Zorg en verzekeringen Maleisië

Bij het plannen van een avontuurlijke reis naar Maleisië is het essentieel om je vooraf te verdiepen in de lokale gezondheidszorg. Hoewel je natuurlijk hoopt dat er niets gebeurt, kan het altijd voorkomen dat je medische hulp nodig hebt en te maken krijgt met vergoedingen, verzekeringen en zorgkosten.

In dit artikel geven we je uitgebreide informatie, zodat je zorgeloos naar Maleisië kunt vertrekken. We behandelen de volgende onderwerpen:

  • De noodnummers van Maleisië 
  • De zorg in Maleisië 
  • Medicijnen, medicijnverklaring en reisapotheek 
  • Verzekering in het buitenland 
  • Op reis met speciale dieetwensen 

De noodnummers van Maleisië 

Het is verstandig om de lokale noodnummers in je telefoon op te slaan, vooral als je allergieën hebt of speciale medische aandoeningen. Voor noodgevallen kun je de volgende nummers bellen:

  • Politie en ambulance: 999 
  • Toeristenpolitie: 03-2163 4422 
  • Brandweer: 994 

Controleer altijd de actuele noodnummers op Nederland Wereldwijd voordat je ze opslaat, aangezien deze kunnen veranderen. De toeristenpolitie kan je helpen bij situaties zoals beroving, oplichting of verdwalen. Zij spreken doorgaans Engels.

De gezondheidszorg in Maleisië 

De medische zorg in Maleisië is goed. Artsen zijn hoog opgeleid en ziekenhuizen beschikken over moderne apparatuur en medicijnen. Vooral in Kuala Lumpur en op het eiland Penang zijn de zorgvoorzieningen uitstekend. Ook buiten deze gebieden kun je goede zorg vinden, hoewel de ervaring mogelijk anders is dan in Nederland. Informeer bij de receptie van je hotel waar je terecht kunt voor medische zorg en vraag hen eventueel om vervoer te regelen.

Medicijnen, medicijnverklaring en reisapotheek 

Apotheken zijn in Maleisië vaak te vinden in supermarkten, maar buiten de steden kan het aanbod beperkt zijn. Het is daarom verstandig een reisapotheek mee te nemen met basisgeneesmiddelen om tripjes naar de apotheek te vermijden.

Belangrijk: Als je persoonsgebonden medicatie gebruikt die onder de Opiumwet valt, heb je mogelijk een medicijnverklaring nodig. Controleer dit op de website van het CAK en dien een ondertekende verklaring minstens vier weken voor vertrek in. Vraag je arts om extra medicijnen voor de reis en verdeel deze over je handbagage en koffer, zodat je altijd een voorraad bij de hand hebt.

Verzekering in het buitenland 

Controleer je reisverzekering voordat je op reis gaat. Zorg ervoor dat je dekking hebt voor wereldwijde bestemmingen en dat de activiteiten die je gaat ondernemen, zoals extreme sporten, gedekt zijn. Kortlopende reisverzekeringen bieden vaak minder dekking, dus controleer deze extra goed.

Als je medische hulp nodig hebt, neem dan altijd contact op met je verzekeraar voordat je een behandeling ondergaat. Het nummer van de verzekeraar staat meestal op je polis. Bewaar alle documenten en uitgaven die je maakt tijdens je ziekenhuisbezoek voor eventuele declaraties.

Op reis met speciale dieetwensen 

Het gebeurt steeds vaker, reizigers die met een glutenallergie of speciale dieetwens toch een onvergetelijke reis willen maken. En hoewel dit tegenwoordig steeds meer mogelijk is, zul je je altijd een beetje moeten verdiepen in de desbetreffende bestemming waar je naartoe reist. 

Vegetarisch in Maleisië 

Vegetarisch eten in Maleisië is nog wel te doen. Het land kent een aantal vegetarische specialiteiten die geen vlees bevatten. Lekkere gerechten die geen vlees bevatten zijn Nasi Campur, Nasi Lemak, Pisang Goreng en Roti Tisu. Maleisië heeft een echte wereldkeuken dus er zijn genoeg restaurants die vegetarische gerechten uit heel Azië op de kaart hebben staan. 

Soms is het handig om van tevoren al een restaurant uit te kiezen. Vooral als je in het buitengebied reist. 

Veganistisch in Maleisië 

Het wordt al een heel stuk lastiger als je op zoek gaat naar een veganistische keuken. Het beste kun je gebruikmaken van een app die wat lokale restaurants laat zien die een veganistische menukaart hebben. 

Voorbereiding is bij veganistisch eten in Maleisië zeker wel nodig. Zoek van tevoren uit bij welke restaurants je kunt eten. 

Glutenvrij in Maleisië 

Glutenvrij eten in Maleisië is vaak nog wel een zoektocht, maar als je het spelletje een beetje weet te spelen wordt het al een stuk makkelijker. Ten eerste is het altijd verstandig om voldoende snacks uit Nederland mee te nemen. In de Maleisische supermarkt vind je vaak een paar glutenvrije opties, maar het aanbod is er wel een stuk kleiner. 

Uiteindelijk zul je een paar gerechten moeten vinden waarvan je weet dat ze glutenvrij zijn. Zo is sushi in Maleisië vaak zonder gluten en zijn er wel een aantal restaurants die glutenvrije opties te bieden hebben. 

Als je glutenvrij op reis wilt zul je uit Nederland voldoende snacks mee moeten nemen en ver vooruit kunnen plannen en zelf goed weten welke gerechten je wel/niet kunt eten. 

Dieetkaartje 

Omdat veel mensen in Maleisië prima Engels spreken, kun je het vaak gemakkelijk navragen. Al moet je er wel rekening mee houden dat niet alle Maleisiërs bekend zijn met begrippen zoals veganistisch en glutenvrij, daarom is uitleg altijd even belangrijk. Blijf het ook altijd goed zelf controleren. 

Een oplossing die wij de meeste reizigers bieden is het maken van een dieetkaartje. Dit werkt voor zowel speciale dieetwensen als specifieke allergieën. Voordat je op reis gaat, print je een paar van deze kaartjes. Hierop staat met afbeeldingen en in de lokale/Engelse taal op wat je niet mag eten. Als de ober je dan nog steeds een beetje raar aankijkt zul je even wat extra uitleg moeten geven.