Thailand

Taxi’s en OV in Thailand

Als je in de grote steden in Thailand bent tijdens je rondreis Thailand komt het verkeer van alle kanten. Hoewel het enigszins chaotisch oogt, is het verkeer vergeleken met veel andere Aziatische landen redelijk goed georganiseerd. Zeker in steden als Bangkok worden de verkeersstromen goed geregeld. Wel is het altijd druk. Buiten de steden is de verkeersdrukte minder, maar is de kwaliteit van het wegennet ook minder. 

Het Thaise verkeer

In de steden is het verkeer relatief chaotisch. Alles rijdt op dezelfde weg en de motoren vliegen je om de oren. Thaise bestuurders zijn hier zeer ervaren in en navigeren het systeem gemakkelijk. Als toerist kun je beter niet in Bangkok rijden, aangezien het niet geheel veilig is. Zeker het huren van een motor of scooter raden we af. Helaas komen er elk jaar toeristen om het leven in het verkeer, vaak op een gehuurde scooter. 

In Thailand rijden ze links. Bestuurders houden zich niet standaard aan de verkeersregels. De verkeersregels wijken in principe niet af, maar er zijn wel wat dingen om op te letten. Daarnaast is het verschil tussen de theorie, die goed in elkaar zit, én de praktijk groot. 

Taxi of tuktuk huren in Thailand

Zonder twijfel is het huren van een taxi of tuktuk de veiligste optie. In een taxi zit je echt in een auto en is er vaak bepaald wat de prijs gaat zijn via een meter. Als je met de tuktuk reist, krijg je een stuk meer mee van het hectische verkeer. Je bevindt je in een aanhanger die vastzit aan een motor. Tuktuks zijn heel klein en kunnen dus makkelijker door smalle straten en langs stilstaand verkeer. Onderhandelen is dan ook een stuk gebruikelijker. Als je goed kunt onderhandelen, zul je ook een stuk goedkoper uit zijn dan als je met de taxi rijdt.

Taxi’s en tuktuks zijn veilig te regelen in Thailand. Toch zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:

  • Stap nooit in taxi’s die diensten aanbieden, jij zult altijd de persoon moeten zijn om hen te benaderen. 
  • Spreek altijd van tevoren een tarief af. In tuktuks kun je vaak nog onderhandelen, maar de taxi-prijzen staan vaak al vast.
  • Chauffeurs hebben vaak geen wisselgeld voor grote biljetten, dus het is handig om altijd wat kleine biljetten op zak te hebben.
  • Ga voorzichtig om met de taxi en de tuktuks. Sommige taxi’s of tuktuks zijn fragiel gebouwd. 
  • Denk altijd goed na voordat je zomaar een taxi of tuktuk aanhoudt in de avond. 
  • Houdt waardevolle spullen bij je. Tuktuks zijn vaak open en mensen kunnen dus makkelijk spullen stelen. 

Uiteraard verschilt het per regio hoe je het beste een taxi kunt bestellen en waar je overal rekening mee moet houden. Ook gelden hiervoor weer andere tarieven. Zo lees je online veel dat tuktuks in Bangkok duurder zijn dan taxi’s, terwijl het in andere regio’s weer andersom kan zijn.

Handig reizen met de taxi- en tuktuk-apps

Van Uber is er in Thailand geen sprake meer, wel zijn er andere apps die je kunt gebruiken om eenvoudig een taxi, tuktuk of zelfs een scooter te huren!

Tuk Tuk Hop

Een leuke overweging als je eenmaal in Bangkok bent is de app Tuk Tuk Hop. Dit zijn speciale tuktuks die langs de grootste bezienswaardigheden in de hoofdstad rijden. Zo kun je met deze app een tour boeken naar China Town, Old Town en nog veel andere bezienswaardigheden. De tuktuk is makkelijk via de app te bestellen. Vooraf kun je betalen en daarna kun je de hele dag van 8:30 tot 18:00 bij verschillende tuktuks in- en uitstappen om te genieten van de hoogtepunten van Bangkok!

Grab

Buiten de hoofdstad kun je ook gebruikmaken van de app Grab. Dit is een soortgelijke app als Uber, waarmee je makkelijk een taxi kunt reserveren die in jouw buurt rondrijdt. Het leuke aan Grab is dat je van tevoren kunt betalen en dus niet hoeft te onderhandelen over de prijs. Wel zo makkelijk!

Naast taxi’s kun je met de app ook brommers reserveren. Hierbij ga je achterop bij iemand op een brommer. Dit raden we overigens af! Een auto is stukken veiliger. 

Bestel je een taxi of brommer met de app, dan wordt dit bedrag afgeschreven van je creditcard.

Bolt

Betaal je liever met contant geld? Dan kun je ook de app Bolt gebruiken. Hier rijden ook een aantal taxi’s van rond in de stad. Wat betreft het gebruik van de app, is de app Bolt niet veel anders dan de app Grab.

Reizen met het openbaar vervoer in Thailand

Taxi’s en tuktuks kunnen vaak nog best prijzig zijn. Ben je echt op een budgetvakantie? Dan raden we je aan om lekker met het openbaar vervoer te reizen. In vrijwel alle gevallen in het buitenland is dit vervoer iets lastiger te navigeren, maar het is zeker een stuk goedkoper!

Reizen met de bus

Het busnetwerk in Thailand is goed geregeld, waardoor reizen met de bus een stuk makkelijker wordt. Zo kun je uiteraard binnen de grote steden goed reizen met de bus, maar vind je steeds vaker ook een busnetwerk tussen steden in. Zeker een leuke overweging als je van stad naar stad wilt reizen.

