Bali

Kosten en prijzen Bali

Bali is een populaire reisbestemming, daar is geen twijfel aan mogelijk! In dit artikel bespreken we de gemiddelde kosten ter plekke op Bali. Met deze informatie en handige tips en tricks kun je je goed voorbereiden op een onvergetelijke rondreis Bali! Onderwerpen die in dit artikel aan bod komen zijn:

  • Is Bali een goedkope of prijzige reisbestemming?
  • Gemiddelde prijzen op Bali
  • Wat is gebruikelijk qua het geven van fooi op Bali?
  • Kun je met een laag budget naar Bali?
  • Valuta en wisselkoers Indonesië

Is Bali een goedkope of prijzige reisbestemming?

Net als veel bestemmingen in Azië is Bali is over het algemeen een redelijk goedkoop vakantieland. Waar bijvoorbeeld Japan en Zuid-Korea onder de duurdere bestemmingen vallen in Azië, worden bijvoorbeeld Sri Lanka, Thailand, Maleisië en ook Bali beschouwd als de beter betaalbare bestemmingen. Vooral op het gebied van accommodaties en lokaal voedsel zijn de prijzen op Bali relatief laag in vergelijking met veel andere vakantiebestemmingen. Echter is Bali natuurlijk wel erg populair onder toeristen, wat er wel voor heeft gezorgd dat de prijzen in bijvoorbeeld Seminyak en Ubud wel echt hoger liggen dan bij kleine lokale plaatsjes. Ook zul je voor Westerse maaltijden meer kwijt zijn dan voor een lokale maaltijd.  

Vergeleken met de rest van Azië, kun je dus redelijk budgetvriendelijk op vakantie naar Bali. Ongetwijfeld is de vlucht naar het eiland toe het duurst. Vluchten naar Bali zijn vaak vanuit Nederland niet rechtstreeks mogelijk. Je zult dus moeten overstappen. Hoelang van tevoren je boekt en in welke periode je reist bepaalt voor het grootste deel de prijs. De prijzen voor de vliegtickets variëren meestal tussen de 500 euro en 1000 euro per persoon.

Gemiddelde prijzen op Bali

Welke prijzen kun je verwachten tijdens een reis naar Bali? Hoeveel kost het om uit eten te gaan? We bespreken per categorie wat de verwachte kosten zijn, zodat je een indicatie hebt.

Prijzen van accommodaties

Accommodaties heb je vaak in veel verschillende maten. Boeken in het hoogseizoen of laagseizoen kan voor de accommodaties op Bali een groot verschil maken. Hierdoor is het geven van een accurate prijsindicatie niet eenvoudig. Over het algemeen kun je op Bali slapen in een hostel, een budget hotel, een middenklasse hotel of een luxe hotel. Hieronder geven we de gemiddelde tarieven weer. De onderstaande tarieen variëren op basis van de voorzieningen en de locatie van de accommodatie én of je in het laagseizoen of hoogseizoen op reis gaat naar Bali.

  • Een hostel kost gemiddeld 5 tot 20 euro per nacht per persoon
  • Een budget hotel kost gemiddeld 20 tot 50 euro per nacht per persoon
  • Een middenklasse hotel kost gemiddeld 50 tot 150 euro per nacht per persoon
  • Een luxe resort kost gemiddeld 150 tot 400 euro per nacht per persoon 

Prijzen van restaurants en verschillende opties

Toeristisch restaurant

De toeristische restaurants zijn vaak te herkennen aan hun westerse maaltijden. Denk hierbij aan een pizza, een Italiaanse pasta of een Franse maaltijd. Ga je echt voor een Westerse maaltijd dan kun je vaak al rond de 20 EUR kwijt zijn voor een hoofdgerecht, een beetje afhankelijk van de locatie waar je zit.

Lokaal restaurant

De lokale restaurants worden ook wel warungs genoemd. Deze worden vaak door een hele familie gerund. Vaak is een warung een klein eettentje waarbij je dus ook de mogelijkheid hebt om te zitten. Hier kun je vaak gerechten halen zoals curry, noedelsoep en andere Indonesische gerechten. Je kunt hier vaak een lokaal gerecht scoren voor 2 tot 6 euro per persoon. Grotere warungs met meer voorzieningen rekenen vaak 5 tot 10 euro per persoon voor een maaltijd. Een goedkope optie, met vaak ook nog eens keuze uit iets lokaals. 

Kraampjes aan de weg of op de markt

Veruit de goedkoopste optie is het halen van een hapje op de markt. Het is vaak een chaotische plek met veel geluid, maar ook heeft het weer een eigen charme. Hapjes op de markt scoor je voor enkele euro's. Houd er wel rekening mee dat je bij kraampjes vaak niet rustig kunt zitten. Deze kraampjes zijn vooral leuk als je lokale gerechten uit wilt proberen. Wees wel extra voorzichtig als je een maaltijd uitprobeert met vlees of vis. Je weet niet of deze producten gekoeld in de kraam hebben gelegen.

