Kosten en prijzen Jordanië
In eerste instantie ben je natuurlijk vooral bezig met welke plaatsen en bezienswaardigheden je graag tijdens je rondreis in Jordanië wilt bezoeken, maar naarmate de reisperiode dichterbij komt, kan het ook handig zijn om alvast een idee te hebben van de kosten van Jordanië. Daar willen we je graag een handje bij helpen!
Is Jordanië budgetvriendelijk?
Jordanië is verrassend budgetvriendelijk! Vooral in vergelijking met Nederland kun je er een stuk goedkoper rondreizen. Prijzen zijn vaak de helft van wat ze hier in Nederland zijn. Daar zitten natuurlijk wel wat kanttekeningen aan, want in de steden en bij toeristische trekpleisters is alles vaak net iets duurder dan wat in Jordanië gebruikelijk is.
Vooral de prijzen in restaurants zijn een stuk goedkoper. Entreeprijzen en die van activiteiten zijn ook net iets goedkoper, hoewel grote bezienswaardigheden zoals Petra wel wat prijziger kunnen zijn. Accommodaties daarentegen zijn weer iets duurder.
Welke valuta gebruiken ze in Jordanië?
De munteenheid van Jordanië is de Jordaanse dinar. De wisselkoers hiervan kun je online zelf controleren. Tijdens je reis kan het handig zijn om een app te gebruiken voor het berekenen van de wisselkoers. In maart 2024 staat de koers per euro gelijk aan 0,77 Jordaanse dinar (JOD).
Transacties worden voornamelijk nog steeds gedaan met contant geld. We raden aan om bij aankomst in Jordanië gelijk wat contant geld op te nemen. Als je geld gaat pinnen bij een automaat, zijn er een aantal dingen waar je op moet letten:
- Zorg ervoor dat je pinpas is ingesteld op betalingen buiten Europa. Dit kun je vaak van tevoren in je bankieren app wijzigen naar 'betaal wereldwijd’.
- Controleer voordat je gaat pinnen of de automaat er ‘normaal’ uitziet, het kan voorkomen dat er skim-apparatuur in geplaatst is. Hiermee wordt de magneetstrip van je pas gelezen en gekopieerd.
- Bewaar grote biljetten voor toeristische gelegenheden en bewaar kleine biljetten en munten voor wat lokale gelegenheden. Het kan op sommige locaties lastig zijn om wisselgeld te krijgen. Ook bij chauffeurs is het vaak belangrijk dat je gepast kunt betalen.
- Als je pint, krijg je vaak twee opties: 'continue with conversion’ en 'continue without conversion’. Kies hierbij altijd voor de optie ‘continue without conversion’! Dit is voordeliger voor jou als reiziger. Hiermee voorkom je namelijk dat de wisselkoers wordt berekend door de Jordaanse bank.
Hoeveel geld moet je pinnen voor een rondreis Jordanië?
Het hangt natuurlijk een beetje af van wat je reisplannen zijn. Je moet voor jezelf een beetje de balans vinden. Het voordeligst is als je niet te vaak geld opneemt (vanwege de transactiekosten die je betaalt per pinbeurt), maar dan is het ook weer niet verstandig om aan het begin van je reis heel veel geld op te nemen. Je wilt namelijk ook niet het risico lopen dat het gestolen wordt. Voor de Holidream reizigers raden we aan om een bedrag tussen de 100 en 150 euro per keer te pinnen. Organiseer je je eigen rondreis? Stel dan een beetje af hoeveel je per dag nodig zult hebben.
Wat zijn belangrijkste kostenposten?
Een aantal belangrijke kosten waarmee je te maken gaat krijgen in Jordanië zijn:
- Entree tot bezienswaardigheden
- Kosten van de vlucht
- Kosten van maaltijden
- Kosten van drankjes
- Kosten van accommodaties
- Kosten van vervoer
- Kosten van fooi
Voor deze zeven kostenposten is het handig om alvast een soort budget op te stellen. We bespreken per kostenpost wat hier de gemiddelde kosten hiervan zullen zijn. Ook kun je nog meer informatie vinden in ons artikel ‘Kosten en budget’.
Entree tot bezienswaardigheden
Bij toeristische attracties wordt vaak bij binnenkomst om entreekosten gevraagd. Voor Petra liggen deze kosten het hoogst, namelijk 50 JOD, wat omgerekend ongeveer 65 euro is. Dit is een relatief hoge prijs, maar je krijgt wel toegang tot een van de mooiste bezienswaardigheden in het Midden-Oosten!
De entree voor andere bezienswaardigheden ligt meestal lager, variërend tussen de 2-10 JOD (ongeveer 2,50-13 euro). Historische plekken hebben vaak hogere entreekosten, terwijl musea doorgaans iets goedkoper zijn.
Een aanrader kan zijn om de Jordan Pass te bestellen, waarbij de kosten van je visum en de toegangsprijzen van meer dan 40 bezienswaardigheden zijn inbegrepen. Er zijn 3 opties voor het aanschaffen van de Jordan Pass, afhankelijk van het aantal dagen dat je Petra wenst te bezoeken. De prijzen variëren van zo'n 90 tot 105 euro.
