Thailand

Betalen, pinnen en geld opnemen Thailand

Als je een rondreis Thailand boekt is het handig meer te weten over het betalen ter plekke. We beschrijven hoe je geld kunt opnemen, waar je aan moet denken en geven tips voor het betalen in Thailand tijdens je rondreis. 

Munteenheid en wisselkoers

In Thailand wordt er met de Thaise Baht betaald. 100 Thaise baht is ongeveer gelijk aan 2,5 euro. Het is handig om een beetje een idee te hebben van de wisselkoers, zodat je kunt omrekenen naar euro. De wisselkoers tussen de euro en de baht is vrij stabiel. Check wel even de actuele wisselkoers op het moment dat je naar Thailand reist. 

Je hoeft voor Thailand de wisselkoers dus niet dagelijks in de gaten te houden, omdat de onderlinge verschillen over het algemeen beperkt zijn. Waar mogelijk adviseren we je om in de lokale munteenheid te betalen. Op steeds meer plekken krijg je de mogelijkheid om in euro's af te rekenen, bijvoorbeeld in hotels. Dit raden we echter af, omdat er per definitie een ongunstige wisselkoers wordt gebruikt. Dit kan wel 15 tot 20% schelen op je uitgaven! 

Geld pinnen en betalen in Thailand

Op veel toeristische plekken is het mogelijk met een pinpas of creditcard te betalen, vooral op meer internationaal georiënteerde locaties. Voor kleinere bedragen en in kleinere winkels is contant betalen echter de standaard. Houd er rekening mee dat zeker bij lokale winkels contant betalen vaak ook gewaardeerd wordt. De transactiekosten zijn voor kleinere winkeliers vaak hoog, waardoor je met een contante betaling meer bijdraagt aan de lokale economie. 

Geld opnemen bij een geldautomaat is op alle toeristische plekken goed mogelijk. Je betaalt transactiekosten aan je lokale bank en soms ook aan de bank waar je geld opneemt. Daarnaast betaal je een omrekenkoers. Over het algemeen krijg je twee opties als je geld opneemt:

  • Continue with conversion
  • Continue without conversion

De laatste optie is altijd goedkoper. Het betekent dat jouw eigen bank de wisselkoers berekent. De lokale bank is eigenlijk altijd een stuk duurder, soms wel 20%. Laat je dus niet verleiden om in euro's te betalen, vraag altijd om het bedrag in baht af te rekenen. 

Voor vertrek regelen:

Om fraude met bankpassen te voorkomen zijn de meeste bankpassen in Nederland automatisch ingesteld op betalingen in Nederland of de EU. Via internetbankieren kun je echter eenvoudig je bankpas geschikt maken voor betalingen in Thailand. De meeste banken bieden de mogelijkheid om dit tijdelijk of permanent te doen. Als je niet regelmatig buiten de EU reist is het raadzaam om een einddatum te selecteren. 

Als je van plan bent om ook een creditcard mee te nemen, controleer dan vooraf je limiet. Bij de meeste creditcards is het mogelijk om vooraf extra geld te storten naar je creditcard. Dat kan handig zijn als je ter plaatse nog grote uitgaven verwacht. Boek je met Holidream, dan zijn je hotels vooruitbetaald en heb je geen groot bedrag op je creditcard nodig. 

Hoeveel geld opnemen als je pint? 

Het is handig om genoeg geld te pinnen om even vooruit te kunnen. Je betaalt per keer dat je geld opneemt kosten. Houd er rekening mee dat contant geld niet verzekerd wordt door de meeste reisverzekeringen. We raden aan om per persoon altijd ongeveer omgerekend 80 euro contant bij je te hebben. Dat is genoeg voor de meeste uitgaven, maar niet zoveel dat het een probleem is als je het verliest of als het gestolen wordt. 

Aan het einde van je rondreis is het handig wat terughoudender te zijn met het opnemen van geld. Het is zonde als je honderden euro's weer moet omwisselen aan het einde van je vakantie. 

