Hoe is de situatie in Peru?

Peru is over het algemeen een veilige reisbestemming, maar er zijn enkele uitzonderingen. Sommige gebieden zijn gemarkeerd als rood of oranje in het reisadvies vanwege veiligheidsrisico's. Een rondreis Peru vereist bewustzijn van deze risico's en het nemen van de nodige voorzorgsmaatregelen. Op deze pagina helpen we je bij het beoordelen van Peru als reisbestemming. Raadpleeg ook de website van de Rijksoverheid voor het actuele reisadvies.

Een kort stukje geschiedenis van Peru

Peru was lange tijd het thuisland van de Inca's, een indianenvolk dat hier rond de dertiende eeuw leefde. Veel van de bekende bouwwerken, zoals Machu Picchu, zijn door de Inca's gebouwd. Later kwamen de Spanjaarden aan de macht na een periode van conflicten met de Inca's. In 1824 werd Peru een onafhankelijke republiek na een opstand tegen de Spaanse overheersers.

De situatie nu

De huidige situatie in Peru verschilt sterk van het roemrijke verleden. De Inca-bouwwerken zijn nu te bewonderen, maar de politieke situatie is minder stabiel. Er zijn verschillende machthebbers geweest en de bevolking wordt nog steeds weinig betrokken bij het bestuur. Desondanks nemen de problemen af en keert de rust langzaam terug in Peru.

Een aantal risico’s in Peru

Net als in veel andere Zuid-Amerikaanse landen zijn er veiligheidsrisico's in Peru. We lichten hier de belangrijkste toe, maar raadpleeg altijd zelf de meest actuele informatie om je reis zo veilig mogelijk te houden.

Gebieden waar je niet naartoe kunt reizen

Er zijn bepaalde gebieden waar reizen wordt afgeraden, zoals de grensregio bij Colombia, de Huánuco-regio langs de Huallaga-rivier en het VRAEM-gebied. In deze regio's zijn illegale cocaplantages en gewapende groeperingen actief.

Vanzelfsprekend worden deze gebieden niet bezocht tijdens een georganiseerde rondreis Peru met Holidream. 

Reizen als vrouw

Vrouwen wordt afgeraden om alleen te reizen. Sluit je aan bij een reisgroep en neem de nodige voorzorgsmaatregelen. Vermijd alleen reizen met een gids en let goed op je drankjes en eten om te voorkomen dat er drugs aan worden toegevoegd.

Bereid je voor op het wisselende klimaat

Peru kent drie klimaatzones. Het Andesgebergte kan erg koud zijn, vooral in de winter, terwijl de kustgebieden warm zijn met temperaturen tussen 20 en 27 graden Celsius. Neem warme kleding mee voor het Andesgebergte en lichtere kleding voor de kust. In het regenseizoen kan het Amazonegebied moeilijker bereikbaar zijn. 

Meer informatie over de beste reistijd naar Peru, vind je in ons artikel. 

Let goed op hoogteziekte

In het Andesgebergte kun je last krijgen van hoogteziekte, herkenbaar aan symptomen zoals misselijkheid, hoofdpijn en duizeligheid. Als je klachten krijgt, ga dan snel naar een lager gelegen gebied en let goed op jezelf en anderen.

Tips voor je eigen veiligheid

Naast de risico’s die specifiek gelden voor bepaalde reisgebieden, delen we een aantal algemene veiligheidstips die in elk reisgebied toepasbaar zijn. Peru is hierop geen uitzondering. Het land kent enige criminaliteit, dus het is belangrijk om goed op je spullen te letten:

  • Stap alleen in taxi’s met chauffeurs die een officiële vergunning hebben. Je kunt eventueel de app Kiwitaxi downloaden om een taxi te reserveren.
  • Wees extra voorzichtig met je eigendommen, vooral in drukke gebieden en steden. Het is raadzaam om zo min mogelijk waardevolle spullen mee te nemen tijdens je reis door Peru.
  • Vermijd 's avonds laat op straat te zijn. Als je terugkomt van een restaurant, neem dan bij voorkeur een taxi.
  • Bewaar belangrijke documenten die je niet direct nodig hebt in een koffer of kluis in je hotel. Houd passen en documenten die je wel nodig hebt gescheiden en dicht op je lichaam. Zo heb je altijd een back-up als iets gestolen wordt en ben je niet alles kwijt.
  • Vermijd arme wijken, zowel overdag als 's avonds.
  • Let goed op je eten en drinken en wees voorzichtig met voedsel dat je wordt aangeboden.
  • Maak kopieën van je belangrijkste documenten.
  • Neem alleen overdag geld op bij pinautomaten en doe dit op drukke locaties.
  • Bied geen verzet bij een overval.

Verkeer en veiligheid in Peru

Het verkeer in Peru kan chaotisch en hectisch zijn, vooral in grote steden zoals Lima en Cusco. Bestuurders houden zich vaak niet strikt aan de verkeersregels, waardoor het soms gevaarlijk kan zijn om te rijden. Hier zijn enkele belangrijke tips om veilig te blijven op de Peruaanse wegen:

  • Wees alert en rijd defensief: Rijd altijd defensief en wees voorbereid op onverwachte acties van andere weggebruikers.
  • Vermijd nachtelijke ritten: Het is aan te raden om ’s nachts niet te rijden vanwege de slechte zichtbaarheid en de verhoogde kans op ongelukken.
  • Ken de wegomstandigheden: Wegen kunnen variëren van goed onderhouden snelwegen tot onverharde bergpaden. Informeer jezelf vooraf over de staat van de wegen op je route.
  • Gebruik van veiligheidsgordels: Zorg ervoor dat alle inzittenden hun veiligheidsgordel dragen, ongeacht de afstand.
  • Let op voetgangers: In steden kunnen voetgangers onverwacht de straat oversteken, dus blijf altijd alert.

Openbaar Vervoer in Peru

Peru beschikt over een uitgebreid netwerk van openbaar vervoer, waaronder bussen, minibusjes (combis), taxi’s en treinen. Hieronder vind je enkele tips en adviezen om veilig en efficiënt gebruik te maken van het openbaar vervoer:

Bussen

  • Intercitybussen: Voor langeafstandsreizen tussen steden zijn intercitybussen een populaire en betaalbare optie. Bedrijven zoals Cruz del Sur en Ormeño bieden comfortabele en veilige ritten. Het is aan te raden om je tickets bij gerenommeerde busmaatschappijen te boeken voor extra veiligheid en comfort.
  • Stadsbussen: In steden zoals Lima en Arequipa rijden veel stadsbussen, die vaak druk en onoverzichtelijk kunnen zijn. Let goed op je persoonlijke bezittingen en vermijd reizen tijdens de spitsuren als dat mogelijk is.
  • Minibusjes (Combis): Minibusjes (Combis) zijn een veelvoorkomend en goedkoop vervoermiddel in de steden. Ze volgen vaste routes en stoppen vaak op verzoek van passagiers. Deze busjes zijn vaak wel overvol en oncomfortabel.