Praktische vragen Maleisië

Maleisië is een reisbestemming waar flexibiliteit een vereiste is. In Azië verlopen zaken vaak anders dan gepland, en afspraken kunnen van het ene moment op het andere veranderen. Daarnaast zijn er andere zaken waar je rekening mee moet houden zodra je naar dit fascinerende land vertrekt. 

In dit artikel belichten we enkele van deze bijzonderheden door praktische vragen te beantwoorden die veel reizigers hebben over Maleisië als reisbestemming. Dit maakt het voor jou als reiziger gemakkelijker om je succesvol voor te bereiden op een onvergetelijke rondreis. Pak je to-do lijstje erbij en lees dit artikel aandachtig door!

Vragen over de voorbereiding van je reis: 

Heb je vaccinaties nodig voor Maleisië? 

Voor een reis naar Maleisië zijn een aantal reisvaccinaties aanbevolen. Welke vaccinaties dit zijn, kun je vinden op de website van de GGD

Heb je een visum nodig voor Maleisië 

Voor Maleisië heb je geen visum nodig voor een reis die korter is dan 90 dagen. Verblijf je langer dan 90 dagen? Dan zul je een visum moeten aanvragen. Meer informatie hierover vind je op Nederland Wereldwijd

Welk stopcontact hebben ze in Maleisië? 

In Maleisië maken ze gebruik van stopcontacten met type G. Deze kun je herkennen aan de drie rechthoekige gaten. Een wereldstekker bevat type G en is nodig om je producten op te kunnen laden. 

Backpack of koffer mee naar Maleisië? 

Veel reizigers maken zich druk over het type bagage dat ze mee moeten nemen op reis. Omdat Maleisië ruige gebieden kent, raden we het aan om als je een backpack hebt deze mee te nemen. Uiteindelijk zul je er misschien niet heel veel van merken, maar het meenemen van een backpack is nu net iets makkelijker als je naar het binnenland trekt. Hier zijn helaas minder stoepjes waar je met je koffer overheen kan rollen! 

Maar mocht je alleen een koffer ter beschikking hebben dan is dat natuurlijk wel een mogelijkheid. 

Welke valuta hebben ze in Maleisië? 

In Maleisië maken ze ook gebruik van een ander betaalmiddel. Op reis zul je dus betalingen moeten doen met deze buitenlandse valuta. Voor Maleisië is dit de Maleisische ringgit, MYR afgekort. Hoeveel 1 MYR waard is, is afhankelijk van hoe de wisselkoers op dat moment staat. In juni 2024 bedraagt de wisselkoers ongeveer 5 MYR per 1 EUR. Een wisselkoers die makkelijk te onthouden is dus! 

We raden het aan om altijd contant geld op zak te hebben tijdens een rondreis Maleisië. Eenmaal aangekomen in Kuala Lumpur zul je dus eerst geld moeten pinnen. 

Hoe is het weer in Maleisië? 

Maleisië heeft een tropisch regenwoud klimaat. Dit betekent dat het er altijd wel warm en vochtig is. Temperaturen zullen ongeveer tussen de 21 - 32°C liggen. Daarnaast heeft het als kenmerk dat er een duidelijk regenseizoen in het landschap heerst. In het geval van Maleisië zijn dit er twee. Zo heb je van november tot en met maart veel regenval in het oosten, maar is dit in het westen van september tot en met december. Hierdoor zijn er vaak harde buien die zo’n 2 uur duren. 

Reis je dus binnen deze twee datums? Zorg er dan voor dat je goed voorbereid op reis gaat. Dat betekent een warme trui mee, hoge sokken, wandelschoenen, waterdichte tas en eventueel een regenponcho. Maar daarnaast moet je ook voldoende zomerkleren meenemen, want in Maleisië is het, ook in deze periode, flink warm!

Vragen tijdens de reis: 

Wat zijn de lokale gebruiken in Maleisië? 

Maleisië kent eigenlijk vele lokale gebruiken, dit komt doordat het land veel culturen heeft. Zo heb je een Indische bevolking, Chinese bevolking en Maleizen. 

Het lastige hiervan is dat elke bevolking ook een beetje zijn eigen lokale gebruiken kent. Zo is dit bij tempels verschillend. Lees daarom altijd de kledingvoorschriften door zodra je een tempel binnenloopt. Soms is het vereist om je schoenen uit te doen of zelfs traditionele kleding te dragen. Neem deze voorschriften in ieder geval serieus. 

Er zijn een aantal regels waar je je als toerist een beetje aan moet houden: 

  • Stel je open voor een andere cultuur en houdt rekening met andere wetten en tradities. 
  • Maak niet zonder te vragen foto’s van mensen. 
  • Heb geen kritiek op de politiek van Maleisië. 
  • Kijk eerst altijd even aan wat de bevolking doet en pas je hier een beetje op aan. 

Tip: Wil je nu als een echte lokale Maleisiër leven? Ga dan een keer bij een Hawker Center eten. Dit is een soort foodcourt met allerlei specialiteiten uit meerdere landen. De locals zijn er gek op! 

Is fooi gebruikelijk in Maleisië? 

Fooi geven in Maleisië is zeer gebruikelijk. Het is een klein extraatje voor de bevolking die voor meerdere mensen hard nodig is. Geef daarom een klein extraatje als je ergens gaat eten, gebruikmaakt van vervoer of een tour krijgt van een lokale gids. Vaak is 10% een goed uitgangspunt! 

Hoe zit het met muggen in Maleisië? 

In het westen van Maleisië heb je wat minder last van muggen, maar in het oosten zul je hier een stuk meer last van krijgen. In deze regio komt dan ook malaria nog voor. Een dokter kan je hier pillen voor uitschrijven. Dat is afhankelijk van het gebied waar je naartoe reist en komt aan bod tijdens het consultgesprek met de GGD. 

Voor de rest kun je jezelf beschermen tegen muggen door: 

  • In de avond bedekkende kleren te dragen. 
  • Je in te smeren met DEET. 
  • Een klamboe mee te nemen op reis. 
  • Wateren en meertjes vermijden rond de ochtend- en avondschemering. 

We hopen dat je met deze tips veilig op reis kunt en zonder zorgen kunt genieten van de wonderen van Maleisië!