Lokale gebruiken Maleisië

Op reis in Azië zul je altijd rekening moeten houden met een paar lokale gebruiken. Zo zijn er een aantal gewoontes die hier in Nederland de normaalste zaak lijken, zoals je neus snuiten in publieke ruimtes, maar die in het buitenland erg beledigend en respectloos kunnen zijn. Wat voor ons routine is, is voor de ander iets totaal anders. Daarom moet je altijd rekening houden met het feit dat het reisgebied waar je naartoe reist andere culturen kent en daarmee ook totaal andere gewoontes en gebruiken. 

Dit is voor Maleisië niet anders. Het land kent enorm veel culturen en verschillende gebaren waar wij een beetje raar van opkijken. Op reis wil je natuurlijk niemand onopzettelijk beledigen. Lees daarom dit artikel door, samen met ons andere artikel over do’s en don'ts Maleisië

Maleisië als multiculturele reisbestemming 

Maleisië is een reisbestemming waar veel culturen dwars door elkaar heen leven. De drie grootste culturen die in Maleisië wonen zijn de Maleisiërs zelf, de Chinezen en de Indiërs. Maar buiten deze culturen zijn er ook kleinere groepen andere culturen in Maleisië en zelfs enkele lokale stammen in Borneo. 

Deze culturen hebben veel gemeenschappelijke kenmerken, maar ook veel eigen gewoontes. Je zult zien dat de culturen gevestigd zijn in bepaalde regio’s. De Chinezen wonen veel in de steden, samen met de Maleisiërs. Zo hebben ze zelfs in Kuala Lumpur een eigen wijk: Chinatown, die zeker een bezoek waard is. De Indiërs leven vooral in het buitengebied en zijn werkzaam op plantages, maar in de steden kom je ze zeker ook tegen. Deze culturen leven als het ware dwars door elkaar heen. Het beste kun je dit zien op de markten, waar allerlei producten worden verkocht! 

Tip: Om deze cultuurverdeling het beste te kunnen ervaren, raden we een bezoekje aan de Central Market in Kuala Lumpur aan. Naast het feit dat je hier de beste souvenirs kunt scoren, zie je een duidelijk onderscheid tussen de culturen doordat de markt is ingedeeld in drie afzonderlijke zones: Maleis, Chinees en Indiaas! 

Kuala Lumpur Maleisie

Religie in Maleisië: het bezoeken van een tempel of moskee 

Het is redelijk vanzelfsprekend dat het land veel religies kent. Maleisië wordt dan ook overspoeld met prachtige tempels en moskeeën. Zodra je in Kuala Lumpur bent, zullen deze tempels en moskeeën zich afwisselen met moderne gebouwen en lokale marktjes. 

De grootste godsdienst in Maleisië is de islam, die de helft van de totale bevolking uitmaakt. Daarnaast zijn het boeddhisme, het christendom en het hindoeïsme ook goed vertegenwoordigd. Voor een prachtige religieuze locatie hoef je dus niet ver te zoeken in Maleisië, want ook buiten het centrum zul je veel tempels tegenkomen. De één nog indrukwekkender dan de ander. Als toerist heb je het geluk dat je een aantal van deze tempels (en soms ook moskeeën) zelf kunt bezoeken. 

Hiervoor zijn vaak wel kledingvoorschriften opgesteld. Bij de toeristische tempels staat dit vaak aangegeven bij de ingang, maar bij andere tempels weer niet. Vaak moet je bij het bezoeken van een religieus gebied je armen en benen bedekken en soms is het ook gepast om je schoenen bij de ingang uit te doen. Aangezien dit heel afhankelijk is per tempel, kun je het beste kijken wat de lokale bevolking doet. Als je er dan nog niet uitkomt, kun je het altijd even vriendelijk vragen. 

Nog een tip: maak niet overal foto’s van, vooral niet van mensen. Vraag hier gerust toestemming voor. 

Festivals en feestdagen 

Religies komen vaak ook met een aantal feestdagen. Hieronder zijn een aantal grote feestdagen beschreven. 

31 augustus: Onafhankelijkheidsdag - De dag dat Maleisië een onafhankelijk land werd. Meestal is het dan een groot feest in het gehele land! Landelijk hangt men de Maleisische vlag uit. 

