Temperatuur en klimaat Maleisië
Omdat Maleisië zo'n uitgestrekt landschap heeft, is het lastig te bepalen met welke temperaturen je tijdens je reis te maken krijgt. Zeker wanneer je een rondreis maakt, wordt het nog ingewikkelder, omdat de temperatuur en neerslag aanzienlijk kunnen verschillen per regio.
Daarom laten we je in dit artikel kennismaken met Maleisië als reisbestemming. We geven je praktische informatie over de temperatuur en neerslag in de verschillende regio’s van het land en bieden op basis daarvan een kort en bondig advies, zodat jij goed voorbereid op rondreis Maleisië kunt gaan.
Klimaat Maleisië
Maleisië heeft een tropisch regenwoudklimaat, wat resulteert in warme temperaturen en een vochtig klimaat. De luchtvochtigheid in Maleisië is hoog, vaak boven de 80%. Toch kan het klimaat per regio enigszins verschillen, dus lees vooral verder voor meer informatie.
Temperaturen Maleisië
Vanwege het tropisch regenwoudklimaat liggen de temperaturen overdag meestal tussen de 20-30 graden in Maleisië. De exacte temperaturen variëren echter per regio.
In de hoofdstad Kuala Lumpur is het vrijwel altijd rond de 30 graden. Door de stedelijke warmte kan het daar behoorlijk benauwd aanvoelen. Maar als je naar hoger gelegen gebieden reist, zoals de Cameron Highlands, liggen de temperaturen rond de 20 graden. In Borneo, in het zuidwestelijke deel van Maleisië, is de gemiddelde temperatuur dan weer ongeveer 25 graden.
Dit grote temperatuurverschil tussen regio's kan het plannen van een rondreis door Maleisië uitdagend maken. Het is daarom raadzaam om altijd het actuele weerbericht te controleren tijdens je verblijf in Maleisië.
Een ander belangrijk punt om te onthouden is dat de zonkracht in Maleisië extreem hoog is, vanwege de ligging net boven de evenaar. Zelfs op bewolkte dagen kun je gemakkelijk verbranden. Daardoor warmt het ‘s ochtends snel op en koelt het ’s avonds minder af.
Regenseizoen Maleisië
Maleisië kent eigenlijk meerdere regenseizoenen. Zo zijn er twee regenseizoenen voor West-Maleisië en een voor Borneo, wat het tot een ingewikkeld systeem maakt. Hieronder worden de drie regenseizoenen per zone uitgelegd:
- Aan de oostkust van Maleisië duurt het regenseizoen van november tot en met maart.
- Aan de westkust van Maleisië valt de meeste regen van september tot en met december.
- In Borneo loopt het regenseizoen van december tot en met februari.
De maanden met het regenseizoen zijn hieronder aangegeven met een kruisje (X). Hoewel je van april tot en met augustus buiten het regenseizoen in Maleisië reist, moet je er nog steeds rekening mee houden dat je mogelijk (hevige) regen kunt tegenkomen. Reizen buiten het regenseizoen betekent niet dat je helemaal geen regen zult ervaren tijdens je reis.
In de periode van april tot en met augustus reis je ook tijdens het hoogseizoen, wanneer het warm en vrij toeristisch is. Als je liever buiten de grote drukte reist, dan moet je misschien overwegen of reizen tijdens het regenseizoen echt een groot probleem is, omdat het dan wel aanzienlijk rustiger is.
Hoe ziet het regenseizoen eruit?
Het regenseizoen hoeft niet altijd een periode te zijn waarin je helemaal niet kunt reizen, want het regenseizoen brengt ook voordelen met zich mee. Zo is het landschap vaak een stuk groener en zijn er minder toeristen dan in het hoogseizoen.
In de meeste gevallen verwachten reizigers dat tijdens het regenseizoen de neerslag 24/7 plaatsvindt. Maar dit hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Vaak zijn de buien relatief kort maar intens. Het kan bijvoorbeeld twee uur lang stevig regenen in de namiddag, maar daarna kun je weer volop genieten van de zon. De praktijk kan echter ook anders uitpakken, behoud daarom een flexibele instelling.
Hoe bereid je je voor op een rondreis Maleisië?
Tijdens het inpakken van je koffer zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste is er het temperatuurverschil. In de steden zoals Kuala Lumpur is het erg warm, met temperaturen rond de 30 graden. Daarom is het verstandig om luchtige katoenen of linnen kleding mee te nemen.
Als je naar het hoger gelegen binnenland reist, moet je rekening houden met koelere avonden. Pak daarom ook warme truien/vesten en lange broeken in.
Reis je naar Borneo, dan is het belangrijk om voldoende uitrusting mee te nemen om comfortabel het tropische regenwoud te verkennen. Denk aan goede wandelschoenen, een stevige rugzak, waterdichte kleding, luchtige kleding, truien en eventueel een regenponcho, afhankelijk van het seizoen waarin je reist ;-). Vergeet ook niet om insectenwerend middel met DEET of een klamboe mee te nemen, omdat tropische gebieden veel muggen aantrekken!