Hoe is de situatie op Bali?
Wat veel mensen niet weten, is dat Indonesië, en dus ook Bali, lange tijd een kolonie van Nederland is geweest. Dit begon in 1597, toen er voor het eerst Nederlandse zeelieden op het eiland aan land kwamen. Vanaf 1846 werd er oorlog gevoerd tussen de Nederlanders en de Balinese vorsten, wat er uiteindelijk in 1908 toe leidde dat Bali onder Nederlands gezag kwam te staan.
Dit gezag duurde tot 1949, toen Bali erkend werd als onderdeel van Indonesië. Omdat het eiland een geliefde plek was van president Sukarno, werd er ook de eerste luchthaven gebouwd. Hierdoor raakte het eiland echter ook enige tijd geïsoleerd. Pas in 1976 werd Bali weer opengesteld voor buitenlandse bezoekers, wat het begin markeerde van de bloei van het toerisme.
Bali als toeristische trekpleister
Bali werd al snel razend populair en resorts werden in snel tempo gebouwd. Ondanks enkele pieken en dalen is Bali altijd een geliefde reisbestemming gebleven. Eerst voor president Sukarno en nu voor de miljoenen toeristen die het eiland jaarlijks bezoeken voor bijvoorbeeld een rondreis Bali.
Bali vergeleken met delen van Indonesië
Bali verschilt aanzienlijk van andere gebieden in Indonesië. Ten eerste is de meerderheid van de bevolking op Bali hindoeïstisch, terwijl de rest van Indonesië voornamelijk islamitisch of christelijk is.
Ook qua voorzieningen steekt Bali er bovenuit. Waar in andere delen van Indonesië het leven eenvoudiger en traditioneler is, vind je op Bali veel grote hotels en restaurants. Daarnaast is de infrastructuur op Bali goed ontwikkeld. In andere gebieden van Indonesië varieert de infrastructuur en voorzieningen, van goed ontwikkeld in stedelijke gebieden tot minder ontwikkeld in de afgelegen gebieden. Andere delen van Indonesië, zoals Java, Sumatra en Komodo, trekken ook veel toeristen aan, maar zijn meestal minder ontwikkeld voor het massatoerisme dat Bali kent.
Bali staat vooral bekend om zijn rijstvelden, vulkanen en de kustlijn. De natuurlijke diversiteit in Indonesië is groot. In andere delen van Indonesië vind je mooie eilanden, bergen, tropische regenwouden en vulkanen. Elk gebied heeft zijn eigen unieke ecosysteem.
Veiligheid in Indonesië
Bali is een zeer veilige reisbestemming, maar hoe zit het met de risico’s in Indonesië? Hieronder geven we je een aantal handige tips ter voorbereiding op je rondreis Bali en Indonesië. Neem vooral het volledige reisadvies op Nederland Wereldwijd rustig door.
Bali is een geel reisgebied, wat betekent dat je er veilig naartoe kunt reizen, maar dat enige veiligheidsmaatregelen wel van toepassing zijn.
Criminaliteit
Bali is relatief toeristisch, wat vaak criminelen zoals zakkenrollers aantrekt op drukke pleinen en bij toeristische trekpleisters. Neem de volgende maatregelen om jezelf te beschermen tegen criminaliteit:
- Houd je geld en waardevolle bezittingen goed bij je en verstop ze op een veilige plek op je lichaam. Let extra goed op in drukke gebieden.
- Bewaar spullen die je niet direct nodig hebt, zoals belangrijke passen en documenten, veilig in de kluis of koffer in het hotel.
- Maak kopieën van je belangrijkste passen en documenten, zoals je visum, paspoort en vertrektijden.
- Ga niet alleen op pad in onbekend gebied. Wees alert in de avond en vermijd donkere straten en steegjes.
- Bied geen verzet bij een overval. Wordt er iets gestolen, doe dan aangifte bij de toeristenpolitie.
Foto’s maken
Het is verboden om foto’s te maken van militaire objecten. Doe dit dus niet!
Controles
Houd er rekening dat de Indonesische immigratiedienst controles kan uitvoeren op toeristen. Zorg ervoor dat je altijd een geldig visum en paspoort bij je hebt als hierom gevraagd wordt.
De belangrijkste zaken hebben we alvast besproken, maar op de website van Nederland Wereldwijd vind je meer informatie over risico’s en de bijbehorende maatregelen. Neem zeker de tijd om dit rustig door te nemen. Houd er wel rekening mee dat niet elk risico geldt voor een rondreis Bali. Let dus goed op de specifieke gebieden tijdens het doornemen van de risico’s.
Veiligheid in het verkeer
Officieel mag je met een internationaal rijbewijs zelf rijden op Bali, maar dit wordt afgeraden. Het verkeer is zeer chaotisch en de wegen verschillen sterk van elkaar. Op de Balinese wegen kom je dan ook van alles tegen: scooters, fietsers, dieren; alles rijdt en loopt op de weg. Daarom raden we het huren van een auto of een scooter af.
Bij Holidream reis je met een privéchauffeur, waardoor het vervoer naar activiteiten en accommodaties al geregeld is. Voor ander vervoer kun je zelf een taxi regelen. Hoewel we zelf rijden afraden, kun je enkele maatregelen nemen om veilig een taxi te regelen:
- Vermijd taxichauffeurs die je op straat een taxidienst aanbieden.
- Spreek van tevoren een tarief af met de chauffeur. Bij taxi’s is vaak een meter aanwezig, waardoor het tarief al is vastgesteld.
- Betaal zoveel mogelijk met gepast geld. Vaak hebben de chauffeurs geen wisselgeld voor grote bedragen.
- Houd waardevolle spullen dicht bij je en laat ze niet slingeren in de taxi.
- Stap niet zomaar in een taxi die jou een dienst aanbiedt; er rijden veel nep-taxi's rond op Bali
Heerlijk genieten op Bali
Dit klinkt misschien allemaal best spannend, maar in de praktijk valt het reuze mee. Bali is bovendien veiliger dan de rest van Indonesië en veel risico’s die je leest hebben geen betrekking op Bali als reisbestemming. Neem vooral de tijd om de maatregelen door te nemen en bereid je goed voor. Dan komt het helemaal goed!