Hoe is de situatie in Maleisië?

Als je van plan bent om op rondreis te gaan, is het altijd verstandig om je in te lezen over de veiligheidssituatie van het land waar je naartoe reist. Hoewel veel landen veilig zijn om zorgeloos naartoe te reizen, is dit helaas niet overal het geval. Vooral voor verre reisbestemmingen is vaak veel voorbereiding nodig. 

In dit artikel vertellen we alles over de veiligheidssituatie in Maleisië en lichten we een aantal zaken toe waar je als reiziger net een beetje extra op moet letten! 

Allereerst: zorg ervoor dat je gevaccineerd bent 

Om de grootste risico’s alvast te vermijden, moet je ook in Nederland wat voorbereidingen treffen. Dit kun je doen door reisvaccinaties te halen bij de GGD, je huisarts of een vaccinatiecentrum. In het buitenland komen namelijk een aantal ziektes voor waar ons Nederlandse immuunsysteem niet tegen bestand is. Welke vaccinaties nodig zijn voor Maleisië, kun je vinden op bijvoorbeeld de website van de GGD

Als eerst zul je op consult moeten met een arts. Deze loopt dan het programma van de reis na en laat je een gezondheidsverklaring invullen. Op basis daarvan wordt je advies opgesteld. 

Vaccinaties worden aanbevolen maar zijn niet verplicht. Toch is het verstandig om het advies van de arts serieus te nemen en veiligheidsmaatregelen te treffen als je besluit om zonder vaccinaties op reis te gaan. 

Situatie Maleisië

De veiligheidssituatie in Maleisië wordt gunstig beïnvloed door zijn stabiele politieke situatie en goed ontwikkelde infrastructuur. Deze factoren dragen bij aan een relatief lage criminaliteitsgraad vergeleken met sommige andere landen in de regio. In stedelijke en toeristische gebieden kunnen echter kleine incidenten zoals zakkenrollen voorkomen. Wat betreft de gezondheidszorg heeft Maleisië een uitgebreid netwerk van medische voorzieningen, vooral in de grote steden. 

Eigenlijk is elk deel van Maleisië wel te bezoeken, met uitzondering van een enkele eilanden. Dit geldt met name voor enkele eilanden rondom Sabah. Voor informatie over de specifieke risico's en veiligheidsmaatregelen in dit reisgebied kun je terecht op de website van Nederland Wereldwijd

Hygiëne op reis 

Als je naar Azië reist, is het altijd handig om enkele maatregelen te nemen met betrekking tot hygiëne, vooral als je vaak eten haalt op marktjes. Hieronder staan een aantal richtlijnen die je kunt volgen tijdens je bezoek aan Maleisië: 

  • Drink geen water uit de kraan en neem geen ijs in je drinken. Kraanwater in Maleisië is niet drinkbaar en kan maagklachten veroorzaken. Gebruik water uit flessen met een gesloten dop. 
  • Controleer of vlees goed doorbakken is, omdat eventuele bacteriën anders niet gedood kunnen zijn. 
  • Let erop dat groenten goed zijn doorbakken. Vaak zijn deze gewassen met kraanwater. 
  • Hetzelfde geldt voor fruit. Kies bij voorkeur fruit dat nog een schil heeft. 
  • Wees extra voorzichtig bij het kopen van gerechten aan het einde van de dag. Producten kunnen dan al langere tijd in de zon hebben gelegen, wat de groei van bacteriën kan bevorderen.

Was regelmatig je handen en accepteer niet zomaar eten van anderen. Het zou zonde zijn om tijdens je rondreis Maleisië ziek in bed te liggen door een maagvirus.

Criminaliteit op reis 

Criminaliteit komt eigenlijk overal ter wereld voor, vooral in grote steden zijn zakkenrollers actief, ook in Maleisië. Daarom zijn onderstaande regels eigenlijk van toepassing voor elke reisbestemming: 

  • Neem niet zomaar eten of drank aan van vreemden, hierin kan drugs verwerkt zijn.
  • Vermijd lopen buiten de steden of in het donker.
  • Laat waardevolle spullen achter in het hotel of thuis. Neem een gesloten tas mee als je gaat wandelen. 
  • Omdat Maleisië een andere valuta heeft, moet je geld pinnen bij een automaat. Doe dit overdag en bij automaten die op een drukke en beveiligde locaties, zoals in een winkelcentrum. Controleer altijd of er niet geknoeid is met de pinautomaat. 
  • Bewaar je paspoort, ticket en geld dat je niet direct nodig hebt in je koffer, in het hotel of in een kluis. Neem voor de zekerheid ook kopieën mee van je belangrijkste passen en documenten. 
  • Als er een overval plaatsvindt, bied dan geen verzet en geef rustig je spullen af om geweld te voorkomen. Bel daarna direct de (toeristen)politie. 

Religie in Maleisië 

Maleisië is een multiculturele reisbestemming, wat betekent dat je te maken krijgt met verschillende culturen en religies. Deze religies hebben elk hun eigen normen en regels, vooral merkbaar wanneer je een religieuze plek bezoekt. Zo moet je in een moskee je hoofd, armen en benen bedekken, is het vaak niet gebruikelijk om foto's te maken van boeddhabeelden in boeddhistische tempels, maar elke religieuze plek heeft eigenlijk zijn eigen voorschriften. 

Het is belangrijk om je altijd te verdiepen in de religieuze praktijken voordat je bijvoorbeeld een tempel bezoekt. Vaak zijn er ook kledingvoorschriften die je moet volgen. Deze staan meestal aangegeven bij de tempel zelf, maar als je twijfelt kun je altijd kijken naar wat andere bezoekers doen of het aan de lokale bevolking vragen.

Meer informatie over lokale gebruiken in Maleisië kun je vinden in ons artikel do’s and don’ts Maleisië

Maleisië en de hectiek 

In de steden van Maleisië is het vrij hectisch, vooral rondom het verkeer. Het wordt sterk aangeraden om goed op te letten. Verschillende voertuigen rijden langs elkaar en met name motoren en scooters zorgen voor veel ongelukken. Als je zelf deelneemt aan het verkeer, vermijd het dan het rijden in de hoofdsteden en verdiep je goed in de infrastructuur van Maleisië. Bereid je voor door meer informatie te lezen over de verkeersregels in Maleisië. Daarnaast kun je ons artikel “Taxi en Grab in Maleisië” lezen.

Voor verdere veiligheidsrichtlijnen kun je terecht op Nederland Wereldwijd. Neem de informatie op die pagina goed door en onthoud dat een goede voorbereiding de basis vormt voor een veilige reis.