Thailand

Regenseizoen Thailand

Als je op rondreis door Thailand gaat, wil je natuurlijk weten wanneer je de minste kans op regen hebt. Veel mensen vragen dan ook naar het regenseizoen in Thailand. Het is belangrijk om te beseffen dat Thailand 12 keer zo groot is als Nederland. Als je de verschillen tussen Maastricht en de Waddeneilanden in Nederland overweegt, begrijp je dat er ook grote verschillen in Thailand zijn. 

Over het regenseizoen in Thailand

Het woord regenseizoen geeft al snel de indruk dat je wekenlang in de stromende regen loopt, zoals in Nederland het geval kan zijn in oktober of november. Het is belangrijk om een goed beeld te krijgen van wat een regenseizoen in Zuidoost-Azië inhoudt. Hoewel er tijdens het regenseizoen gemiddeld meer regen valt dan in andere periodes, betekent dit niet dat het in andere periodes altijd droog is, of andersom dat het in het regenseizoen altijd regent. In veel gevallen gaat het om korte, intensieve buien. Doordat de grond vaak droog is, kunnen deze korte buien wel overlast veroorzaken. 

De kans dat je tijdens je rondreis door Thailand wekenlang in de regen loopt is nihil. Waar je wel op moet rekenen, zijn enkele pittige buien als je in het regenseizoen reist. Anderzijds is ook in het "droge" seizoen een stevige bui niet uit te sluiten. 

Een groot verschil met regen in Nederland is natuurlijk de temperatuur, die veel hoger ligt, en het aantal uren zon per dag, ook tijdens het regenseizoen. 

Wanneer is het regenseizoen in Thailand?

Er zijn grofweg twee regio's te onderscheiden, elk met een eigen karakter en regenseizoen. In het zuiden heerst een tropisch moessonklimaat. In het noorden heerst een tropisch savanneklimaat. 

De moesson is te herkennen aan een lange droge periode en een periode met meer regenval. Dit geldt vooral voor Zuid-Thailand, waar veel bekende strandplekken te vinden zijn. 

In het noorden, waar een tropisch savanneklimaat heerst, zijn de winters vrij droog en de zomers vrij nat, maar met minder uitschieters dan in het zuiden, waar er echt een merkbaar verschil is tussen de moesson en het drogere seizoen. 

Regenseizoen: tussen mei en oktober 

De winterperiode in Nederland wordt traditioneel gezien als de beste reistijd voor Thailand. Met name de periode tussen november en februari zijn traditioneel gezien de droge maanden en daarmee ook het absolute hoogseizoen in Thailand. 

Omdat je tijdens je rondreis in meerdere gebieden komt, is het lastig om een eenduidige regenperiode aan te duiden. In het noorden is het vaak echt ander weer dan in het zuiden van Thailand. Bovendien is het weer bijna onmogelijk echt te voorspellen. 

Temperaturen

Vaak denken mensen dat het regenseizoen ongeschikt is om in te reizen. Dat is een afweging die je zelf moet maken. Je moet echter niet vergeten dat de temperatuur in Thailand het hele jaar door rond de 31 graden ligt. In de bergen is het koeler, daar is het vaak niet meer dan 19 of 20 graden. Ook wel lekker, juist de afwisseling maakt Thailand zo'n fijn land om doorheen te reizen. 

Reizen in het regenseizoen

Is reizen in het regenseizoen de moeite waard? Is het verstandig? Heb je veel last van regen? Het zijn logische vragen. In de praktijk is het weer, net als hier, extreem moeilijk precies te voorspellen. Als je flexibel bent met je reisdata, kun je vanzelfsprekend kiezen voor een rondreis in de drogere periode. Laat je echter vooral niet tegenhouden als je minder flexibel bent met je reisdata. 

Het reizen buiten het hoogseizoen biedt namelijk ook enorm veel voordelen:

  • Vluchten zijn gemiddeld gezien goedkoper
  • Accommodaties zijn vaak goedkoper
  • Je hebt simpelweg minder toeristen om je heen en krijgt een authentiekere rondreis
  • Een regenbui bij 31 graden is vaak ook gewoon verfrissend en heeft nauwelijks effect op je dag
  • Minder drukte bij toeristische plekken. Dat is ook wat waard! 
  • Het land is groener. Op het moment dat er meer regen valt komen flora en fauna veel meer tot leven. 

Al met al zien we voldoende redenen om Thailand het hele jaar door aan te bieden als bestemming voor een rondreis. 

Regen en neerslag gemiddeld per maand in Thailand

In onderstaande tabel geven we je algemene informatie over Thailand. Houd er rekening mee dat het uitsluitend om gemiddelden gaat en dat de situatie per regio kan verschillen. Aan de kust is het gemiddeld warmer dan in de bergen.

De hoogste berg van Thailand is ruim 2.500 meter hoog. Als je beseft dat de temperatuur met 0,6 graden daalt voor elke honderd hoogtemeters, kun je je voorstellen dat het in de bergen en heuvels een stuk koeler is. Dat kan behoorlijk aangenaam zijn, want de warmte in Thailand kan best indrukwekkend zijn. 

Weertabel Thailand
Maand Gem. temperatuur (°C) Gem. zonuren per dag Aantal dagen met neerslag Hoeveelheid neerslag (mm)
Januari 26 8 5 30
Februari 27 8.5 4 25
Maart 29 9 7 35
April 30 9.5 12 60
Mei 29 8.5 18 150
Juni 28 7.5 20 200
Juli 27 7 22 250
Augustus 27 6.5 23 270
September 26 6 24 300
Oktober 26 6.5 21 250
November 26 7.5 15 150
December 25 8 8 80

Het grote probleem met dit soort dingen? Het zijn langjarige gemiddelden. Dit zegt niets over een specifiek jaar en kijkt al helemaal niet naar de toekomst. Daarnaast is een gemiddelde van vijf zonuren per dag al een stuk beter dan wat je hier gewend bent en de temperaturen zijn het hele jaar door goed. Zoals je weet, zijn weersvoorspellingen altijd moeilijk.

Zelfs in Nederland kunnen we maar een paar dagen echt betrouwbaar vooruitkijken. Het heeft dus niet zoveel zin om je te veel zorgen te maken. Uit onze jarenlange ervaring weten we dat reizigers die tijdens de regenperiode op reis gingen, in de meeste gevallen positief verrast waren.

Omgekeerd hebben we ook reizigers gehad die in de “droge periode” onevenredig veel regen hadden.