Praktische vragen Tanzania & Zanzibar

Ben je van plan een rondreis Tanzania en/of Zanzibar te maken? Dan krijg je te maken met allerhande praktische vraagstukken. Op deze pagina zetten we een aantal praktische vragen over het rondreizen door deze landen op een rijtje en zorgen we ervoor dat je zo goed mogelijk voorbereid op pad gaat. Boek je je rondreis Tanzania via Holidream? Dan ontvang je na je boeking ook nog van ons alle benodigde informatie om goed voorbereid op pad te gaan. 

Heb ik een visum nodig? 

Jazeker. Om naar Tanzania te mogen afreizen moet je een visum regelen. Dit kan tegenwoordig gelukkig online, maar kan eventueel ook via de ambassade. Het visum regel je als reiziger altijd zelf. De kosten voor een toeristenvisum liggen tussen de 50 en 100 USD. Het proces om het visum aan te vragen, leggen we je uit in de vertrekinformatie voor je geboekte rondreis.  Het is mogelijk om een visum bij aankomst aan te vragen.

Belangrijk: moet je nog een nieuw paspoort aanvragen voordat je op reis vertrekt? Dien je visumaanvraag dan pas in op het moment dat je je nieuwe paspoort hebt ontvangen. Je visum is gekoppeld aan je paspoortnummer en deze is anders op je nieuwe paspoort. 

Daarmee is ook de volgende vraag direct beantwoord. Je hebt inderdaad een geldig paspoort nodig om af te reizen. Bij aankomst in Tanzania moet je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Zorg dat je dit actief controleert! 

Welke vaccinaties zijn verplicht of aanbevolen? 

De enige verplichte vaccinatie is de gele koorts vaccinatie, maar alleen als je vanuit een land reist waar gele koorts voorkomt. Dit zal voor de meeste reizigers niet van toepassing zijn. Er worden wel een aantal vaccinaties aanbevolen. Dit zijn DTP en Hepatitis A. 

Malaria komt ook voor in Tanzania en Zanzibar. Het gebruiken van malariatabletten wordt aangeraden. Begin 1 dag voor je aankomt in het malariagebied en slik na terugkomst nog 1 week de tabletten. 

Laat je altijd voorlichten door GGD of huisarts! 

Pinnen en geld opnemen

Zorg dat je je pas op wereld instelt. Het kan handig zijn tijdelijk een hogere daglimiet of weeklimiet in te stellen. In grotere steden en op toeristische plekken zijn voldoende pinautomaten beschikbaar. Betalen met creditcard kan over het algemeen alleen op meer toeristische plekken en bij grotere hotels. 

Zorg dat je altijd voldoende geld mee hebt, zodat je enkele dagen vooruit kunt. 

Is Tanzania/Zanzibar veilig? 

Over het algemeen zijn zowel Tanzania als Zanzibar veilige bestemmingen voor toeristen. Houd wel rekening met dingen die overal ter wereld voorkomen, zoals zakkenrollers en oplichters. Neem hiervoor de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen: houd waardevolle spullen uit het zicht (of beter nog: laat ze thuis), zorg dat je je geld op een plek bewaart waar je er zicht op hebt en wees alert in drukke gebieden. 

Houd er bij safari's rekening mee dat de dieren die je ziet wilde dieren zijn. Benader nooit zelf wilde dieren en luister naar de instructies van de gids die je tocht begeleidt. 

Wat voor stopcontacten gebruiken ze? 

In Tanzania worden stopcontacten van type D en G gebruikt. In Nederland gebruiken we in de regel type C en F. Een wereldstekker is dus wel noodzakelijk. Modernere hotels bieden vaak ook de mogelijkheid op te laden via USB. 

Is het kraanwater drinkbaar? 

Nee, het kraanwater is niet drinkbaar. Gebruik flessen water voor zowel drinken als tandenpoetsen. Let ook op bij voedsel dat rauw wordt geserveerd en kies bij voorkeur voor goed doorkookte gerechten. In de praktijk merken we dat de combinatie van warmte en ander eten bij veel reizigers kan leiden tot een ontregelde stoelgang. We raden aan altijd wat dingen mee te nemen in een klein reisapotheekje, zoals ORS-tabletten, paracetamol en diarreeremmers. 

Extra op letten: plastic draagtassen mogen niet mee! 

Het is verboden om plastic draagtassen mee te nemen naar Tanzania. Dit verbod geldt zowel voor dunne als dikkere plastic tassen. Ook de doorzichtige zakjes die mensen vaak gebruiken om vloeistoffen in de handbagage bij elkaar te bundelen, zijn niet toegestaan. Ziplock zakjes mag je wel gebruiken, maar deze moeten bij aankomst bij de douane worden aangegeven en na gebruik worden verwijderd. 

Waar moet je op letten bij je kleding?

Kies voor luchtige stoffen, maar zorg ook dat je een trui meeneemt voor koudere dagen. Voor Tanzania geldt dat het een divers land is met diverse religies. In steden en dorpen kom je zowel moskeeën als kerken tegen. Zanzibar daarentegen is overwegend Islamitisch. Denk hieraan en draag gepaste kleding (schouders en knieën bedekt). 

Moet je onderhandelen als je iets wilt kopen? 

Op lokale markten en in toeristische winkels is onderhandelen gebruikelijk. Onderhandelingen worden altijd met respect gevoerd. Je kiest een prijs die je wilt betalen, gaat daar 20 tot 30% onder zitten en geeft aan dat je bereid bent dat te betalen. De kans is groot dat je op die manier ongeveer rond het gewenste bedrag uitkomt. Wees bereid weg te lopen als je er niet uitkomt. Blijf in alle gevallen vriendelijk en beleefd, maar standvastig en duidelijk. 

Welke taal wordt er gesproken? 

Swahili is de belangrijkste taal. Het kan leuk en handig zijn om een paar basiszinnetjes te leren. Dat maakt het contact met de lokale bevolking leuker en zorgt ervoor dat je waardering krijgt voor het feit dat je je verdiept hebt in het land. Op veel toeristische plekken wordt Engels gesproken. Over het algemeen kun je je met Engels, aangevuld met wat handgebaren, prima redden in Tanzania en op Zanzibar! 

Algemene tips bij verre reizen

Bij verre reizen zijn er een aantal adviezen die altijd goed van pas komen:

  • Veel telefoons hebben inmiddels de mogelijkheid een e-sim te gebruiken. Zo kun je toch bereikbaar zijn op reis. Houd er rekening mee dat niet overal mobiel bereik is. 
  • Controleer je reisverzekering. Een goede reisverzekering biedt dekking bij medische kosten (buiten je eigen zorgverzekering) en voor ongevallen en samenhangende reiskosten. Neem altijd je polisnummer mee, ook van je zorgverzekering. Informeer altijd direct je reisverzekering als er iets aan de hand is. Bij veel verzekeraars kan dat tegenwoordig via WhatsApp of via de app van de verzekeraar zelf. 
  • Maak een kopie van je paspoort en stop deze in je bagage. Mocht je je paspoort kwijt raken, dan is het net makkelijker een vervangend document te krijgen voor je terugreis. Voor veel hotels geldt dat ze een kopie zullen willen makenvan je paspoort. Controleer altijd of je je paspoort terug ontvangen hebt.
  • Houd pasjes gescheiden. Heb je een tweede bankpas of creditcard? Bewaar die dan op een andere plek dan je andere pas. Mocht je onverhoopt een pasje kwijtraken of wordt een pasje gestolen? Dan heb je nog iets achter de hand.