Do's en don'ts Maleisië

Op reis krijg je natuurlijk te maken met andere culturen en gewoontes. Gewoontes waar wij Nederlanders helemaal niet aan gewend zijn en die we wellicht een beetje raar vinden. Vooral in het multiculturele Maleisië zul je te maken krijgen met andere religies, omgangsvormen tussen mensen en natuurlijk eetgewoontes. Daarom vinden wij het bij Holidream altijd belangrijk dat onze reizigers goed zijn ingelezen in de bestemming waar ze naartoe gaan. Je wilt tijdens een rondreis Maleisië natuurlijk niemand onopzettelijk beledigen, maar eigenlijk het liefst de cultuur omarmen en er meer over leren. 

Daarom zijn er op het internet veel handige do's en don’ts lijstjes te vinden. Hierin staan de dingen die je absoluut wel moet doen tijdens een reis naar een bestemming en een paar dingen die je maar beter niet kunt doen. Dit kunnen praktische zaken zijn, maar ook handige tips voor op reis. Neem onderstaande lijst, samen met eventuele andere handige do's en don’ts lijstjes, dus zeker door om meer te weten te komen over Maleisië als reisbestemming! 

Rondreis Maleisie

De don’ts van Maleisië 

Raak nooit iemands hoofd aan 

Net zoals in veel andere Aziatische landen is het aanraken van iemands hoofd niet gepast. Het hoofd behoort tot het meest heilige deel van iemands lichaam en mag dus door niemand aangeraakt worden. Dit geldt ook voor kinderen! 

Geef nooit iets aan met de linkerhand 

Waar het hoofd heilig is, is de linkerhand juist onrein. Deze hand wordt enkel gebruikt voor hygiënische doeleinden, bijvoorbeeld bij een toiletbezoek. Als je eet, iets aangeeft of iemand de hand schudt, doe dat dan met rechts. In sommige gevallen is het gebruikelijk om iets aan te geven met beide handen. Dit is vaak zo met het overhandigen van geld, maar controleer altijd eerst wat de ander doet. 

Snuit niet je neus aan tafel 

Wij Nederlanders zijn vrij gemakkelijk geworden in het snuiten van onze neus op publieke plekken, maar in Azië is dit wel even anders. Hier vinden mensen het heel vies als je dit doet en al helemaal als dit aan de eettafel gebeurt. Moet je dus even je neus snuiten, loop dan even naar de badkamer en doe het daar. 

Wijs niet met je vinger 

Wijzen met je vinger is een gebaar dat snel gemaakt is, maar voor de Maleisiërs is het ongebruikelijk. Zij wijzen vooral met hun duim. Dit is een gebaar waar je echt even aan moet wennen en waar je zeker een paar keer de mist mee in zult gaan, maar je hebt het ook snel opgepakt. 

Openbare affectie

De Maleisische cultuur is vrij conservatief. Dat is goed te zien aan de manier waarop koppels met elkaar omgaan. Koppels zijn wat terughoudender in hun omgang met elkaar. Natuurlijk is het mogelijk om een knuffel te geven, een hand vast te houden of een kus op de wang te geven, maar laat het hierbij. Dit geldt vooral voor koppels van hetzelfde geslacht, die helaas in Maleisië nog niet overal geaccepteerd worden. 

Toon niet de onderkant van de voet

In tegenstelling tot het hoofd, dat als het hoogste deel van het lichaam als heilig wordt beschouwd, worden de voeten als het laagste deel van het lichaam als onrein beschouwd. Wijs daarom nooit met de onderkant van je voet naar mensen of religieuze afbeeldingen, aangezien dit als onbeleefd wordt beschouwd.

George Town Penang Maleisie

Breng nooit de politiek ter sprake

Dit geldt eigenlijk voor elke reisbestemming. Je bent op reis in een onbekend gebied om te ontspannen en niet om je mening over het land te uiten. Laat daarom de politiek even achterwege en trek je er niet te veel van aan. Veel landen hebben een complexe politieke situatie en accepteren het niet als je hier als buitenlander iets over zegt. Dit geldt ook voor kritiek geven op religie of religieuze gebruiken.

Maak nooit een foto van iemand zonder toestemming

Maleisiërs zijn hier vrij streng in, dus het is belangrijk om niet zomaar een foto van iemand of een religieus beeld te maken. Als je om toestemming vraagt, is het in de meeste gevallen gewoon mogelijk. 

De do’s van Maleisië 

Vermijd taxi’s zonder meter

Om te voorkomen dat je tijdens je reis wordt opgelicht, adviseren we je om extra alert te zijn bij het kiezen van een taxi. De meeste taxi’s beschikken over een meter. Zit je in een taxi zonder meter? Spreek dan altijd vooraf een prijs af met de chauffeur. Als de chauffeur hier vaag over blijft, leg dan de situatie uit en zoek een andere taxi voordat de chauffeur vertrekt. Anders loop je het risico dat hij je achteraf een veel te hoge prijs in rekening brengt voor de taxirit. 

Kleed je gepast bij het bezoeken van religieuze plekken 

Maleisië, als multicultureel land, heeft vele religieuze plekken en gebouwen die toegankelijk zijn voor toeristen. Het is echter belangrijk om gepaste kleding te dragen, omdat er vaak kledingvoorschriften gelden. Deze kunnen variëren per tempel of moskee, dus we raden aan om hier zelf op te letten. Doe vooraf onderzoek op internet en observeer wat andere reizigers dragen. Vermijd te blootstellende kleding zoals korte broeken en rokken en topjes met blote schouders.

Bij toeristische tempels wordt vaak met borden aangegeven hoe je je als toerist dient te kleden en te gedragen. Neem deze richtlijnen serieus. 

Let op: Sommige moskeeën zijn niet toegankelijk voor niet-moslims. 

Eet bij een Hawker Centre 

De lokale bevolking is er dol op: de Hawker food stalls. Dit zijn kleine foodcourts met meerdere eetstalletjes waar je kunt kiezen uit verschillende gerechten. Het is de ideale plek waar alle culturen samenkomen. Ben je nieuwsgierig naar Aziatische specialiteiten? Dan raden we deze plek zeker aan! 

Fooi geven in Maleisië 

Bij de meeste cafés en restaurants staat al 10% servicekosten op de bon, maar als je toch graag wat extra’s wilt achterlaten, kun je tegen de bediende zeggen: “Boleh simpan duit syiling” (Houd het wisselgeld). Dit wordt vaak zeer gewaardeerd door de lokale bevolking. 

Het geven van fooi is ook gebruikelijk bij gidsen en taxichauffeurs. Bij taxichauffeurs is het gebruikelijk om het bedrag naar boven af te ronden. Voor gidsen kun je overwegen om ongeveer 10-20 MYR per persoon per dag als fooi te geven aan een gids.