Het leuke aan de bus is dat je echt tussen de Thaise bevolking zit. Je ziet door de ogen van de Thaise mensen hoe het dagelijkse leven hier eruitziet. Veel mensen gebruiken de bus voor woon-werkverkeer, maar zul je ook monniken achterin de bus zien zitten.

Daarnaast zijn de meeste bussen goed voorzien van airconditioning. Let er echter op dat er vaak beperkt ruimte is voor jouw bagage.

Reizen met de trein

Reis je iets langere afstanden? Dan is de trein een leuke aanrader! Anders dan in Nederland, zijn er hier ook nachttreinen. Je kunt vaak kiezen voor een bedje in de 1e, 2e of 3e klas. Treinen zijn vaak relatief schoon en als je reist met de 1e of 2e klas krijg je vaak ook een comfortabel bedje met genoeg ruimte voor jouw bagage.

Voor langere ritten met het openbaar vervoer raden we aan om een trui of vestje mee te nemen. De voertuigen zijn goed gekoeld en daardoor kan het soms best frisjes worden!

Gebruikmaken van binnenlandse vluchten

Thailand is relatief groot en dat maakt dat je naast reizen met het openbaar vervoer of de taxi, ook gebruik kunt maken van binnenlandse vluchten. Deze vluchten zijn vaak relatief goedkoop en stoppen in de grootste steden van Thailand. Dit is zeker een overweging waard als je van het noorden naar een van de prachtige eilanden in het zuiden wilt reizen!

Vanaf het vliegveld

Ook hier raden we je aan om een app te gebruiken. Je betaalt vaak maar 1/3e van de prijs en weet vooraf wie je komt ophalen. Dit voorkomt dat je gemakkelijk slachtoffer van oplichting wordt. Het komt nog wel eens voor dat er op luchthavens taxi's zonder vergunning staan of dat de chauffeur de meter "vergeet" aan te zetten. Dit kan leiden tot stevige discussies. Mocht het je toch gebeuren? Laat je dan afzetten bij de lobby van je hotel en ga daar gerust in discussie met de chauffeur. Vraag indien nodig om hulp van het hotelpersoneel, je zult dan zien dat het probleem snel opgelost kan worden.

Welk vervoersmiddel is nu de beste optie?

Het kan soms behoorlijk ingewikkeld lijken. Hoe weet je nu of je een taxi moet regelen of voor een tuktuk moet kiezen? Misschien wil je dat helemaal niet en kies je ervoor om alles met het openbaar vervoer te doen. Uiteindelijk valt het in de praktijk allemaal best mee. In de steden ontdek je al snel wat je voorkeur heeft. Zo zijn bussen iets lastiger te navigeren en staat er op elke hoek wel een tuktuk. Je moet dan wel een beetje opletten. Welke route er wordt gereden, hoeveel je moet betalen, of je genoeg contant geld hebt, etc. Na een aantal ritten met de tuktuk of taxi gaat dit al een stuk gemakkelijker. Als je er toch niet uitkomt, kun je vaak zonder problemen wat hulp krijgen.

Of toch een auto huren in Thailand?

Het nemen van een taxi, tuktuk of het gebruik van het openbaar vervoer maakt je een stuk minder flexibel. Voor ervaren bestuurders kan het een optie zijn om een auto te huren. Dit vergt wel veel vertrouwen in jezelf en oplettendheid. Lees je goed in en weet wat je kunt verwachten van het verkeer.

Als je van plan bent zelf te rijden tijdens je rondreis Thailand zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

  • De snelwegen zijn in redelijk goede staat en je kunt hier vaak goed rijden met drie rijstroken. De B-wegen zijn vaak van slechte kwaliteit en hebben veel grote gaten in de weg. 
  • Wees extra voorzichtig in dorpjes. Kinderen rijden op brommers en dieren steken zomaar over. 
  • ‘s Nachts rijden is af te raden. Veel vrachtwagenchauffeurs rijden de hele nacht door en hebben dan weinig respect voor personenauto’s. 
  • Rijd defensief, veel mensen wisselen zonder te signaleren van baan of rijden via de vluchtstrook de tegengestelde richting in. 
  • Het verkeer is nogal chaotisch en zo zul je goed op moeten letten in het verkeer. Rijd dus niet in een keer te grote afstanden, zoveel opletten kan best vermoeiend zijn. 
  • Lees je goed in over de verkeersregels van Thailand. 
  • Houd de deuren op slot om straatverkopers en berovers buiten te houden. 
  • Google Maps kan handig zijn, maar soms staan namen en wegen verkeerd aangegeven. Zorg voor een betrouwbaar navigatiesysteem of misschien zelfs een kaart van Prannok Witthaya Map Center. 
  • Heb je een ongeluk? Blijf rustig en bel de toeristenpolitie. 

We raden het deelnemen aan het lokale verkeer vanuit Holidream niet aan. Er gebeuren zeer regelmatig ongelukken. Via Holidream is het niet mogelijk een scooter of motor te huren, ook niet rechtstreeks via onze lokale partner. De kans op ongelukken is dusdanig groot dat wij ervoor gekozen hebben dit niet aan te bieden. Het huren van een auto in Thailand raden we eveneens niet aan, hoewel de kans op ernstig letsel in een auto wel kleiner is dan op een kwetsbare scooter.