelijk niet kunt vervullen.