Taxi en Uber Jordanië

In Jordanië is niet overal de infrastructuur even goed ontwikkeld en vind je niet overal gemakkelijk taxichauffeurs. Vooral omdat de bezienswaardigheden relatief verspreid liggen over het land (en ook niet altijd op de meest toegankelijke locaties), kan het handig zijn om je even in te lezen over hoe het vervoer ter plekke is geregeld. Niet alleen over taxi’s en hoe je ze kunt regelen, maar ook over de optie om een auto te huren of hoe de infrastructuur ter plekke is geregeld.

Infrastructuur in Jordanië

Of je nu zelf gaat rijden of met de taxi gaat, je krijgt te maken met de infrastructuur van Jordanië. Het is handig om te weten dat de grote steden verbonden zijn door snelwegen met vier banen. Tussen kleinere steden is dit vaak een tweebaansweg. De wegen die je tegenkomt verkeren over het algemeen in goede staat, maar toch zijn niet alle bezienswaardigheden even gemakkelijk te bereiken.

We raden ook aan om niet te veel zelf in het centrum van de steden te rijden. Hier is het druk en loopt er van alles op de weg. Reis je binnen het centrum? Pak dan bij voorkeur de taxi. In Amman zijn de taxi’s geel en in Aqaba zijn ze groen met blauw.

De weggebruikers van het Jordaanse wegennet

Waar in Nederland de weggebruikers zich beperken tot auto’s, motoren en andere voertuigen, kom je in Jordanië ook andere weggebruikers tegen. Zo moet je er niet raar van opkijken als voetgangers en dieren, vooral kamelen, zomaar op de weg lopen. De situatie op de weg kan een stuk chaotischer zijn dan in Nederland, vooral in een stad als Amman.

De bestuurders die er rijden, kunnen soms ook relatief agressief zijn. Acties zoals het negeren van verkeersborden, geen richting aangeven en weinig afstand houden op de snelweg zijn in Jordanië gebruikelijk. Ga je zelf rijden? Wees dan een beetje terughoudend in je rijgedrag en let vooral goed op wat anderen doen.

Vervoer in Jordanië

Het openbaar vervoer in Jordanië

In Jordanië kun je er ook voor kiezen om met het openbaar vervoer te rond te reizen. Jordanië heeft geen echt spoorwegnet, maar er zijn wel veel bussen die rondrijden. Bussen zijn vooral handig als je van stad naar stad wilt reizen. Het gaat hierbij vaak om kleine minibusjes waar 15-18 personen in kunnen zitten.

Je kunt bij je hotel informeren waar de bus die je wilt nemen vertrekt. In Jordanië is er niet echt een vaste dienstregeling. Bussen vertrekken over het algemeen alleen als ze vol zitten. De bussen die vetrekken naar toeristische attracties zitten snel vol. Reis je met bagage? Vraag dan ook naar de mogelijkheden bij het hotel of de busmaatschappij.

Het is ook mogelijk om met JETT-bussen te reizen. Deze zijn gespecialiseerd in het vervoeren van toeristen. De bus is iets luxer en voorzien van airconditioning, toiletten en ruimte voor bagage. Let er wel op dat je de JETT-bussen moet reserveren, in tegenstelling tot de openbare bussen.

De lokale bussen zijn goedkoper, maar minder voorspelbaar. De JETT-bussen zijn comfortabeler en vertrekken op vaste tijden. Ze zijn echter wel iets duurder. De lokale bussen kosten vaak nog geen 1 euro per half uur, terwijl de bussen naar bezienswaardigheden iets duurder zijn. Wil je meer weten over kosten, budget en prijzen in Jordanië? Lees dan onze artikelen ‘Kosten en prijzen’ en ‘Kosten en budget’.

Reizen met de taxi

Als je binnen de steden reist, kun je het beste gewoon de taxi nemen. In Amman is de Uber-app nog actief, hoewel deze eigenlijk verboden is. Het is dus een eigen afweging om te beslissen of je de app graag wilt gebruiken. Je kunt ook de app Careem gebruiken om een taxi te bestellen.

