Thailand

Praktische vragen Thailand

Als je van plan bent een georganiseerde rondreis te boeken of zelf een rondreis gaat maken, dan kan het raadzaam zijn om je over een paar dingen in te lezen. Ongetwijfeld komen er dan ook een paar vragen bij je op. Hieronder hebben we de meest gestelde praktische vragen over rondreizen Thailand even op een rijtje gezet.

Backpack of koffer?

Voor je rondreis Thailand kun je prima met een koffer rondreizen. Daarnaast raden we je aan om een dagrugzakje mee te nemen waarin je spullen voor onderweg kunt stoppen. 

Houd rekening met de maximale formaten van je koffer, zoals aangegeven door de luchtvaartmaatschappij. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat de meest gangbare kofferformaten zonder problemen mee kunnen op je reis. 

Bij sommige transfers kan het wat proppen worden met de bagage. Reis je met 3 of meer personen? Dan nemen 3 grote koffers al snel een hoop ruimte in beslag. Een backpack is dan een goede manier om de bagage beter te verdelen. Een backpack is om in te laden veel gemakkelijker, omdat er geen harde kanten aan zitten, waardoor het veel eenvoudiger is om deze in bijvoorbeeld een busje te krijgen. 

Wat zijn de grootste cultuurverschillen en waar moet ik op letten?

Gedrag en respect zijn in Thailand heel belangrijk. Zo gaan Thaise mensen onderling ook veel beleefder met elkaar om dan dat wij gewend zijn. Zo is het grootste deel van de bevolking boeddhistisch en is dit een belangrijke factor voor het bepalen van de Thaise cultuur en gewoonten.

Zo zijn de Thaise gebaren ook anders dan hier in Nederland. Je moet maar net weten dat wijzen naar iemand onbeleefd is en dat de onderkant van je voet laten zien als onrein wordt ervaren. Lees je dan goed in over de lokale gebruiken en gebaren. In onze handige do’s and dont’s in Thailand vind je een groot aantal handige tips en adviezen. 

Houd er ook rekening mee dat personeel in Thailand maar heel beperkte vrijheden heeft. In vrijwel alle situaties moet overlegd worden. Is een hotelkamer niet naar wens? Dan heeft het geen zin om boos te worden op degene achter de receptie. Zij zullen eerst met hun leidinggevende moeten overleggen en met een beetje pech moet deze eerst weer met zijn of haar leidinggevende overleggen. 

Het is niet gepast je stem te verheffen. Hoewel je altijd vriendelijk te woord zal worden gestaan, is het tonen van (verbale) agressie zeer ongepast. Je bereikt er ook niet veel mee overigens. Volhardend zijn is natuurlijk iets anders. Je hoeft geen genoegen te nemen met een antwoord als dat niet correct is. Volhardend zijn zorgt dan voor een veel beter resultaat dan het verheffen van je stem.

Hoe kleed ik mij in tempels?

Over het algemeen moeten je schouders, knieën en borst bedekt zijn. Het wordt dan ook als respectloos ervaren als je je niet op deze wijze kleedt. Draag dus ook geen diepe decolletés, strakke of doorschijnende kleren. Bij sommige tempels is het ook gebruikelijk dat je je schoenen uit doet. Vaak is hier een speciale plek voor. Kijk altijd eerst naar wat de rest doet en wat er staat aangegeven dat verwacht wordt. Bij de toeristische tempels is vaak gepaste kleding op locatie beschikbaar, maar neem altijd een extra setje mee voor als dat een keer niet zo is.

Hoe is het vervoer in Thailand?

Voor wat betreft vervoer in Thailand heb je verschillende mogelijkheden. Zo heb je bussen, treinen, taxi’s, tuktuks, boten en zelfs binnenlandse vluchten. Maar welke optie kies je nu? Dat hangt natuurlijk ook een beetje af van welke afstand je wilt afleggen en waar je naartoe gaat. Reis je binnen de steden, dan is een tuktuk vaak een handige optie. Een tuktuk is een klein scootertje met een aanhanger erop waar je als passagier kunt zitten. 