Tips voor het pinnen in Thailand

  1. Pinnen kan in het buitenland meestal 1 keer per 24 uur. Houd daar rekening mee. Pas na middernacht Nederlandse tijd kun je weer geld opnemen. 
  2. Vaak zit er een weeklimiet op je bankpas. Bovendien betaal je per geldopname een bedrag aan je bank. 
  3. Betaal altijd in Thaise baht. Laat het hotel of de winkel niet voor je omrekenen naar euro's. Dat lijkt vriendelijk, maar de wisselkoers die gehanteerd wordt is altijd ongunstiger dan die van je eigen bank. Dit kan je zo 15 tot 20% schelen! 
  4. Geld opnemen kan ook met een creditcard, maar is wel fors duurder dan geld opnemen met je reguliere betaalpas. 
  5. Neem je gebruikelijke voorzorgen. Controleer de pinautomaat op skimming-apparatuur, scherm je pincode af en laat je niet afleiden tijdens het pinnen. 

Geld wisselen of vooraf meenemen

We krijgen regelmatig de vraag of we adviseren om alvast geld te wisselen in Nederland. Wat ons betreft is dat onnodig. Niet alleen is het duur, er zijn in Thailand meer dan genoeg pinautomaten te vinden waar je eenvoudig zelf geld op kunt nemen. Het handigste is om dit direct bij aankomst op het vliegveld te doen. 

Als je het zelf een prettig idee vindt, staat het je natuurlijk vrij om vooraf geld te wisselen. Wij adviseren alleen maar, dus maak gerust de keuze waar jij je prettig bij voelt! 

Waar vind je geldautomaten in Thailand?

Op alle toeristische plekken zijn voldoende mogelijkheden om geld op te nemen. In kleinere gemeenschappen is dit vaak niet het geval. Zorg dus dat je geld opneemt als je in grotere steden bent. 

Als je een extra bankpas hebt, raden we aan deze mee te nemen en gescheiden van je andere pinpas te bewaren. Mocht je pas geblokkeerd raken of kwijt raken, dan heb je nog een alternatief. Vergeet ook niet je identifier van de bank mee te nemen om geld over te kunnen maken tussen verschillende rekeningen. Komt altijd van pas!

Contant geld wisselen in Thailand

Op veel plekken is het mogelijk geld te wisselen. Houd er rekening mee dat er in Thailand veel niet-officiële wisselkantoren zijn. We raden in principe aan om hier geen gebruik van te maken. Hoewel vaak wordt gezegd dat er geen commissie in rekening wordt gebracht, is de wisselkoers vaak ongunstig. Als de wisselkoers ineens heel erg gunstig lijkt, is het ook tijd om alert te zijn. Als buitenlander heb je vaak niet de mogelijkheid om te controleren of het geld echt is. 

Thailand en veiligheid

Als toeristenbestemming is Thailand een veilige reisbestemming. Maar, waar veel toerisme is, ligt ook oplichting op de loer. Let dus een beetje op en neem het zekere voor het onzekere. Houd waardevolle spullen bij je en loop er niet mee te zwaaien. Laat geen spullen onbeheerd achter. Het overgrote deel van de bevolking bestaat uit hartelijke mensen, dus je hoeft je echt geen zorgen te maken.

Wat kost een rondreis Thailand nou eigenlijk?

Zoals in elk Aziatisch land kun je het zo gek maken als je zelf wilt en geldt: hoe lokaler, hoe goedkoper. Thailand is een ideale reisbestemming voor verschillende soorten budgetten. Eet je in hippe Westerse tentjes, dan betaal je al snel 5x zoveel als bij een echte lokale gelegenheid. Wij raden je aan om zeker ook lokale restaurants te proberen. De kwaliteit van het voedsel is hoog en de prijzen zijn aangenamer. Daarnaast is het ook gewoon leuk om in een ander land lokaal te eten. 

Een warme maaltijd in een lokaal restaurant kost je omgerekend rond de 8 euro. 

Een streetfood maaltijd is nog goedkoper, daar ben je vaak al voor 1 of 2 euro klaar. 

Een meer Westerse maaltijd kost tussen de 10 en 15 euro. 

Veel hangt dus af van wat je wilt eten tijdens je rondreis. Een deel van de maaltijden is bij Holidream inbegrepen in je reissom, vooral in gebieden waar je niet direct een restaurant in de buurt hebt. Daarbuiten raden we je vooral aan om lekker uit eten te gaan!

Bij Holidream zijn je vlucht, excursies, verblijf en transfers al inbegrepen in je reissom. Holidream biedt georganiseerde rondreizen in Thailand aan. De kosten die je nog extra hebt zijn dus vooral voor extra excursies, maaltijden, snacks en souvenirs. Dit kun je vanzelfsprekend zo gek maken als je zelf wilt.