Zorg en verzekeringen Marokko

Voordat je een rondreis Marokko boekt is het praktisch om de belangrijkste zaken met betrekking tot zorg en verzekeringen in Marokko op een rijtje te zetten. We bespreken de belangrijkste noodnummers, de beschikbaarheid en kwaliteit van de zorg in Marokko, het meenemen van medicijnen en nog veel meer. 

Gelukkig gaat het bijna altijd goed en hoeven reizigers in het buitenland zelden een ziekenhuis of arts te bezoeken. Toch is het verstandig om goed voorbereid op pad te gaan. Mocht er iets gebeuren, dan is het prettig om te weten waar je op moet letten en hoe het qua kosten geregeld is met bijvoorbeeld je Nederlandse zorgverzekering. 

Medische zorg in Marokko

Net als in veel andere ontwikkelingslanden is de zorg in Marokko niet in elke regio even goed. In grote steden als Rabat, Casablanca, Marrakech en Tanger vind je goed uitgeruste ziekenhuizen en klinieken. In landelijke gebieden, met name in het Atlasgebergte, is de medische zorg echter (veel) beperkter. Houd er daarnaast rekening mee dat in landelijke gebieden dokters en verplegend personeel vaak geen of beperkt Engels of Frans spreken. 

Er is een ruim aanbod aan apotheken in Marokko, waar je alle gangbare medicatie kunt vinden. Ook hier geldt dat het in stedelijke gebieden veel makkelijker is dan wanneer je verder het binnenland intrekt. 

De kosten van een ziekenhuis of privékliniek liggen gemiddeld lager dan in Westerse landen, maar het blijft raadzaam om een goede reisverzekering af te sluiten die medische kosten dekt. 

Noodnummers in Marokko

  • Politie: 19 (stedelijke gebieden)
  • Gendarmerie: 177 (landelijke gebieden) 
  • Ambulance en brandweer: 15

Houd er rekening mee dat je in Marokko niet overal dekking hebt met je mobiele telefoon. 

Welke medische zorg wordt vergoed door je zorgverzekering?

In principe biedt je Nederlandse zorgverzekeraar werelddekking. Dit betekent dat je, waar je ook bent in de wereld, recht hebt op vergoeding van medische kosten. Een belangrijk detail hierbij is dat je zorgverzekering nooit meer vergoedt dan het geldende Nederlandse tarief voor een behandeling. 

Veel mensen denken dat wanneer ze naar een land reizen waar de kosten van levensonderhoud lager zijn, dit ook geldt voor medische kosten. Dit is echter niet altijd het geval. In veel landen worden toeristen naar privéklinieken vervoerd omdat het medisch personeel daar vaak beter is uitgerust en de taalbarrières kleiner zijn. De kosten hiervoor kunnen echter enorm oplopen. 

We raden je altijd aan om, indien je in de gelegenheid bent, je zorgverzekeraar direct in te lichten zodra je in het buitenland medische zorg nodig hebt. Dit kan natuurlijk lastig zijn als je een ernstig ongeval hebt gehad, maar in andere situaties is het verstandig om dit zo spoedig mogelijk te doen. 

Vaak zal het ziekenhuis zelf al contact opnemen met de zorgverzekeraar. Zorg ervoor dat je gegevens up-to-date zijn op het moment dat je gaat reizen. In veel gevallen zal je zorgverzekeraar richting het lokale ziekenhuis moeten verklaren garant te staan voor de kosten.

In sommige situaties kan het voorkomen dat je een vooruitbetaling moet doen of een deel zelf moet betalen. Bewaar altijd de bonnen en zorg ervoor dat je een verklaring krijgt op het moment dat je wordt ontslagen uit het ziekenhuis. 

Waarom is je reisverzekering zo belangrijk? 

Een reisverzekering is vaak helemaal geen grote kostenpost, maar kan je een veel ellende besparen als er onverhoopt iets gebeurt tijdens je vakantie. Je reisverzekering biedt dekking voor extra medische kosten, maar ook voor bijvoorbeeld verlengd verblijf, een alternatieve terugvlucht en allerlei andere kosten die je mogelijk maakt. 

Controleer altijd zorgvuldig de polisvoorwaarden van je reisverzekering. Let daarbij met name op de dekking voor ongevallen, medische kosten én controleer of alle activiteiten die je van plan bent te ondernemen gedekt zijn. Bepaalde gevaarlijke sporten worden bijvoorbeeld altijd uitgesloten. Vooraal bij doorlopende reisverzekeringen zie je nog wel eens terug dat de dekking beperkt is. 

Controleer daarom het volgende:

  • Of iedereen in je gezin op de polis staat
  • Of de premie is betaald
  • Welke uitsluitingen er zijn op het gebied van activiteiten of gebieden
  • Of medische zorg gedekt is
  • Of ongevallen gedekt zijn

Daarnaast kunnen er op individuele basis bepaalde zaken zijn die voor jou belangrijk zijn. De meeste reisverzekeraars hebben een overzichtelijke app waar je eenvoudig alles kunt opzoeken. 

Beschikbaarheid van medicijnen

Apotheken beschikken over de meest gangbare medicijnen. In stedelijke gebieden is het verkrijgen van medicatie eenvoudig, maar in meer landelijke gebieden is dit niet altijd het geval. Houd er daarnaast rekening mee dat als je medicijnen hebt die door een huisarts zijn voorgeschreven, je mogelijk niet zomaar extra medicatie kunt krijgen in het buitenland. 

Ons advies is om, indien je afhankelijk bent van bepaalde medicijnen, vooraf in Nederland met je arts te overleggen en te kijken of het mogelijk is een extra voorraad mee te nemen. Houd rekening met medicatie die op de opiumlijst staat, hiervoor heb je een aparte medicijnverklaring nodig. 

Voorbereid op reis

Bij het plannen van een rondreis Marokko is het aan te raden voor vertrek even de tijd te nemen om je zorgverzekering en reisverzekering op orde te brengen. Zorg ervoor dat je je reisverzekering up-to-date maakt, neem een kopie van de polis mee (digitaal is ook prima) en zorg dat je zorgpas van je zorgverzekeraar mee is (dit kan ook digitaal). Mocht er dan toch iets gebeuren tijdens je vakantie, dan heb je de belangrijkste zaken bij de hand.