Met Careem of Uber kun je eenvoudig een taxi bestellen. Je geeft dan de locatie op waar je naartoe wilt en de app zoekt dan de dichtstbijzijnde taxi’s voor je uit. In de app staat meteen ook een tarief vast en kun je zien wie je chauffeur is. Gebruik je de app liever niet? Dan kun je gewoon een taxi op straat aanhouden of via je hotel bestellen. Zorg er altijd voor dat je een tarief afspreekt met de chauffeur, voordat de taxi weg rijdt. Vooral als er geen meter in de taxi aanwezig is. De taxi's moeten volgens de wet altijd de meter gebruiken. Als de chauffeur de meter niet gebruikt, is het acceptabel om uit te stappen en een andere taxi te regelen. Tip: neem klein geld mee voor het betalen van de taxi. De chauffeurs kunnen grote biljetten vaak niet wisselen.

Daarnaast kun je overwegen om een privétaxi of -chauffeur te huren. De tarieven hiervan verschillen per organisatie. Het is dus verstandig om zelf even te onderzoeken of dit voor jou een goede optie lijkt.

Welk vervoer kies jij in Jordanië?

Met de bus of toch met de taxi reizen?

Je moet zelf even kijken waar je voorkeur naar uitgaat. Veel toeristen gebruiken de taxi om binnen het centrum te reizen. Als je naar bezienswaardigheden buiten het centrum wilt gaan of van stad naar stad wilt reizen, kun je het beste de toeristenbus nemen.

Zelf rijden

Tot slot kun je er ook voor kiezen om zelf deel te nemen aan het verkeer in Jordanië. Let wel op dat je echt een ervaren bestuurder moet zijn om zelf te rijden in Jordanië. Je kunt niet zomaar de weg op gaan, zeker niet zonder voorbereiding. Daarnaast is het belangrijk dat je rekening houdt met de volgende maatregelen:

  • Lees je goed in over de verkeersregels in Jordanië. 
  • Wees alert en voorzichtig tijdens het rijden. Bestuurders in Jordanië vertonen soms agressief rijgedrag. Wees dus wat terughoudend in je rijstijl en blijf goed opletten.
  • Houd rekening met eventuele obstakels op de weg en met andere weggebruikers. Ook kan het zijn dat de verkeersregels niet duidelijk staan aangegeven.
  • Wegen in het woestijngebied kunnen soms geblokkeerd worden wegens zandverstuivingen.
  • Pas op voor verkeersdrempels, deze zijn vaak slecht aangegeven.
  • Het wordt afgeraden om ‘s avonds te rijden, omdat de wegen slecht verlicht zijn en het moeilijk kan zijn om gaten of mensen op de weg op tijd waar te nemen. 
  • Verminder je snelheid wanneer je een politiecontrolepost ziet. Het kan zijn dat je even moet stoppen. Ze vragen dan vaak waar je naartoe rijdt en checken je paspoort.
  • Rijd niet al te lange afstanden in één keer. Het vereist veel aandacht en kan snel vermoeiend worden. Zorg dat je voldoende pauzes houdt tussendoor.
  • Heb je pech met je huurauto? Bel dan de verhuurmaatschappij. Bij een ongeval kun je het algemene alarmnummer van Jordanië bereiken: 911 (of 112 vanaf mobiele telefoon). Bij een ongeval dien je ook de verkeerspolitie te bellen: 190.

Vervoer tijdens de rondreizen Jordanië met Holidream

Bij een rondreis Jordanië met Holidream zijn de vluchten, de accommodaties, diverse excursies en ook een privéchauffeur inbegrepen bij je boeking. De chauffeur zal jullie bij aankomst op het vliegveld opwachten met een naambordje. De chauffeur is ervoor verantwoordelijk om jullie te vervoeren naar alle accommodaties en excursies. Heb je vragen of wensen, stel ze gerust aan de chauffeur!