Betalen, pinnen en geld opnemen Jordanië

In Jordanië wordt, net als in veel verre reisbestemmingen, een andere valuta gebruikt. Je moet er dus rekening mee houden dat betalingen tijdens je rondreis daar anders verlopen dan we in Nederland gewend zijn. In dit artikel vind je praktische informatie over betalen, pinnen en geld opnemen in Jordanië. We behandelen de volgende onderwerpen:

  • Munteenheid en wisselkoers
  • Geld opnemen of gewoon direct pinnen?
  • Geld opnemen in Jordanië
  • Hoeveel geld opnemen in Jordanië?
  • Tips voor pinnen in Jordanië
  • Is Jordanië een dure reisbestemming?
  • Fooi en prijzen in Jordanië
  • Contant geld wisselen en betalen met creditcard
  • Veiligheid en Jordanië

Munteenheid en wisselkoers

In Jordanië betalen ze met de Jordaanse dinar (JOD). De wisselkoers hiervan is vrij stabiel en schommelt soms met enkele centen omhoog of omlaag. In juni 2024 staat de wisselkoers op ongeveer 0,77 JOD voor elke euro. Dit betekent dat de JOD meer waard is dan de euro. Je kunt wisselkoersen online eenvoudig controleren. Zeker in het begin kan het handig zijn om je uitgaven een beetje terug te rekenen naar euro, zodat je een idee krijgt van de kosten ter plaatse. 

Geld opnemen of gewoon direct pinnen?

We raden het aan om zoveel mogelijk met contant geld te betalen. Op sommige plekken kun je met je pinpas betalen, maar dit is lang niet overal zo. Om te voorkomen dat je op een terras zit waar je toch niet kunt pinnen, raden we aan om cash geld op zak te hebben. Dit kun je doen door geld op te nemen bij banken en geldautomaten.

Houd er rekening mee dat je op veel plekken niet met je pinpas zult kunnen betalen. Geld opnemen is dus handig! 

Uit eten in Jordanië

Geld opnemen in Jordanië

Geld opnemen kun je het beste doen bij de bank. Wisselkantoren en hotels hebben vaak een ongunstige koers. Bij de bank is pinnen dus voordeliger. Je kunt ook pinnen bij geldautomaten. Deze zijn op veel plekken in Jordanië te vinden. Deze pinautomaten kun je het meest vinden bij grote steden en toeristische trekpleisters. Reis je dus naar het buitengebied? Dan kun je het beste van tevoren wat extra geld opnemen. 

Als je geld gaat opnemen moet je er op letten dat je dit doet bij automaten met een Cirrus of Maestro Logo. Bij deze automaten kun je pinnen met je Nederlandse betaalpas of creditcard.

Hoeveel geld opnemen in Jordanië?

We raden het aan om niet al te veel geld te pinnen, maar ook niet veel te weinig. Als je grote bedragen pint, loop je het risico dat het gestolen wordt. Het pinnen van kleine bedragen kost dan een stuk meer. Aan elke pinbeurt zitten namelijk transactiekosten verbonden, deze verschillen per bank. