Praktische vragen Jordanië
Als je naar Jordanië reist, heb je waarschijnlijk een paar vragen. Sommigen daarvan gaan over Jordanië als reisbestemming, terwijl anderen meer te maken hebben met wat je nodig hebt om naar Jordanië te reizen nadat je hebt geboekt. In dit artikel geven we antwoord op het laatste. We behandelen hier een aantal praktische vragen die ongetwijfeld in je hoofd zitten of waarvan je misschien niet eens wist dat je ze had.
Heb je een visum nodig voor Jordanië?
Voor een reis naar Jordanië heb je een visum nodig. Je kunt bij aankomst in Jordanië een Visum on Arrival aanschaffen. Dit visum hoef je niet van tevoren aan te vragen. Het visum dat je krijgt is 30 dagen geldig en kost 40 JOD (ongeveer 52 euro) per persoon. Iedere reiziger moet een visum aanvragen.
Een andere optie is het aanvragen van de Jordan Pass, die fungeert als een combinatie van visum en entreebewijs tot verschillende bezienswaardigheden. De kosten van de Jordan Pass variëren afhankelijk van het aantal dagen dat je Petra wilt bezoeken. Met de Jordan Pass heb je toegang tot 40 bezienswaardigheden, waaronder Petra, Jerash, Wadi Rum en de Amman Citadel. Je dient de Jordan Pass van tevoren aan te vragen. Meer informatie vind je op de officiële website. De Jordan Pass is verkrijgbaar in drie varianten:
- Jordan Wanderer - 70 JOD - 1 dag Petra
- Jordan Explorer - 75 JOD - 2 dagen Petra
- Jordan Expert - 80 JOD - 3 dagen Petra
Welke vaccinaties zijn nodig voor een reis naar Jordanië?
Voor Jordanië worden een aantal vaccinaties aanbevolen, maar ze zijn niet verplicht. We raden je aan om een afspraak te maken met je huisarts, de GGD of een vaccinatiecentrum voor advies. Voorafgaand een consultgesprek vul je een vragenlijst in over je persoonlijke gezondheid en reisplannen, tijdens het gesprek wordt je reis besproken. Op basis hiervan krijg je persoonlijk advies en kun je meestal gelijk de vaccinaties laten zetten. De vaccinaties die worden aanbevolen voor een rondreis Jordanië zijn:
- DTP (Difterie, Tetanus en Polio)
- Hepatitis A (besmettelijke geelzucht)
Controleer dit ook altijd zelf op de website van bijvoorbeeld GGD reisvaccinaties.
Kan ik het kraanwater drinken in Jordanië?
Kraanwater in Jordanië is niet drinkbaar. Je kunt water in flessen kopen, wat goedkoop en praktisch is. Een grote fles water kost ongeveer 1,50 euro in Jordanië.
We raden ook af om ijs in je drankjes te doen. Vaak wordt er ijs van kraanwater gebruikt in restaurants. Geef dit dus aan tijdens het bestellen.
Welk stopcontact gebruiken ze in Jordanië?
In Jordanië worden stopcontacten van type C, D, F, G en J gebruikt. In Nederland gebruiken we ook stopcontacten van type C en F, maar het is moeilijk te voorspellen wanneer deze precies beschikbaar zijn op locatie. Daarom is het aan te raden om een wereldstekker mee te nemen naar Jordanië.
Hoe is de zorg in Jordanië?
De zorg in Amman is over het algemeen van goede kwaliteit en de meeste medische ingrepen kunnen hier worden uitgevoerd indien nodig. In andere delen van het land kunnen de ziekenhuizen enigszins verschillen. Vaak ontbreekt het in de buitengebieden aan voldoende apparatuur of geneesmiddelen. Als je medische zorg nodig hebt en het niet acuut is, is het dus aan te raden om naar Amman te gaan. Bij acute zorg kun je de lokale hulpdiensten bereiken door het algemene alarmnummer te bellen: 911 (of 112 vanaf mobiele telefoons).
Het is altijd verstandig om contact op te nemen met je verzekering voordat je naar het ziekenhuis gaat. Zorg er ook altijd voor dat je alle documenten, papieren en bonnen van het ziekenhuis meeneemt, aangezien deze nodig zijn om verzekerde kosten vergoed te krijgen.
Welke kleding mee naar Jordanië?
Jordanië is een religieus land met diverse culturen, wat invloed heeft op de kledingnormen. Dit zie je niet alleen terug in het gedrag van mensen, maar ook in hun kledingstijl. Aangezien het grootste deel van de bevolking islamitisch is, kom in de steden veel moskeeën tegen, waar Jordaniërs bidden.
Bij het betreden van een moskee dien je je gepast te kleden. Zowel mannen als vrouwen dienen hun armen en benen volledig bedekt te hebben. Vrouwen moeten vaak ook een hoofddoek dragen. De kledingvoorschriften kunnen per moskee verschillen, dus let hierop voordat je naar binnen gaat.
Ook in het dagelijks leven is het belangrijk om rekening te houden met je kledingkeuze. Het wordt over het algemeen niet gewaardeerd als je blote of korte kleding draagt. Kies daarom bij voorkeur voor kleding gemaakt van linnen of katoen, wat luchtig is en voorkomt dat je te warm wordt.
Hoe zit het met internet in Jordanië?
De hotels waar je met Holidream naartoe reist, bieden allemaal internetverbinding aan. Hoewel de snelheid niet altijd zo hoog is als we gewend zijn, kun je meestal wel berichtjes versturen. Overal in Jordanië is een 4G-verbinding beschikbaar. Als je wilt, kun je ook een lokale simkaart of een eSIM kopen.
Kan ik veilig lokaal eten?
Ja, in Jordanië kun je veilig lokaal eten. Het land heeft steeds meer leuke barretjes en café's waar je als reiziger veilig kunt eten. Je kunt ook gerechten op de markt halen, maar let altijd goed op of iets goed gaar is. Als iets vreemd ruikt of smaakt, eet het dan niet op en vraag de ober om advies. Wees ook extra voorzichtig met producten die zijn gewassen met kraanwater, zoals ongeschild fruit en ongekookte groenten.
Let vooral goed op als je eten haalt bij kraampjes. Soms kan vlees daar al de hele dag in de zon liggen. Dit kan leiden tot voedselvergiftiging, dus wees hier voorzichtig mee.
Hoe is het weer in Jordanië?
Jordanië kent een duidelijk onderscheid tussen de winter en de zomer. Met zijn woestijn- en mediterraan klimaat wordt het in de zomer erg warm en droog, met temperaturen die kunnen oplopen tot rond de 40 graden Celsius. Echter, in de avonden kan het behoorlijk afkoelen. Daarom is het zelfs in de zomerperiode handig om wat warme kleding mee te nemen, zoals truien. Overdag kun je het beste kleding dragen gemaakt van katoen of linnen, met lange mouwen om je te beschermen tegen de zon. In ons artikel ‘Beste reistijd Jordanië’ lees je hier meer over.
De winter in Jordanië is relatief koud en nat, met temperaturen rond de 13 graden Celsius. Het is raadzaam om een jas en warme kleding mee te nemen, zoals dikke broeken en truien.