Ramadan - De datum waarop de ramadan gehouden wordt, is elk jaar anders. De ramadan is de jaarlijkse vastenperiode voor moslims en duurt in totaal een maand. Veel reizigers vermijden Maleisië rond deze periode omdat restaurants vaak gesloten zijn. In Kuala Lumpur heb je hier niet veel last van, maar zodra je in het buitengebied reist, ga je dit zeker merken. 

Chinees Nieuwjaar - Dit wordt gevierd op de eerste dag van de Chinese maankalender. Tijdens deze feestdag worden huizen en tempels versierd, worden offers gebracht en gebeden gezegd. En dat wordt natuurlijk afgesloten met een hoop vuurwerk en feest! 

Natuurlijk zijn er veel andere feestdagen die erg leuk zijn. Het is zeker een aanrader om het land tijdens zo’n feestdag te bezoeken! 

Feestdagen in Maleisie

Eten en drinken Maleisië 

Het hebben van een multiculturele bevolking betekent natuurlijk ook dat er veel verschillende lekkere gerechten zijn, afkomstig uit diverse culturen. Populaire gerechten zijn roti, ketupat (gekookte rijst in bananenbladeren) en laksa (een heerlijke soep van kokos en chili, vaak met verschillende soorten vlees en groenten). Er is een hoop om uit te kiezen! Let er wel op dat als je met speciale dieetwensen (buiten vegetarisch om) naar Maleisië reist, het lastig kan zijn om geschikte opties te vinden. Neem dus voldoende snacks uit Nederland mee. 

Het fijne is dat de overheerlijke gerechten vaak voor nog geen 5 euro te verkrijgen zijn. Een land voor echte foodies dus. Let er wel op dat alcohol vanwege het islamitische geloof moeilijk te verkrijgen is. 

Tip: Wil je de lokale specialiteiten van Maleisië voor een klein prijsje proberen? Ga dan eens eten in een Hawker Centre. Hier vind je verschillende eetstalletjes met gerechten vanuit heel Azië. In het midden is er een gezamenlijke eetplaats. Het voordeel is dat iedereen zijn of haar eigen gerecht kan kiezen! 

Gebaren in Maleisië 

Er zijn eigenlijk een paar gebaren die in Maleisië heel anders zijn dan wat we hier in Nederland gewend zijn. Hieronder vind je een kort overzicht. Voor meer informatie kun je ons artikel do’s en don’ts Maleisië doorlezen. 

  • Raak nooit iemands hoofd aan. Dit is het heiligste deel van het lichaam en behoort enkel tot de geest. 
  • Geef nooit iets aan met je linkerhand. Deze wordt gebruikt op het toilet en is dus onrein. 
  • Snuit nooit je neus op publieke plekken en al helemaal niet aan tafel. Moet je toch je neus snuiten? Loop dan even naar de wc en doe het daar. 
  • Wijs niet met je vinger, maar doe dit met je duim. 
  • Maleisië is een conservatief land, wees dus als koppel niet te klef in het openbaar. 
  • Laat niet de onderkant van je voet zien. Deze is, in tegenstelling tot het hoofd, onrein. 

Het zijn echt een paar simpele gebaren die voor ons de normaalste zaak lijken. Maar snel heb je ze ook overgenomen. En kom je toch een keer in de situatie dat je iets per ongeluk doet? Bied dan netjes even je excuses aan. Maleisiërs zijn erg begripvol! 

Afdingen en fooi geven

Tot slot moet je in Maleisië rekening houden met het feit dat zowel fooi geven als afdingen gebruikelijk is: 

Afdingen - Afdingen is vooral gebruikelijk tijdens het bezoeken van marktjes en sommige winkeltjes. 

Fooi geven - Een fooi zit bij de meeste restaurants al inbegrepen op de bon. Dit zijn vaak 10% servicekosten. In deze gevallen kun je wisselgeld achterlaten als fooi. Bij restaurants, taxichauffeurs en gidsen is 10% fooi gebruikelijk. Geef het altijd duidelijk aan als je fooi wilt geven.