Lokale gebruiken Tanzania
Tanzania, gelegen aan de oostkust van Afrika, heeft een rijke culturele diversiteit. In Tanzania leven meer dan 120 etnische groepen, elk met eigen tradities en gebruiken. Overal in het land kun je verschillende lokale gebruiken ervaren, die variëren van regio tot regio. Als toerist is het daarom verstandig om je goed in te lezen over de lokale gebruiken voordat je aan een rondreis Tanzania begint.
Over het algemeen wen je snel aan deze nieuwe cultuur, maar er zijn enkele aspecten die in Tanzania heel normaal zijn en voor ons nog onbekend kunnen zijn. In dit artikel bespreken we de belangrijkste gewoonten van de Tanzaniaanse cultuur en hoe je je als toerist respectvol kunt opstellen. We gaan in dit artikel niet in op de lokale gebruiken van elke stam in Tanzania, want dan zouden we wel een heel boekwerk kunnen schrijven. Vergeet ook zeker niet om het artikel “Do's en don'ts Tanzania” door te nemen voor andere handige tips.
Begroetingen
In sociale interacties speelt de begroeting een belangrijke rol in Tanzania. Het is gebruikelijk om een oudere persoon te begroeten met “Shikamoo”, de oudere zal antwoorden met “Marahaba”. Tanzanianen vinden het belangrijk om respect te tonen voor ouderen, die gezien worden als wijs en wiens kennis en ervaring als waardevol voor de gemeenschap worden beschouwd. Niet-ouderen kun je begroeten met “Jambo” (hallo).
Bij begroetingen geven mensen elkaar een stevige handdruk, soms gecombineerd met een lichte buiging van het hoofd. Hierbij is het van belang dat je alleen de rechterhand gebruikt, aangezien de linkerhand wordt geassocieerd met sanitaire taken. Kijk er ook niet raar van op wanneer de handdruk langer duurt dan je gewend bent, lange handdrukken staan voor respect en vriendschap.
Religie
In het leven van veel Tanzanianen speelt religie een grote rol. Tanzania kent een mix van moslims, christenen en volgers van inheemse geloven. Op Zanzibar overheerst de islam, terwijl in het binnenland het christendom vaak voorkomt. In grote steden als Dar es Salaam vind je zowel kathedralen als moskeeën. Tanzanianen hechten veel waarde aan religieuze rituelen en feesten. Door het naast elkaar bestaan van meerdere religies zijn er veel feestdagen in Tanzania, waaronder Eid al-Adha (Offerfeest) en kerst.
Maaltijden
Tanzanian zien maaltijden als een moment om samen te komen, tijd met elkaar door te brengen en gesprekken te voeren. De inwoners eten vaak met hun handen in plaats van met bestek, maar gebruik hierbij, zoals eerder benoemd, alleen je rechterhand. Vergeet daarom ook niet om je handen voor en na de maaltijd te wassen. Er wordt vaak gegeten van gezamenlijke borden en het is beleefd om ouderen als eersten te laten eten. Vermijd het ruiken aan het gerecht voordat je begint met eten, aangezien dit als onbeleefd wordt beschouwd. Daarnaast is het respectloos om eten of drinken te weigeren als je bij iemand thuis bent uitgenodigd.
Op het vasteland bevatten de maaltijden vaak vlees en rijst met groenten, terwijl op Zanzibar veel gerechten worden bereid met zeevruchten en vis. De Tanzaniaanse keuken is beïnvloed door nabijgelegen landen en regio's, zoals India en het Midden-Oosten. Het kan dan ook zomaar voorkomen dat je een curry gerecht voorgeschoteld krijgt.
Vermijd publieke affectie
Tanzania is een vrij conservatief land, over het algemeen wordt het afgekeurd als partners in het openbaar affectie tonen. Het kan als ongepast of respectloos worden beschouwd als stellen elkaar in het openbaar kussen of omhelzen. Vooral op Zanzibar, waar de bevolking overwegend moslim is, wordt het niet gewaardeerd om publieke affectie te tonen.
Kledingstijl van de locals
De kledingstijl in Tanzania varieert per etnische groep en regio. Veel vrouwen kleden zich in een “kanga”, een kleurrijke katoenen doek die vaak voorzien is van teksten, zoals spreekwoorden en gezegden. Op de randen van de kanga's kunnen bekende uitdrukkingen staan, zoals “Hakuna Matata” (maak je geen zorgen). Kanga's zijn multifunctioneel en worden gebruikt als jurk, hoofddeksel of draagdoek voor de kinderen.
De “kitenge” is een felgekleurde katoenen stof waarvan veel vrouwen kleding maken. Vaak worden er jurken en rokken van gemaakt. Soms dragen mannen ook overhemden van kitenge. Tijdens een rondreis in Tanzania zul je ongetwijfeld kleding van kitenge zien, met de opvallende kleuren en patronen.
De “kanzu” is een traditioneel gewaad voor mannen. Dit lange, witte katoenen kledingstuk reikt tot aan de enkels. Veel mannen combineren de kanzu met een bijpassende hoed, de “kofia”. De kofia wordt vaak gedragen tijdens speciale gelegenheden, zoals kerkdiensten of bruiloften.
Daarnaast spelen sieraden een belangrijke rol in de Tanzaniaanse cultuur. Veel Tanzanianen dragen handgemaakte sieraden van kralen, zoals armbanden en kettingen, die vaak kleurrijk zijn. Tijdens je rondreis Tanzania zal het op meerdere plekken ook mogelijk zijn om handgemaakte sieraden te kopen in allerlei vrolijke kleuren. Deze sieraden zijn niet alleen leuk om te dragen, maar met het kopen hiervan steun je ook de lokale economie.
De Masaai, een stam in Tanzania, staan bekend om hun kenmerkende kledingstijl. De Maasai dragen traditioneel een “shuka”, een rechthoekige doek in felle kleuren, vaak rood, blauw en paars. De Maasai wikkelen de shuka om hun lichaam. De Maasai geloven dat de rode kleur bescherming biedt tegen wilde dieren en symbool staat voor moed en kracht. Daarnaast dragen Maasai sandalen die vaak gemaakt zijn van bijvoorbeeld autobanden.
Lokale dans en muziek
Muziek en dans vormen een essentieel onderdeel in de Tanzaniaanse cultuur. Per regio en stam variëren de muziekstijlen. De “ngoma” is een traditionele dans in de kustgebieden, die gepaard gaat met percussie en zang. Deze dans wordt uitgevoerd bij speciale gelegenheden zoals bruiloften en andere vieringen.
De muziek van de Maasai daarentegen bevat meestal geen instrumenten. In plaats daarvan maken zij gebruik van zang en lichaamsbewegingen. De Maasai voeren de dans “adumu” uit, waarin mannen hoog en krachtig omhoog springen om hun uithoudingsvermogen te tonen. Tijdens de dans hebben de Maasai vaak een stok in hun hand, deze stok wordt gezien als symbool van kracht en status. Als je al gegoogeld hebt op foto's van Tanzania, heb je dit beeld vast al voorbij zien komen.