Betalen, pinnen en geld opnemen Maleisië

Bij de verre reisbestemmingen moet je er rekening mee houden dat betalingen worden gedaan met een buitenlandse valuta. Hier in Europa kun je op veel plekken terecht met de euro. Maar reis je buiten Europa? Dan zul je moeten betalen en pinnen met een buitenlandse valuta. Hiervoor zul je waarschijnlijk geld moeten opnemen en daar vertellen we je in dit artikel meer over. 

Betalen met een buitenlandse valuta klinkt vrij eenvoudig, maar je moet je hier wel goed op voorbereiden. Zo zijn er een aantal veiligheidsmaatregelen verbonden aan het pinnen van geld en moet je ook in Nederland enkele zaken regelen die het mogelijk maken om geld op te nemen. 

Maleisische ringgit 

De buitenlandse valuta waarmee je in Maleisië te maken krijgt, is de Maleisische ringgit, afgekort als MYR. Hierbij moet je rekening houden met een wisselkoers. Deze koers is in Maleisië redelijk consistent en makkelijk te onthouden, maar controleer dit zeker ook even zelf. Dit kan online, maar ook offline via handige apps. 

Zo staat 1 EUR gelijk aan ongeveer 5 MYR. 1 MYR is onderverdeeld in 100 sen. De MYR is beschikbaar in: 

  • Briefgeld: 1, 2, 5, 10, 50, 100 ringgit 
  • Munten: 1, 2, 5, 10, 20, 50 sen en 1 ringgit 

Voorbereidingen in Nederland 

In Nederland zul je een aantal zaken moeten regelen voor het betalen met buitenlandse valuta. Ten eerste is het belangrijk om een kopie te maken van je betaalpas en/of creditcard. Mocht deze gestolen worden, dan heb je een bewijs van hoe deze eruitziet. 

Daarnaast raden we aan om je Nederlandse betaalpas mee te nemen. Dat klinkt logisch, maar veel reizigers nemen vaak alleen een creditcard mee. Hoewel het verstandig is om ook een creditcard mee te nemen op reis, is het opnemen van geld met een Nederlandse betaalpas vaak voordeliger. 

Verder moet je ook wat contant geld in euro’s meenemen. Wissel geen geld in Nederland, want dat is vaak duurder dan ter plekke geld wisselen. Dit contante geld kun je als backup gebruiken en bewaar je in je koffer. Het wisselen van contant geld in het buitenland is ook niet voordeliger, je kunt het beste ter plaatse contant geld opnemen bij een geldautomaat.

Belangrijk om te weten is dat je Nederlandse betaalpas moet worden ingesteld voor wereldwijde betalingen. Dit is in de app van je bank vaak makkelijk en snel geregeld. Hierbij kun je ook eventuele daglimieten uit- of aanzetten en een datum instellen wanneer je betaalpas weer wordt teruggeschakeld naar gebruik in Europa. 

Geld pinnen in Maleisië of contant betalen? 

We raden aan om beide opties bij de hand te hebben tijdens het reizen. Bij veel grote winkels, restaurants en hotels is het vaak mogelijk om geld te pinnen met je Nederlandse betaalpas. Maar op markten en tijdens het gebruik van (openbaar) vervoer zijn contante betalingen vaak vereist. Vooral als je met de taxi reist, moet je voldoende contant geld bij je hebben. 

Tip: Bewaar je verschillende passen en je contante geld gescheiden op je lichaam. Mocht een deel gestolen worden, dan is niet alles in één keer weg. 

Contant geld pinnen in Maleisië 

Pinautomaten zijn in de steden vrijwel overal te vinden. Met je Nederlandse betaalpas kun je pinnen bij automaten met een Cirrus-logo en met je creditcard bij automaten met een Visa- of Mastercard-logo. Lukt dit niet, controleer dan of al je instellingen in de app correct staan of neem contact op met je bank. Vaak kun je ook nog terecht bij wisselkantoren, al is dit vaak iets duurder. 

Geldautomaten zijn op veel plekken te vinden. Het veiligste is om een automaat te kiezen die op een drukke, beveiligde plek staat. De voorkeur gaat uit naar het pinnen bij een automaat in bijvoorbeeld een shopping mall. 

Pinnen en geldbedragen

Het is belangrijk om veilig om te gaan met de bedragen die je pint en de hoeveelheid geld die je op zak hebt. Het pinnen van grote bedragen in één keer brengt risico's met zich mee, omdat deze bedragen gestolen of kwijtgeraakt kunnen worden. Daarom ligt de voorkeur bij het pinnen van iets kleinere bedragen. Pinnen van te kleine bedragen is echter ook niet ideaal, want dat kost weer meer geld door de transactiekosten die aan elke pinbeurt verbonden zijn. Hoeveel dit precies is, hangt af van je bank.

Wat is dan een goede hoeveelheid om elke keer op te nemen? Het is goed om te weten dat een dagbudget in Maleisië relatief laag ligt. Veel reizigers kunnen rondkomen met 30 euro per dag, hoewel anderen een iets hoger budget hebben. Wij raden aan om zo’n 150 euro per pinbeurt op te nemen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van met hoeveel personen je reist. Reis je met volwassenen? Neem dan iets meer op en verdeel het geld. Reis je met kinderen? Dan is het vaak verstandiger om iets minder geld op te nemen, aangezien jij dan de enige reiziger bent die het op zak heeft. 

Aangezien je in de steden vaker geld kunt opnemen, raden we aan om, als je naar het buitengebied reist, van tevoren wat extra geld op te nemen. In de meeste gevallen zijn hier namelijk minder betaalautomaten aanwezig, wat het lastiger maakt om dit goed te plannen. Kijk dus even naar hoeveel dagen je in het buitengebied bent en bepaal afhankelijk hiervan hoeveel geld je ongeveer nodig zult hebben. 

Veiligheid bij betalen, pinnen en geld opnemen Maleisië 

Hoewel Maleisië een veilige reisbestemming is, moet je je ervan bewust zijn dat criminaliteit kan voorkomen in de steden. Vooral zakkenrollers kunnen actief zijn in deze hectische gebieden, waarbij onwetende toeristen vaak het slachtoffer worden. Neem daarom extra maatregelen om je geld te beschermen:

  • Maak kopieën van je belangrijkste passen. Dit geldt voor je pinpas en creditcard. 
  • Bewaar altijd wat contant geld in bijv. de kluis van de accommodatie. Dit kan in euro’s zijn of in Maleisische ringgit. 
  • Controleer altijd of de pinautomaat waar je besluit geld op te nemen er netjes uitziet. Dit helpt skimmen te voorkomen. Bij skimmen wordt de magneetstrip van je pas gekopieerd, waardoor anderen toegang kunnen krijgen tot je rekening. Controleer de automaat altijd voordat je je pas erin stopt.
  • Pin niet bij automaten die op een afgelegen, rustige en onbeveiligde locatie staan. Dit vermindert het risico op criminaliteit.
  • Let continu op je eigen spullen. Bewaar je geld in een tasje of achter een rits en pronk er niet mee op straat. 
  • Als je overvallen wordt, geef dan het geld af en bel daarna de politie. Het heeft weinig zin om in discussie te gaan, want dit kan snel leiden tot geweld.

Door deze maatregelen te nemen, kun je de kans op problemen aanzienlijk verkleinen en genieten van een zorgeloze reis.