Zorg en verzekeringen Jordanië

Het is wellicht niet het eerste waar je aan denkt wanneer je van plan bent om een rondreis in Jordanië te maken, maar toch is het belangrijk om je ook goed in te lezen over zorg en verzekeringen. Dit kan variëren van het controleren van je verzekering tot aan hoe de zorg geregeld is in Jordanië. In dit artikel lichten we dit allemaal kort voor je toe!

De zorg in Jordanië

In enkele grote steden is de zorg sterk in ontwikkeling. Er wordt meer educatie beschikbaar gesteld voor artsen en middelen zijn steeds beter beschikbaar. In dorpen zijn vaak klinieken aanwezig en worden steeds meer universitaire ziekenhuizen gebouwd. Echter kunnen ziekenhuizen relatief duur zijn, dus een goede reisverzekering is daarom van belang.

Het is lastig te voorspellen welke ziekenhuizen wel en niet voldoen aan de Nederlandse normen. Over het algemeen ben je het beste af in de steden. Als je dus de mogelijkheid hebt om iets verder te reizen voor een ziekenhuisbezoek, is het aan te raden om naar een van de ziekenhuizen in Amman te gaan. Vaak kan het personeel in de accommodatie je ook adviseren, aangezien zij ter plaatse het beste weten wat bereikbaar is.

Noodnummers van Jordanië

In het geval van nood kun je de hulpdiensten van Jordanië bereiken door het algemene alarmnummer te bellen: 911. Vanaf mobiele telefoons is dit 112. Controleer dit nummer ook zelf op Nederland Wereldwijd. Hier vind je ook andere handige informatie over Jordanië als reisbestemming.

Zorg en verzekeringen in Jordanië

Beschikbaarheid medicatie in Jordanië

Het wordt aangeraden om voor Jordanië een reisapotheek mee te nemen. Het is lastig te voorspellen of medicatie aanwezig is op de locaties die je tijdens de rondreis bezoekt. Een reisapotheek is dan ook niets meer dan een klein tasje gevuld met een aantal belangrijke medicijnen. De reisapotheek die we aanraden voor een reis naar Jordanië vind je in de paklijst rondreizen Jordanië.

Zelf medicatie meenemen naar Jordanië

Ben je afhankelijk van eigen medicatie? Neem deze dan ook ruim voldoende mee. Het is handig om voorafgaand aan de reis contact op te nemen met de arts die jou behandelt. In de meeste gevallen kun je dan een voorraadje meekrijgen. Neem deze medicatie vervolgens in de originele verpakking inclusief de bijsluiter mee op reis.

Het is belangrijk om je medicatie altijd in je handbagage te bewaren. Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het in enkele gevallen gebeuren dat je koffer niet (op tijd) aankomt op de plaats van bestemming. In dat geval heb je dan altijd nog wat extra medicatie in je handbagage bij je!

Heel belangrijk: controleer van tevoren of een medicijnverklaring nodig is. Dit geldt voor alle medicatie die op de opiumlijst staat. Je kunt controleren of je een medicijnverklaring nodig hebt bij het CAK.

Voor Jordanië kan het nodig zijn dat om contact op te nemen met de ambassade van Jordanië om een medicijnverklaring te verkrijgen.

Het controleren van je reisverzekering

We begrijpen dat dit niet het leukste onderdeel is van je reis, maar het is toch een van de belangrijkste. Op de polis kun je de voorwaarden van jouw reisverzekering lezen. Dit omvat vaak:

  • Maximale vergoedingsbedragen;
  • Uitsluitingen van de reisverzekering;
  • Welk type verzekering je hebt: doorlopend of kortlopend. 

Lees dit zorgvuldig door en controleer samen met het programma of er nog aanvullende verzekeringen moeten worden afgesloten. Voor vragen kun je altijd contact opnemen met je verzekeraar. Het telefoonnummer hiervan kun je vinden op de polis.

Een rondreis door Jordanië

Verzekeringen en medische zorg in het buitenland

Mocht je in de situatie komen dat een ziekenhuis in Jordanië moet bezoeken, zijn er een aantal zaken waarmee je extra rekening moet houden. In vrijwel alle gevallen is het belangrijk om contact op te nemen met je verzekeraar voordat je medische kosten maakt. Samen kunnen jullie dan controleren of deze medische kosten vergoed worden en wat verstandige vervolgstappen zijn.

Daarnaast is het van belang dat je alle medische en niet-medische documenten ontvangt vanuit het ziekenhuis. Niet-medische documenten bevatten de kosten van alle uitgaven die je tijdens de ziekenhuisopname doet. Deze moet je declareren bij de verzekeraar om eventueel vergoede kosten terug te krijgen. Zelfs als alle documenten in de lokale taal zijn, is dit belangrijk.

Op reis naar Jordanië met speciale dieetwensen

Reizen met speciale dieetwensen wordt over de hele wereld steeds toegankelijker, maar geldt dit ook voor de rondreizen Jordanië?

Vegetarisch eten in Jordanië

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar ook vegetarisch eten in Jordanië wordt steeds gemakkelijker. In Jordanië bestaan maaltijden vaak uit een assortiment van kleinere gerechten. Enkele populaire vegetarische gerechten zijn hummus, mezze (een soort tapas) en een absolute favoriet: falafel!

Veganistisch eten in Jordanië

Veganisme wordt aanzienlijk uitdagender. Niet alleen is het lastiger om veganistische gerechten te vinden, maar ook het controleren ervan is een grotere uitdaging. In de grote steden kun je weliswaar enkele restaurants vinden die uitsluitend vegetarische gerechten op hun menukaart hebben, waar waarschijnlijk ook enkele veganistische opties tussen zitten.

Het beste kun je Jordaanse Mezze bestellen, de tapas waar we het eerder over hadden. Op die manier kun je zelf kiezen welke gerechten je neemt. Voor de zekerheid kun je altijd even navragen bij de ober.

Glutenvrij eten in Jordanië 

Glutenvrij is dan ook best lastig om te controleren. Glutenvrij is een term die niet veel Jordaniërs kennen. Toch is glutenvrij eten in Jordanië niet onmogelijk. Je zult je echt moeten voorbereiden door van tevoren al een aantal restaurants uit te kiezen.

Tips voor rondreizen Jordanië met dieetwensen

Als je op reis gaat met dieetwensen, is het altijd verstandig om je goed voor te bereiden op de reisbestemming waar je naartoe gaat. Dit kun je doen door de volgende stappen te volgen:

  • Zoek voordat je op reis gaat al een aantal restaurants uit met vegetarische, veganistische of glutenvrije opties.
  • Neem voldoende snacks mee uit Nederland. Mocht het een keer niet lukken om aan een maaltijd te komen, dan kun je hierop terugvallen.
  • De belangrijkste tip: Maak een dieetkaartje voor de rondreizen Jordanië. Hierop staat met afbeeldingen en in de lokale/Engelse taal wat je niet mag eten. Bij onduidelijkheden kun je dit kaartje dan aan de ober geven. Dit werkt ook goed voor reizigers met allergieën.

Wil je meer weten over de reisvaccinaties voor Jordanië? We hebben een artikel geschreven waar we je er meer over vertellen!