Praktische vragen Marokko

Marokko is ruim 10 keer zo groot als Nederland. Als we de Westelijke Sahara meerekenen, zou het zelfs 17 keer groter zijn. Met ruim 37 miljoen inwoners wonen er weliswaar meer mensen, maar op een veel groter gebied. De steden in Marokko zijn levendig en druk, terwijl op het platteland en in het Atlasgebergte veel mensen richting de grote steden vertrekken. 

Tijdens je rondreis Marokko met Holidream brengen we je in aanraking met verschillende regio's, gebieden en steden. Je krijgt zo een goed beeld van wat Marokko allemaal te bieden heeft. 

Op deze pagina beantwoorden we een aantal praktische vragen over je reis naar Marokko. Soms verwijzen we je door naar een pagina met aanvullende informatie. 

Is Marokko een duur land? 

Nee, Marokko is over het algemeen geen duur land. Uit eten gaan in lokale restaurants is betaalbaar en de prijzen voor voedsel liggen over het algemeen een stuk lager. Houd er rekening mee dat op toeristische plekken de prijzen een stuk hoger kunnen zijn. Over het algemeen geldt dat hoe meer je de lokale ervaring opzoekt, hoe lager de prijs is. Voor een drankje in een internationaal hotel betaal je meer dan in een lokaal café. 

Is fooi geven gebruikelijk? En hoe werkt het met afdingen?

Als je naar een ver land reist is het altijd even wennen aan de lokale gewoonten. Zeker als Nederlander ben je wellicht minder gewend aan het geven van een fooi of het afdingen tijdens een onderhandeling. 

In restaurants is het gebruikelijk om ongeveer 10% fooi te geven. Voor gidsen, taxi's en hotels kun je meestal volstaan met een kleine fooi (10-20 dirham). Bij een dagexcursie is een fooi van rond de 50-100 dirham redelijk (ongeveer 5-10 euro). 

Het geven van een fooi hoeft niet overdreven te zijn, maar het is wel een teken van resspect en tevredenheid om een fooi achter te laten. 

Afdingen is een ander aspect waar je misschien minder mee vertrouwd bent. Veel mensen voelen zich toch een beetje bezwaard om af te dingen, maar het hoort er wel bij. Zeker bij straatverkopers en op markten is afdingen normaal. Het is gebruikelijk om te beginnen met ongeveer 50% van de gevraagde prijs. Uiteindelijk bepaal je zelf wat het je waard is en hoe ver je wilt afdingen. 

Blijf wel altijd beleefd, vriendelijk en respectvol. Wil je iets uiteindelijk niet kopen? Loop dan weg en zeg vriendelijk gedag. Soms krijg je dan alsnog een goedkoper aanbod, het is aan jou om dat vervolgens wel of niet te accepteren. 

In moderne winkels is afdingen niet gebruikelijk. 

Let op: tijdens een rondreis door Marokko kan het zijn dat de chauffeur een tussenstop maakt bij een toeristische winkel. Voel je nooit verplicht om iets te kopen. Het is gebruikelijk dat de chauffeur commissie krijgt over deze verkopen. Wil je iets kopen, doe dat dan gerust, maar wees niet bang om te onderhandelen over de prijs. 

Wat voor stopcontacten worden gebruikt in Marokko? 

In Marokko worden twee typen stopcontacten gebruikt: de Europese stekker (type C) met twee ronde pinnen OF stekkers met twee ronde gaten en een aardingspin, vergelijkbaar met een Frans stopcontact. 

We raden aan om een wereldstekker mee te nemen, zodat je altijd het juiste stopcontact hebt. Modernere hotels hebben vaak USB-aansluitingen, maar dit is niet standaard het geval. 

Visum nodig? 

Als Nederlander of Belg heb je geen visum nodig voor een toeristisch verblijf van minder dan 90 dagen. Voor je Holidream rondreis is dit dus zeker voldoende! Reis je voor je werk of ben je van plan zaken te doen? Dan kunnen de regels anders zijn. 

Voor een normaal toeristisch verblijf, zoals een vakantie of rondreis, hoef je dus alleen een geldig paspoort te hebben. Let erop dat je paspoort nog minimaal een half jaar geldig is op het moment dat je Marokko binnenkomt. Ook moet je paspoort voldoende lege pagina's hebben voor de douanestempels. 

Is het kraanwater drinkbaar? 

Officieel wordt het water in de grote steden als drinkbaar beschouwd, maar in de praktijk wordt toeristen afgeraden om het kraanwater in Marokko te drinken. Waterflessen zijn goedkoop en overal verkrijgbaar. 

Wil je duurzaam reizen? Koop dan een grote fles water en schenk deze elke keer over in bijvoorbeeld een bidon. Dit is nog steeds niet helemaal duurzaam, maar één grote verpakking is minder schadelijk dan tien kleine verpakkingen. 

Wanneer kan ik het beste naar Marokko?

De beste reistijd voor Marokko is de de maand april, mei, begin juni, september, oktober of begin november. Marokko is het hele jaar door prima te bezoeken, maar omdat het land zo groot is en verschillende klimaatgebieden kent, hangt de ideale reistijd af van de regio die je wilt bezoeken. Voor onze rondreizen raden we de eerder genoemde periodes aan. 

Kan ik overal pinnen in Marokko? 

Geld opnemen in het buitenland vereist altijd wat uitzoekwerk. We raden je aan om bij aankomst op de luchthaven in Marokko geld op te nemen. Zorg ervoor dat je voor vertrek de wisselkoers controleert, zodat je een idee hebt van het bedrag dat je moet opnemen. We raden aan het pinnen zorgvuldig te plannen. 

Per keer dat je geld opneemt betaal je transactiekosten. In het artikel “Betalen, geld openemen en pinnen in Marokko” geven we je een aantal handige tips voor het betalen in Marokko. We raden je aan deze goed door te nemen, met name voor de zaken die je zelf voor vertrek moet regelen.

Tip: gebruik altijd de optie “continue without conversion” als je geld opneemt. Betaal altijd in dirham en niet in USD of EUR. Dit is altijd stukken duurder dan wanneer je eigen bank het geld berekent volgens de wisselkoers. 

Waar moet je verder nog op letten?

Zoals altijd wanneer je naar een ander land reist, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de belangrijkste do's en don'ts. Basisregels, respect voor het land waar je naartoe gaat en natuurlijk enkele tips om je goed voor te bereiden op je reis vind je in het artikel via de link. We raden je aan dit goed door te lezen en vervolgens vooral te genieten van je heerlijke rondreis door Marokko!