Regenseizoen Maleisië

Maleisië kent drie afzonderlijke regenseizoenen, wat het plannen van een rondreis Maleisië soms uitdagend maakt. Naast het feit dat je rekening moet houden met verschillende temperaturen en hoogtes, zul je ook moeten letten op regenval. Een goede voorbereiding is daarom essentieel voor een reis naar Maleisië, ongeacht in welke periode je reist. 

Het klimaat in Maleisië 

Maleisië heeft een tropisch regenwoudklimaat. Een van de kenmerken van dit klimaat is dat het er het hele jaar door warm is. De temperaturen liggen altijd tussen de 25 en 30 graden, zelfs als er in Nederland sneeuw ligt. Gemiddeld dalen de temperaturen nooit onder de 18 graden, zelfs niet 's nachts. Het wordt er dus nooit echt koud, tenzij je in het gebergte reist, waar je nog weleens verrast kunt worden door het weer!

Een ander kenmerk van het tropisch regenwoudklimaat is dat het er eigenlijk nooit echt droog is. Dit betekent niet dat het constant regent, maar wel dat er elke maand neerslag valt. Zelfs in de droogste maand van het jaar is er nog steeds regen.

De drie afzonderlijke regenseizoenen 

Maleisië is onderverdeeld in drie aparte zones, elk met een verschillend regenseizoen. Het regenseizoen is een periode met aanzienlijk meer neerslag en een reisperiode die toeristen vaak willen vermijden. Hieronder geven we een overzicht van de drie zones en de hoeveelheid neerslag die daar valt.

Maand West-Maleisië (oostkust): Kuala Lumpur West-Maleisië (westkust): Cukai Oost-Maleisië (Borneo)
Januari 190 mm 310 mm 620 mm
Februari 140 mm 210 mm 555 mm
Maart 230 mm 110 mm 660 mm
April 290 mm 140 mm 600 mm
Mei 250 mm 150 mm 475 mm
Juni 130 mm 110 mm 400 mm
Juli 140 mm 120 mm 400 mm
Augustus 160 mm 130 mm 400 mm
September 210 mm 140 mm 460 mm
Oktober 270 mm 230 mm 520 mm
November 380 mm 420 mm 510 mm
December 310 mm 550 mm 555 mm

Zoals te zien is in de bovenstaande tabel, ontvangt Borneo het hele jaar door aanzienlijk meer neerslag, met pieken in januari en maart. In West-Maleisië valt de meeste regen in november en december. De westkust van Maleisië heeft over het algemeen te maken met minder neerslag, hoewel het in de laatste maanden van het jaar meer regent. 

Let er echter op dat het om gemiddelden gaat; regenval kan altijd voorkomen, ongeacht je planning. Beschouw deze grafiek dus als een indicatie, maar raadpleeg tijdens je reis altijd het actuele weerbericht. 

Hoe ziet het regenseizoen eruit? 

Zoals je ziet, is er een klein verschil in de hoeveelheid regen per zone. Wat echter vrijwel altijd hetzelfde blijft, is hoe de regenval plaatsvindt. Veel reizigers denken dat reizen in het regenseizoen geen optie is, omdat ze verwachten hun hele vakantie in de stromende regen door te brengen. Maar dat is eigenlijk niet helemaal waar! Een belangrijk kenmerk van het regenseizoen is dat de buien meestal relatief kort zijn. Zodra je donkere wolken ziet verschijnen, zal het waarschijnlijk even hard regenen, maar daarna komt de zon snel weer tevoorschijn. Buitjes vallen vaak in de namiddag, maar kunnen uiteraard op elk moment voorkomen. 

Is een regenseizoen belemmerend voor een reis? 

Veel reizigers denken van wel, maar wij vinden eigenlijk van niet! Natuurlijk hangt het af van hoe zwaar het regenseizoen is. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de neerslag in Borneo tijdens het regenseizoen, begrijpen we dat je misschien liever niet gaat. Maar als de neerslag onder de 350 mm blijft, is een reis nog steeds goed te doen. Het regenseizoen heeft zelfs enkele voordelen: 

  • In het warme weer is een klein beetje verkoeling best prettig. 
  • Door de regenval is de natuur prachtig groen en levendig. 
  • Het is rustiger in het land tijdens het regenseizoen.
  • Regen kan voor een gezellige sfeer zorgen. Het is echt niet erg om een keer op je hotelkamer te blijven en een leuk spelletje te doen!

Toch kan het regenseizoen ook een belemmering zijn, vooral voor mensen die minder flexibel zijn. Tijdens het regenseizoen kunnen plannen nu eenmaal anders uitpakken dan je had gehoopt. Bijvoorbeeld als je gaat raften en de regen te heftig is, dan kun je die activiteit misschien niet uitvoeren. Daarom is flexibiliteit tijdens het regenseizoen erg belangrijk. Als reiziger moet je kunnen zeggen: “Dat is prima, dan doen we vandaag iets anders en plannen we deze activiteit voor morgen.” 

Heb je een reis geboekt bij Holidream en kunnen bepaalde activiteiten niet doorgaan? Dan zullen onze lokale partners hun best doen om de activiteiten in een andere volgorde toch uit te kunnen voeren. Is dat geen mogelijkheid? Dan wordt er een passend alternatief gezocht!

Paklijst reizen in het regenseizoen 

Reizen in het regenseizoen vraagt om enige voorbereiding. Gelukkig kun je veel meenemen uit Nederland om je avontuurlijke rondreis in het regenseizoen goed te laten verlopen. Wat je nodig hebt: 

  • Goede wandelschoenen 
  • Regenkleding
  • Een waterdichte rugzak of tas 
  • Wat extra setjes droge kleding 
  • Leuke spelletjes 
  • En natuurlijk een flexibele instelling! 

Heb je deze spullen allemaal ingepakt? Dan weten we zeker dat je zelfs in het regenseizoen een onvergetelijke reis zult beleven!

Beste reistijd Maleisië 

Lees ook onze andere artikelen over weer en klimaat in Maleisië. In het artikel over de temperatuur en klimaat Maleisië lees je meer over de neerslag en temperatuurschommelingen in de verschillende regio’s. In het artikel beste reistijd Maleisië ontdek je dat de beste tijd om te reizen tussen mei en juni en in september is, om het regenseizoen en de drukte van toeristen te vermijden!