Praktische vragen Peru

Peru is een bestemming die net iets meer voorbereiding vereist. De afstanden zijn vaak groot en een goede voorbereiding is bij een bestemming als Peru essentieel, ook als je een georganiseerde rondreis Peru maakt.

In dit artikel beantwoorden we een paar veelvoorkomende vragen die reizigers hebben over een bestemming als Peru. 

Welke kleding neem ik mee naar Peru? 

Peru is een gevarieerde reisbestemming met veel hoogtemeters. Hierdoor vinden veel reizigers het lastig om te bepalen welke kleding ze mee moeten nemen. Onze tip: controleer het weerbericht voor de verschillende locaties die je bezoekt.

In de bergen kan het in de winterperiode namelijk vriezen, terwijl het aan de kust nog steeds rond de 20-25 graden kan zijn. Ga dus echt alle locaties na en controleer het weerbericht zelf.

Wij raden aan om katoenen zomerse kleding mee te nemen, maar ook een paar lange broeken, truien of vesten. Mocht het echt heel koud zijn in de bergen, dan is een warme jas misschien ook handig. Dit is een keuze die je zelf maakt. Wat we zeker aanraden voor de rondreizen Peru zijn wandelschoenen. De Andes heeft veel ruige stukken die niet allemaal even makkelijk te bewandelen zijn op versleten sneakers.

Kijk ook naar de verwachte neerslag in de reisperiode. Neem voor de zekerheid regenbestendige kleding mee. 

Kan ik het kraanwater drinken in Peru?

Nee, het kraanwater in Peru is niet geschikt om te drinken. Je kunt water kopen in flessen. Controleer altijd of de dop goed vastzit. We raden ook aan om geen ijs in je drankje te nemen. Geef dit dus aan tijdens het bestellen.

Wat is de beste reistijd voor Peru?

De beste reistijd voor Peru is van mei tot en met september. In deze periode reis je buiten het regenseizoen, in de winterperiode van Peru. Let er wel op dat dit het hoogseizoen is. Er zijn dan veel toeristen aanwezig bij de bezienswaardigheden en accommodaties en restaurants zijn drukker bezet of zelfs duurder. De maanden mei en september zijn doorgaans het rustigst. Meer informatie over het regenseizoen en het hoogseizoen van Peru vind je in ons artikel: Beste reistijd Peru.

Moet ik malariapillen slikken als ik naar Peru reis?

In Peru zijn muggen aanwezig die malaria kunnen overdragen. Malariamuggen kunnen de infectie op je overbrengen als je wordt gestoken. Om te voorkomen dat je deze ziekte krijgt, kun je preventieve malariapillen slikken.

Of dit nodig is, hangt vooral af van het gebied dat je bezoekt. De meest risicovolle gebieden zijn de regenwouden in lagergelegen gebieden, zoals het Amazonegebied. Het Andesgebergte en de kustgebieden geven slechts een klein risico op malaria. De beste voorzorgsmaatregelen zijn het insmeren met een middel dat DEET bevat, het dragen van bedekkende kleding en slapen onder een muskietennet in hoogrisicogebieden. 

Als reisorganisatie kunnen wij geen medisch advies geven. We raden je daarom aan om hierover contact op te nemen met je huisarts of de GGD. Bij de GGD kun je, samen met de benodigde vaccinaties, advies krijgen over het slikken van malariapillen. Tijdens een consult wordt besproken of er malaria voorkomt in het gebied dat je bezoekt en vul je een gezondheidsverklaring in. Op basis hiervan wordt bepaald of malariapillen nodig zijn.

Heb ik een visum nodig om naar Peru te mogen reizen?

Voor de reizen van Holidream van 2 à 3 weken is geen visum vereist. Een visum is alleen nodig voor verblijven die langer duren dan 183 dagen. Als dit voor jou van toepassing is, neem dan contact op met de ambassade van Peru in Den Haag.

Daarnaast moet je uiteraard in het bezit zijn van een geldig paspoort. Dit paspoort moet nog minstens zes maanden geldig zijn op het moment dat je Peru binnenkomt. Let hier goed op, want het gebeurt helaas met enige regelmaat dat reizigers dit over het hoofd zien. 

Welk stopcontact gebruiken ze in Peru?

In Peru gebruiken ze stopcontacten met type A en C. We raden het aan om een reisstekker met type A mee te nemen. Stekkers van type C, die ook in Nederland bekend zijn, komen minder vaak voor in Peru.

Is het veilig om lokaal te eten?

Niet alleen is het veilig om lokaal te eten, maar het eten in Peru is ook heerlijk! Peru staat zelfs bekend als een van de beste culinaire reisbestemmingen ter wereld.

Let wel altijd goed op met wat je eet. Als iets er vreemd uitziet of niet lekker ruikt, is het verstandig om dit even te checken bij de ober. Let vooral op ongaar vlees, vis en groenten. Let ook goed op bij gerechten die mogelijk zijn gewassen met kraanwater. Over het algemeen zijn de plekken waar veel locals komen ook veilig voor toeristen om te eten. 

Peru biedt daarnaast veel smakelijke specialiteiten, sommige misschien wat ongewoon voor Nederlandse toeristen. Een welbekende specialiteit in Peru is 'cuy', wat letterlijk cavia betekent. Maar er zijn ook wat ‘normalere’ gerechten, zoals ceviche: een nationaal gerecht van vis gemarineerd in citroen of limoen!

Hoe is de zorg in Peru?

In Peru kun je zowel publieke en als privézorg bezoeken. Voor de meeste inwoners is de zorg echter niet betaalbaar en een langdurige ziekte binnen het gezin kaan vaak leiden tot armoede. Het is daarom belangrijk om goed voor je eigen gezondheid te zorgen en voorzichtig te zijn met wat je eet en doet. Zorg ook voor een goede reisverzekering of controleer je doorlopende reisverzekering op de dekking voor de activiteiten die je in Peru gaat doen.

De zorg die uitgevoerd wordt op locatie kan van gematigde kwaliteit zijn en voldoet vaak niet aan de Europese standaarden. Of je nu kiest voor een privé- of publiek ziekenhuis, is een persoonlijke afweging. Zorg er in ieder geval voor dat je altijd een verklaring van de arts krijgt als er kosten moeten worden betaald. Neem, indien mogelijk, vooraf contact op met je verzekeraar voordat een eventuele medische ingreep plaatsvindt.

In de grote steden is de zorg doorgaans beter, terwijl medische zorg in het buitengebied vaak beperkt is. De noodnummers van Peru vind je op de website van Nederland Wereldwijd.

Hoewel je Nederlandse zorgverzekering in principe wereldwijd dekking biedt, is het raadzaam om je zorgverzekeraar zo snel mogelijk in te lichten wanneer je kosten maakt. Houd er daarnaast rekening mee dat je zorgverzekering alleen dekking biedt tot de Nederlandse tarieven. Voor een verblijf in een privékliniek kunnen de kosten snel hoger uitvallen dan wat vergoed wordt. Daarom is een reisverzekering met medische dekking van groot belang. De reisverzekeraar vergoedt dan het verschil tussen wat je zorgverzekeraar betaalt en het bedrag dat niet standaard wordt gedekt.