Prijzen van drankjes

Reken voor drankjes op Bali op de volgende gemiddelde prijzen:

  • Koffie/espresso/cappuccino - 1 tot 2 euro
  • Lokaal bier - 1 tot 3 euro
  • Geïmporteerd bier - 3 tot 6 euro
  • Blikje fris bij een Warung of in de supermarkt - 0,50 tot 1,50 euro
  • Glas frisdrank bij een restaurant - 1,50 tot 3,00 euro
  • Flesje water 0,5 liter - 0,40 EUR 
  • Fles water 1 liter - 0,50 tot 1,00 EUR

Op toeristische plekken kan er meer gevraagd worden voor een drankje.

Prijzen van vervoer

Vervoersmogelijkheden heb je beperkt op Bali.

  • Als je lokaal de omgeving wilt verkennen, dan is het huren voor een fiets een leuke optie. In Ubud kun je bijvoorbeeld een standaard fiets huren voor ongeveer 3 tot 5 euro per dag.
  • Taxi’s kun je bestellen via bijvoorbeeld de app Grab (Aziatische Uber). Vaak staan hier de prijzen al vast en is onderhandelen ook niet nodig. Let er wel op dat er neppe taxi chauffeurs rondrijden op Bali. Regel bij voorkeur daarom een taxi via de app of via de accommodatie. De starttarieven bij een taxi kunnen variëren, maar voor een korte rit binnen stad bent je meestal 2 tot 5 euro kwijt. 
  • Huur geen scooter of motor op Bali.

Reis je met een iets grotere groep en wil je een dagje op eigen gelegenheid rondreizen? Dan kun je ook een privé taxi chauffeur plus voertuig huren. Deze rijdt dan de hele dag heen en weer vanaf ongeveer 30 tot 40 euro per dag als je kiest voor een auto, of 50 tot 100 euro per dag als je kiest voor een personenbusje. Meestal is deze prijs inclusief benzine, maar exclusief parkeerkosten. Vraag dit dus altijd even na. Wel wordt aan het einde van de dag een fooi gewaardeerd.

Kies je voor een Bali rondreis met Holidream? Dan regelen wij voor de de onderdelen die zijn inbegrepen met zo een privé-chauffeur. Hij/zij brengt je naar alle accommodaties en activiteiten. Op de reispagina kan exact gevonden worden wat allemaal inclusief en exclusief is bij de reissom.

Wat is gebruikelijk qua het geven van fooi op Bali?

Het geven van fooi in Indonesië is heel gebruikelijk en wordt regelmatig gedaan door vakantiegangers en lokale inwoners. Op Bali is dit dus ook niet anders. 

  • In restaurants is een fooi van 5-10% van de rekening gebruikelijk, indien deze niet als service fee al automatisch op de rekening wordt gezet. Controleer dit dus even.
  • Kleinere diensten zoals bellboys, chauffeurs, kamermeisjes, etc. Kun je een fooibedrag geven tussen de 10.000-20.000 IDR (0,60-1,20 EUR).
  • Voor gidsen is dit vaak tussen de 30.000-100.000 IDR (1,80-5,95 EUR), afhankelijk van hoelang de gegidste tour duurt. Voor ons misschien hele kleine bedragen, maar voor hun een wereld van verschil.

Kun je met een laag budget naar Bali?

Bali valt goed te budgetteren. Vooral omdat je vaak de keuze hebt tussen verschillende opties qua eten en eten vaak nog een van de grootste kostenposten is. Daarnaast kun je praktisch gebruik maken van vervoer door activiteiten en bezienswaardigheden op een dag met elkaar te combineren. Tot slot kun je door het slim selecteren van accommodaties ook een hoop kosten besparen. Het belangrijkst als je met een laag budget op vakantie wilt naar Bali is om de rondreis Bali vast te leggen in het laagseizoen en om de reis zeer tijdig te boeken.

Valuta en wisselkoers in Indonesië

In Indonesië, dus ook op Bali, maken ze gebruik van de Indonesische roepia (IDR). Hierbij staat 1 EUR gelijk aan ongeveer 16.500 IDR. Munten zijn verkrijgbaar in 50, 100, 200, 500 en 1.000 IDR. Biljetten bedragen de waarden 1.000, 2.000, 5.000, 10.000, 20.000, 50.000,100.000.

Je zult dus redelijk versteld staan van hoe de prijzen zijn afgebeeld in Indonesië. Onthoud dan dat het hoogste biljet (100.000) gelijk staat aan ongeveer 6 euro. Ook geven we je graag de tip om regelmatig de wisselkoers te controleren tijdens verblijf. De wisselkoers is relatief volatiel en wisselt soms zelfs met het uur. Meer informatie over de wisselkoers en eventuele tips met betrekking tot het opnemen van geld en betalen, vind je in ons artikel: Betalen, pinnen en geld opnemen Bali.