Reisvaccinaties Jordanië

Als je naar Jordanië reist, is het belangrijk om te beseffen dat je bepaalde vaccinaties nodig hebt om veilig in het land te kunnen reizen. In dit artikel vertellen we je meer over de aanbevolen vaccinaties voor rondreizen Jordanië en geven we handige tips over het regelen van deze vaccinaties.

Wanneer beginnen met het regelen van vaccinaties?

Als je van plan bent om naar een gebied zoals Jordanië te reizen, is het handig om op tijd te beginnen met de voorbereidingen van je reis. Dit geldt niet alleen voor vaccinaties, maar ook voor andere zaken. Het proces van het maken van de eerste afspraak tot het moment van het halen van een vaccinatie die mogelijk nog herhaald moet worden, kan wel tot 2 maanden kan duren. Begin hier dus echt op tijd mee.

Volgens de GGD is het belangrijk dat je, indien mogelijk, 4 tot 6 weken vóór vertrek je eerste afspraak inplant. Vooral in de zomer kunnen de wachttijden relatief hoog oplopen en kan het lastiger zijn om afspraken in te plannen. Maar als je de mogelijkheid hebt om dit eerder te doen, doe dit dan zeker.

Welke vaccinaties zijn aanbevolen door de GGD?

Voor een rondreis naar Jordanië worden twee vaccinaties aanbevolen (niet verplicht). Je hebt hierbij dus zelf de keuze of je ze neemt of niet. De aanbevolen vaccinaties door de GGD zijn:

  • DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
  • Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)

Verder is er sprake van een aantal persoonsgebonden vaccinaties. De huisarts, een vaccinatiecentrum of de GGD kan je hier op basis van jouw reisroute en gezondheidssituatie persoonlijk advies over geven.

Controleer de aanbevolen vaccinaties ook zelf op de website van de GGD.

Het is jouw verantwoordelijkheid om de benodigde vaccinaties te halen. Let er goed op dat je voor elke reiziger apart een vaccinatie moet aanvragen. Hieronder volgt een korte toelichting op de vaccinaties:

DTP:

DTP is de afkorting voor de ziekten Difterie, Tetanus en Polio. Als je alle kindervaccinaties hebt gehad volgens het Rijksvaccinatieprogramma, dan dien je nog één extra prik te halen om 10 jaar beschermd te blijven. Indien je niet alle kindervaccinaties hebt ontvangen, raadt de GGD aan om drie prikken te halen. Bij twijfel kun je overleggen met je huisarts.

Hepatitis A:

Deze ziekte is een ontsteking van de lever, die veroorzaakt kan worden door een virus dat via, met ontlasting besmet, voedsel en drinkwater wordt overgedragen. Het kan worden voorkomen door in landen waar het voorkomt goed je handen te wassen en geen water uit de kraan te drinken. Ook kan het worden overgedragen door voedsel.

Dit is dus de reden waarom de vaccinatie aanbevolen wordt, want voorkomen is beter dan genezen. Door een eerste prik te halen (met één jaar bescherming) gevolgd door een tweede prik na minimaal zes maanden, kun je (minimaal) 30 jaar lang beschermd zijn tegen deze ziekte.

Vaccinaties rondreis Jordanië

Hoe werkt het halen van de vaccinaties?

1. Plan een gesprek in met de GGD, je huisarts of een vaccinatiecentrum

Allereerst moet je een afspraak inplannen voor een consult bij de GGD. Tijdens dit gesprek zal samen met de arts worden bepaald welke vaccinaties voor jou als reiziger nodig zijn. Handig om te weten is dat je zowel een adviesgesprek bij de GGD, je huisarts of een vaccinatiecentrum kunt plannen. Tijdens het consult worden meestal gelijk de vaccinaties gezet. Zorg ervoor dat je voordat je het adviesgesprek bijwoont, al een idee hebt van je reisplannen. Dit is noodzakelijk zodat de arts gepersonaliseerd advies kan geven.

2. Ga op adviesgesprek bij de GGD, je huisarts of een vaccinatiecentrum

De wachttijden voor een consult kunnen aanzienlijk variëren, waardoor het moeilijk is om precies te bepalen hoe lang het traject voor jou zal duren. Begin daarom op tijd met de voorbereidingen.

Wanneer je eenmaal een afspraak hebt, zal je met een arts je reisplannen doornemen. Voor Holidream reizigers: je kunt gewoon het dag-tot-dagprogramma bespreken. Plan je je eigen reis? Zorg er dan voor dat je ten minste een idee hebt van de regio’s die je wilt bezoeken. Voorafgaand aan het gesprek moet je ook een vragenlijst over jouw gezondheidssituatie invullen. Het advies dat je tijdens het consult krijgt is daardoor echt persoonlijk.

3. Vaccinaties zetten

Tijdens het gesprek wordt een advies gegeven. Je bent dan vrij om te beslissen of je de vaccinaties wilt laten zetten of ervoor kiest om geen vaccinaties te nemen. Zijn er nog dingen onduidelijk voor jou? Dan is het mogelijk om nog een gesprek in te plannen. De vaccinaties worden meestal meteen tijdens het consult gezet.

In sommige gevallen is een herhaalprik ook nodig, zodat je beter en langer beschermd blijft. Vergeet niet je gele boekje mee te nemen. Waarschijnlijk zullen ze je hier ook over informeren tijdens het consult.

Als reisorganisatie mogen wij geen medisch advies geven. Als je vragen hebt met betrekking tot vaccinaties, kun je deze het beste aan de GGD, een vaccinatiecentrum of je huisarts stellen. 

Wat nu als ik geen vaccinaties neem?

Als je ervoor kiest om geen vaccinatie te nemen voor de rondreizen Jordanië, is dit een persoonlijke afweging. Bedenk echter wel dat je op andere manier moet zorgen voor bescherming tegen mogelijke ziektes. Neem de gezondheidsmaatregelen serieus!

We raden aan om in ieder geval een gesprek te plannen bij de huisarts, een vaccinatiecentrum of de GGD. Hier kun je informatie krijgen over alternatieve manieren om jezelf te beschermen tegen ziekten.