Beste reistijd Maleisië
Wanneer je op reis bent wil je je natuurlijk geen zorgen maken over het weer. Wanneer je lekker op je strandbedje ligt tijdens je rondreis Maleisië, denk je daar waarschijnlijk helemaal niet aan. Maar als de donderwolken plotseling boven je verschijnen, verandert dat snel.
Daarom maken veel reizigers zich zorgen over de beste reistijd en regenseizoenen. Voor een reisgebied als Azië is dat begrijpelijk. Je krijgt te maken met hitte, vochtigheid en tropische buien. Juist daarom is de beste reistijd vastgesteld: een periode waarin de temperatuur aangenaam is, er minder regen valt en er weinig toeristen zijn.
Kun je ook goed buiten de beste reistijd om reizen?
Dat is zeker mogelijk. Veel reizigers proberen het regenseizoen en het toerisme te vermijden, maar vaak kun je net zo goed reizen tijdens het regenseizoen. Het landschap is dan prachtig groen, er zijn minder toeristen en een beetje verkoeling in het warme Maleisië is vaak welkom.
Het is dus zeker een optie om buiten de zogenoemde beste reistijd te reizen. Maar dat is een afweging die je kunt maken nadat we je hier alles over hebben verteld!
Regenseizoen Maleisië
Maleisië kun je opdelen in drie regio’s, die elk hun eigen regenseizoen hebben. Hoewel de regenseizoenen in deze drie regio's rond dezelfde periode vallen, kunnen ze iets van elkaar verschillen. De beste reistijd hangt dus af van het deel van Maleisië dat je bezoekt.
West-Maleisië kun je opsplitsen in twee delen: de westkust en de oostkust. Daarnaast is er nog het oostelijke deel van Maleisië, dat op Borneo ligt en zijn eigen regenseizoen kent. De verdeling van de regenseizoenen ziet er als volgt uit:
- West-Maleisië (westkust) - september tot en met december
- West-Maleisië (oostkust) - november tot en met maart
- Oost-Maleisië (Borneo) - december tot en met februari
De periode waarin er geen regenseizoen is in Maleisië, loopt van april tot en met augustus.
Hoogseizoen in Maleisië
Het hoogseizoen is de periode waarin de meeste reizigers het land bezoeken. Maleisië is een populaire reisbestemming, vooral tijdens de zomermaanden wanneer veel mensen vakantie hebben. Omdat deze periode buiten het regenseizoen valt, kan het druk zijn in de steden en bij bezienswaardigheden. Het hoogseizoen loopt van mei tot augustus, maar ook in december en januari, wanneer Australië en Nieuw-Zeeland vakantie hebben, kan het druk zijn.
Tip: Wil je het toerisme echt vermijden? Probeer dan wat vroeger op te staan. Rond zonsopgang zijn de bezienswaardigheden prachtig én een stuk rustiger!
Temperatuur in Maleisië
Over de temperatuur hoef je je niet al te veel zorgen te maken. Maleisië heeft een redelijk constant klimaat. De temperaturen verschillen per regio, maar niet zozeer per seizoen. Het kan misschien een paar graden kouder of warmer zijn, maar gemiddeld merk je daar weinig van.
In Kuala Lumpur kunnen de temperaturen oplopen tot 33 graden, vooral door de stedelijke hitte. In hoger gelegen gebieden, zoals de Cameron Highlands en het zuiden van Borneo, is het wat koeler, met temperaturen die ongeveer 5 graden lager liggen. Neem dus een trui mee voor de avonden.
Beste reistijd Maleisië
De beste reistijd voor Maleisië ligt tussen mei en juni en in september. In deze periode is er minder regen en zijn er ook minder toeristen.
Houd er wel rekening mee dat, zelfs buiten het regenseizoen, er altijd kans is op buien.
Bijzonderheden in Maleisië
- De zon in Maleisië: De zon is erg sterk in Maleisië, vanwege de nabijheid van de evenaar. Zorg ervoor dat je jezelf goed insmeert, zelfs als het bewolkt lijkt.
- Ramadan in Maleisië (laagseizoen): Veel reizigers vermijden de Ramadanperiode, omdat Maleisië een islamitisch land is. Tijdens de Ramadan zijn restaurants vaak gesloten en is het rustiger in de niet-toeristische gebieden. In grote steden zijn er echter altijd plekken waar je kunt eten.
- Omgedraaide seizoenen: Hoewel Maleisië geen echte winter kent, valt de winterperiode samen met de zomer in Nederland. Temperaturen blijven rond de 30 graden, dus van winter is weinig te merken.
Kleding Maleisië
Pak voornamelijk zomerse, luchtige kleding in van katoenen stof. Als je naar hoger gelegen gebieden reist, zoals de Cameron Highlands, neem dan ook een paar warme truien en lange broeken mee. In de avonden kan het daar afkoelen en de kleding beschermt ook tegen muggen.
Goede wandelschoenen zijn een must, vooral als je van plan bent de ruige natuurlandschappen te verkennen.