Do's en don'ts Tanzania
Als je een rondreis Tanzania gaat maken kan het handig zijn om je voorafgaand aan je reis te verdiepen in de do’s en don’ts voor een reis naar Tanzania. Tanzania is een prachtige bestemming voor een rondreis en staat bekend om zijn prachtige natuur, gastvrije mensen en diverse culturen. Voor Tanzania, zijn er net als bij elke andere reisbestemming, enkele culturele en praktische aandachtspunten om rekening mee te houden tijdens je rondreis.
Do's Tanzania
Respecteer de lokale cultuur
Tanzania is een land met een rijke cultuur, bestaande uit verschillende stammen, tradities en talen. Het is belangrijk om tijdens je reis respect te hebben voor de gebruiken van de lokale inwoners. Op Zanzibar, waar de meerderheid van de bevolking moslim is, is het belangrijk om je bescheiden te kleden. De inwoners van Zanzibar waarderen het als je je schouders en knieën bedekt.
Als je wordt uitgenodigd bij een lokale inwoner thuis of eet in een lokaal restaurant, zul je merken dat de lokale bevolking met hun handen eet in plaats van met bestek. Hierbij is het gebruikelijk om alleen met je rechterhand te eten.
Gebruik insectenspray
Insectenwerend middel zou wel eens je nieuwe beste vriend kunnen worden in Tanzania. In sommige gebieden komen malaria en andere insectenoverdraagbare ziekten voor, dus een goede insectenspray is essentieel tijdens je rondreis. Breng gedurende de hele dag insectenwerend middel aan op de blootgestelde huid, vooral tijdens zonsopgang en zonsondergang. Wij raden aan om een spray met DEET als actief bestanddeel te gebruiken. Breng de spray meerdere keren per dag aan. Daarnaast helpt het om lange mouwen en broeken te dragen tijdens de avonduren. Voor het slapen kun je gebruikmaken van klamboes of de ventilator in de kamer.

Leer enkele woorden in het Swahili
De lokale inwoners waarderen het als reizigers een aantal basiswoorden in het Swahili leren en gebruiken tijdens conversaties, Swahili is de officiële taal in Tanzania. Denk hierbij aan woorden als “karibu” (welkom), “asante” (bedankt), “kwaheri” (tot ziens) en “jambo” of “habari” (hallo). Hoewel de meeste inwoners prima Engels spreken, aangezien dit de tweede voertaal is van Tanzania, vinden ze het hartstikke leuk als je ook een paar woorden in het Swahili kent.
Maak gebruik van officiële gidsen
Boek via erkende gidsen of reisorganisaties als je bijvoorbeeld van plan bent om de Kilimanjaro te beklimmen of om op safari te gaan. Deze gidsen hebben uitgebreide kennis van het gebied en zorgen tijdens bijvoorbeeld safari’s voor de veiligheid van zowel jou als de dieren. Bovendien steun je hiermee ook de lokale economie van Tanzania.
Bescherm de natuur
Tanzania is een van de meest biodiverse landen ter wereld. Zorg ervoor dat je geen afval achterlaat en check of je geen souvenirs koopt die gemaakt zijn van bedreigde diersoorten. Tijdens een safari kun je afval aan je chauffeur geven. Neem ook niets mee uit de nationale parken, denk hierbij aan een bot of stenen. Naast dat dit schadelijk is voor het ecysosteem, is dit ook illegaal. Neem ook geen schelpen, zeesterren of andere zeedieren mee vanaf Zanzibar.
Onderhandel met respect
Het is gebruikelijk in Tanzania om op markten en in kleine winkeltjes te onderhandelen over de prijzen. Blijf hierbij altijd respectvol en vriendelijk. Vaak zijn de prijzen van de souvenirs en producten op markten al laag vergeleken met de prijzen in Nederland. Als iemand de middelen heeft om te reizen, is het redelijk om een iets hogere prijs te betalen dan de lokale bevolking. Houd ook in gedachten dat dit voor de meeste locals hun enige inkomstenbron is.
Don'ts Tanzania
Draag geen witte of felle kleding op safari
Het is niet aan te raden om tijdens een safari kleding in felle of witte kleuren te dragen, omdat dieren hierdoor kunnen worden afgeschrikt. Trek ook geen donkere kleding aan, zoals blauw, rood of zwart. Deze donkere kleuren kunnen namelijk vliegen en insecten aantrekken, zoals de tseetseevlieg, niet zo prettig. Wij raden neutrale kleuren aan, zoals kaki, beige en groen.

Neem geen plastic tassen mee
De regering van Tanzania heeft in 2019 alle soorten plastic draagtassen verboden om plasticvervuiling tegen te gaan. Reizigers mogen daarom geen plastic tassen mee het land innemen. Gebruik daarom bij het inpakken van je bagage geen plastic tassen om je spullen te organiseren. Er wordt bij aankomst op het vliegveld op gecontroleerd en je kunt een boete krijgen als je toch plastic tassen meeneemt Tip: Wil je toch je spullen organiseren in je bagage? Schaf dan packing cubes aan. Voor vuile was kun je bijvoorbeeld een linnen tas meenemen.
Voer of aai geen wilde dieren
Tijdens safari’s of andere momenten in Tanzania is het mogelijk dat je dicht bij wilde dieren komt. Probeer nooit zelf deze dieren te voeren of aan te raken, dit is onveilig. Wilde dieren blijven onvoorspelbaar, daarnaast kan dit het ecosysteem verstoren.
In Tarangire National Park zijn er bijvoorbeeld veel apen die proberen om voedsel af te pakken van bezoekers, dit gebeurt op de speciaal ingerichte picknickplekken. Hoewel het onschuldig lijkt om een aap een appel te geven, stimuleert dit de afhankelijkheid van toeristen. Apen vertonen hierdoor brutaler gedrag naar toeristen toe, wat soms zelfs tot agressie kan leiden. Dit wil je natuurlijk niet stimuleren.
Probeer ook niet de aandacht van de dieren te trekken door op de zijkant van het voertuig te slaan, te klappen of te fluiten. Deze geluiden kunnen de dieren stress bezorgen en hun habitat verstoren, omdat dit onnatuurlijke geluiden zijn voor de savanne.
Vermijd kritiek op politiek of religie
De politiek en religie zijn gevoelige onderwerpen in Tanzania. Bekritiseer de overheid, politieke leiders of religie niet, omdat dit een gevoelig punt is voor de lokale bevolking.

Vergeet geen fooi te geven
Hoewel het niet verplicht is om fooi te geven in Tanzania, wordt dit wel verwacht voor diensten in het toerisme. Het gemiddelde salaris in Tanzania ligt aanzienlijk lager dan in Nederland. Het geven van een fooi aan je gids, chauffeur en hotelpersoneel kan dan ook veel bijdragen aan de welvaart van de lokale bevolking.
Maak geen foto's zonder toestemming
Het is respectloos om personen zonder toestemming te fotograferen. Vraag altijd eerst om toestemming voordat je een persoon fotografeert. Als je kinderen wilt fotografen, probeer dan ook altijd om toestemming te vragen aan een ouder van het kind. Houd er rekening mee dat de Maasaai meestal een kleine fooi verwachten in ruil voor foto's.