Kosten van de vlucht
De vlucht is de grootste uitgave die je zult doen voor de rondreis Jordanië. De kosten van de vlucht houd je het voordeligst door deze ruim van tevoren te boeken. Een vlucht kost dan rond de 500 euro, maar naarmate je langer wacht, kunnen de kosten ook oplopen tot 900 euro. Natuurlijk maakt het ook verschil of je kiest voor een rechtstreekse vlucht of een vlucht met overstap.
Kosten van maaltijden
Als je gaat eten, kun je het beste een budget aanhouden van 25-30 euro per persoon per dag. Maaltijden zijn in Jordanië relatief goedkoop en als je wegblijft van toeristische restaurants ben je vaak nog geen 30 euro per dag kwijt aan eten. Zo kost een hoofdgerecht in een restaurant vaak zo'n 12 euro en kun je bij een marktje vaak een lekkere lunch of middagsnack scoren voor maar een paar euro.
Kosten van drankjes
Voor de kosten van drankjes in Jordanië kunnen de prijzen sterk uiteenlopen. Dit hangt echt af van of je op toeristische plekken zit of bij een lokaal tentje besluit om een drankje te doen. Zo kost een cola bij lokale tentjes ongeveer 1-1,50 euro, maar aan het strand betaal je al snel zo’n 4,50 euro. Water kun je het beste kopen in de winkel. Een grote fles water kost ongeveer 1,50 euro. Alcohol is veruit het duurst. Een biertje kost tussen de 4 en 6 euro en is zeker niet overal te verkrijgen.
Kosten van accommodaties
Accommodaties zijn weer een stuk duurder in Jordanië. Het land is sterk aan het uitbreiden in het luxe segment, dit zie je snel terug in de kosten van de accommodaties. Een budgethotel kost al snel rond de 45-50 euro per nacht. Als je iets luxer wilt slapen, kun je rekenen op kosten van rond de 70-80 euro per nacht. Voor een volledig luxe ervaring kunnen de kosten van de kamers oplopen tot 120 euro per nacht. Voor deze prijs slaap je waarschijnlijk wel aan de kust in een all-inclusive hotel.
Kosten van vervoer
Het beste kun je in Jordanië een taxi regelen of een auto huren. Taxi’s zijn geel in Amman en groen met blauw in Aqaba. Als je binnen de steden reist, ben je vaak niet zoveel kwijt, vooral in Amman. In Aqaba is de rit echter een stuk duurder.
Taxi’s willen je vaak ook buiten de steden afzetten, maar in dit geval moet je echt te over de prijs onderhandelen. Afhankelijk van of er een meter in de auto aanwezig is die aangeeft hoeveel je moet betalen, kan het zijn dat je moet onderhandelen. Als er geen meter aanweizg is, spreek dan voordat de chauffeur wegrijdt een prijs af. Een rit binnen de stad van 20 minuten kost vaak rond de 5 euro.
In Amman kun je een taxi bestellen met de Uber-app, buiten Amman zul je een taxi moeten aanhouden op straat.
Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren. Een auto huren kost dagelijks rond de 50-60 euro. Let er wel op dat rijden in Jordanië niet altijd even veilig is, dus zorg ervoor dat je ervaring hebt met rijden in het buitenland! De verkeerssituatie zal een stuk chaotischer zijn dan wat wij in Nederland gewend zijn, vooral binnen de steden. Ook zal de kwaliteit van de wegen niet altijd even goed zijn. Meer informatie over zelf rijden in Jordanië vind je in ons artikel: Taxi en Uber in Jordanië.
Kosten van fooi
Voor een reis naar Jordanië is het zeker verstandig om ook fooi mee te nemen in je budget, aangezien het geven van fooi heel gebruikelijk is in Jordanië. Niet alleen in restaurants, maar ook voor kleine diensten wordt fooi verwacht. Onderschat dit dus niet en neem het echt mee in je budget. Hieronder volgt een overzicht van hoeveel fooi gebruikelijk is:
- Restaurant - service is vaak al inbegrepen bij de rekening. In dat geval is een klein extraatje voldoende. Als de service niet is inbegrepen, is een fooi van ongeveer 10% van de rekening gebruikelijk.
- Taxichauffeurs - 10% van het totale bedrag.
- Hotel - 1 euro per verleende dienst is meestal voldoende.
- Gids - 3-4 euro per reiziger per dag/activiteit.
- Kleinere diensten - voor kleinere diensten is een fooi van 1-2 euro vaak voldoende. Dit hangt natuurlijk af van de aard van de dienst en de hoeveelheid moeite die ervoor wordt gedaan.
Visum Jordanië + kosten
Om naar Jordanië te reizen heb je een visum nodig. Dit kun je verkrijgen op het vliegveld (Visum on Arrival) of je kunt een E-visum regelen voor vertrek. Het visum kost per persoon ongeveer 55-60 euro. Als alternatief kun je ook een Jordan Pass aanvragen, zoals eerder genoemd bij de entree voor bezienswaardigheden.
Rondreizen Jordanië Holidream
Bij het reizen met Holidream zijn de vluchten, diverse excursies en accommodaties standaard inbegrepen bij je reissom. Afhankelijk van het programma kan het zijn dat je een aantal maaltijden zelf dient te verzorgen.