Lokale gebruiken in Peru

Peru is een bestemming met een uiterst authentieke cultuur, gevormd door de invloeden van de Spanjaarden, Mexicanen en de Inca’s. Deze rijke culturele mix maakt Peru tot een bestemming met een cultuur die je op weinig andere plekken ter wereld zult tegenkomen. Als toerist tijdens een rondreis Peru is het belangrijk om je aan te passen aan de lokale gebruiken en tradities. Door dit artikel te lezen, krijg je waardevolle inzichten in de cultuur van Peru en hoe je respectvol en effectief met de lokale gebruiken kunt omgaan.

De Peruaanse cultuur in het algemeen

De cultuur in Peru is bijzonder om te zien! In eerste instantie zul je de cultuur opmerken aan de kleding van de bevolking, maar naarmate je meer in aanraking komt met de bevolking, zul je zien dat er ook grote kenmerken zijn in hun uitingsvormen.

Het beste kun je de Peruaanse cultuur ervaren in hun kunst, muziek en dansvoorstellingen. Hier zie je ook de duidelijke mix die de Spanjaarden hebben toegevoegd aan de lokale gebruiken.

In de steden komt de cultuur vooral tot uiting in de architectuur en specialiteiten van Peru. De kenmerkende kleurrijke gebouwen die we gewend zijn van Zuid-Amerika, zie je dan ook zeker hier terug! Maar in de gerechten van Peru zie je weer een echte mix van culturen. We raden je zeker aan om een lokaal Peruaans gerecht te proberen. Wist je bijvoorbeeld dat Peru is uitgeroepen tot een van de beste culinaire landen van de wereld?

Peru - rijk aan talen

In de grote steden in Peru zal voornamelijk veel Spaans gesproken worden, maar Peru kent vele inheemse bevolkingsgroepen, elk met een eigen taal! Engels hoort daar niet bij, want niet elke Peruaan spreekt even goed Engels. Dus als je een beetje Spaans spreekt, raden we je zeker aan om hier goed mee te oefenen voordat je naar Peru gaat!

Alleen al in de Amazone worden bijna 70 verschillende talen gesproken door de bevolking!

Invloed uit Spanje - de Peruaanse religie

Een belangrijk aspect dat is overgebleven uit de koloniale overheersing door de Spanjaarden, is de religie. De voornaamste religie in Peru is het katholieke geloof. Niet iedereen is nog steeds volledig aanhanger van het geloof, maar er zijn wel enkele feesten die rondom dit geloof centraal staan voor de Peruaanse bevolking.

Zo vieren de Peruanen naast Kerst en Pasen ook Corpus Christi, vooral in Cusco van mei tot juni. Dit feest wordt 60 dagen na Pasen gevierd. Tijdens het feest worden er veel lekkere maaltijden bereid en staat het moment waarop 15 beelden de kathedraal binnen worden gedragen centraal. Er komt ook veel dans en muziek bij kijken!

Peru - politieke situatie

Waar veel andere landen in Zuid-Amerika kampen met politieke onrust, is dit voor Peru helaas niet anders. Dit komt mede doordat een deel van de bevolking het economisch zwaar heeft. Het is daarom belangrijk om niet over politiek en economische kwesties te beginnen in Peru. De bevolking zal dit waarschijnlijk niet op prijs stellen. Hetzelfde geldt voor het gesprekken over Chili. Peru heeft al jaren geschillen met Chili, wat leidt tot een gespannen situatie tussen de twee landen. Een opmerking die je ook dan beter kunt vermijden, is dat Pisco Sour (een typisch Peruaans drankje) afkomstig zou zijn uit Chili.

Onderhandelen en fooi geven in Peru

Op de verschillende marktjes in Peru kun je onderhandelen over de prijs. Als je gaat onderhandelen, let dan goed op dat je dit respectvol doet. Peruanen kunnen vrij snel geïrriteerd raken door toeristen, dus maak er geen spelletje van. Houd er rekening mee dat als je een onderhandeling start, je meestal ook daadwerkelijk het product moet kopen.

Fooi geven is gebruikelijk in de toeristische sector, zoals bij vele leuke terrasjes, maar ook voor chauffeurs en gidsen die je meenemen op activiteiten. Voor een restaurant is 10% fooi op de rekening gebruikelijk. Voor chauffeurs en gidsen is een paar sol per persoon vaak voldoende.

Het groeten van een local in Peru

Tijdens je reis kom je veel in aanraking met locals. Sommige zijn mensen van wie je iets koopt of bestelt, anderen willen simpelweg een praatje met je maken. Het is handig om te weten hoe je dit op de juiste manier doet.

Het is beleefd om altijd iemand gedag te zeggen en de hand te schudden. Vaak wordt er dan ook eerst gevraagd hoe het met iemand gaat. Als je weer weggaat, kun je iemand vaak een korte zoen op de wang geven. Dit is echter niet gebruikelijk in de hooggelegen gebieden, daar schud je iemand gewoon weer de hand.

Als je op bezoek bent bij een local of simpelweg contact legt, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Ten eerste vinden Peruanen het belangrijk dat iemand er verzorgd en schoon uitziet, draag dus nette kleding. Daarnaast zijn de meeste locals een beetje sceptisch over toeristen en kunnen ze zich snel beledigd voelen. Maak daarom geen opmerkingen over religie, politiek, enzovoort. Spreekt de Peruaan die je aanspreekt geen Engels en spreek jij geen Spaans? Probeer dan niet je conversatie op hem of haar af te dwingen, want dit kan tot irritatie leiden. Bied je excuses aan en loop verder als je merkt dat het gesprek niet goed verloopt.

Wil je op een foto maken met een Peruaan of van iemand? Vraag dan eerst even netjes toestemming aan de persoon zelf. Of er daarna een fooi verwacht wordt, hangt van de situatie af.

De Peruaanse delicatessen

Peru heeft als culinair land een aantal heerlijke delicatessen die je zeker moet proberen:

  • Ceviche: verse vis gegaard in limoensap, vaak geserveerd met ui, zoete aardappel en maïs.
  • Lomo Saltado: een gerecht dat een mix is van de Peruaanse en Chinese keuken. Biefstukreepjes worden gebakken in een wok met ui, paprika, azijn, sojasaus en een mix van verschillende kruiden.
  • Aji de Gallina: een kipstoofpot gemaakt in een gele curry van kurkuma, aji-peper, walnoten en diverse kruiden.