Wil je wat verder reizen, dan kun je het beste kiezen voor een treinreis, bootreis of zelfs een binnenlandse vlucht. Deze binnenlandse vluchten zijn dan vaak al te krijgen voor minder dan 50 euro per persoon. Treinreizen zijn vaak ook leuk. Zo krijg je ook nog eens een stukje mee van de prachtige binnenlanden. Houd er wel rekening mee dat je deze vervoersopties vaak tijdig van tevoren moet regelen.

Wat voor stopcontacten gebruiken ze in Thailand?

In Thailand gebruiken ze de stopcontacten type A, B, C, F en O of een verloopstekker. Veelal worden de stopcontacten met type B het meest gebruikt.

Kan ik veilig eten bij de kraampjes?

Op de meeste marktjes kun je prima eten, misschien zelfs wel het lekkerst. Thailand staat bekend om streetfood. Op heel veel plekken kun je kwalitatief uitstekend eten tegen hele lage prijzen. Belangrijker nog: er is volop keuze uit gerechten. Sommige mensen vinden het spannend om tijdens hun rondreis streetfood te eten. Het is vanzelfsprekend belangrijk om zorgvuldig te zijn, want twee weken door Thailand reizen met buikpijn is ook niet prettig. Over het algemeen geldt: daar waar de locals in de rij staan is het eten kwalitatief goed.

Een paar tips: 

  • Let goed op dat het eten goed gekookt, gestoofd of doorbakken is. Dit geldt vooral voor vlees en vis. 
  • Eet aan het einde van de dag bij voorkeur geen vlees van eetstalletjes. Vaak ligt dit vlees al de hele dag in de zon, waardoor er veel bacteriën op kunnen zitten. 
  • Eet geen fruit dat geen schil meer heeft. 

Kan ik het kraanwater drinken?

Nee, je kunt het kraanwater in Thailand niet drinken. Drinkwater in flessen is goed verkrijgbaar en goedkoop (ongeveer 20 cent). Sommige mensen nemen ook geen ijsklontjes in het drinken, omdat dat vaak gemaakt is van kraanwater. Dit is een eigen afweging. De kans is aanwezig dat je tijdens je rondreis sowieso in meer of mindere mate last krijgt van maagklachten. Dat komt niet zozeer door het eten, maar vooral doordat je hele andere producten eet dan wanneer je thuis bent.

Hoe is de zorg in Thailand?

De zorg in Thailand is prima geregeld. Met name in de hoofdsteden kun je prima terecht. Zo wordt het gebruik van injectienaalden en andere medische ingrepen als veilig verklaard voor buitenlanders. Je moet er wel op letten dat de zorg niet helemaal is ingericht zoals we in Nederland gewend zijn. Je kunt, bij voorkeur, ook naar privéziekenhuizen. Hierbij moet je wel opletten dat dit voor buitenlanders een stuk duurder is. Controleer van tevoren altijd je verzekering en informeer deze ook altijd voordat je kosten maakt.

Meer weten over zorg en verzekeringen in Thailand

Hoe is het weer in Thailand?

Over het algemeen loopt de beste reistijd in Thailand van november tot en met april. Dan is het niet veel te warm en regent het vrij weinig. Wel is er dan ook hoogseizoen. Accommodaties zijn dan vaker bezet en een stuk duurder.

Dan maken de meeste mensen zich ook nog eens druk om het regenseizoen. Vaak valt er in het regenseizoen gemiddeld meer neerslag. Maar wat veel mensen niet doorhebben is dat deze buien heel anders zijn dan dat wij in Nederland gewend zijn. De kans dat je dagenlang in de regen loopt is heel klein. En zo erg is een klein beetje verkoeling in de tropische hitte niet. Toch merken we dat mensen zich vaak druk maken om regen tijdens de vakantie. Lees ons hele artikel over het regenseizoen hier voor meer informatie over het hoog- en regenseizoen.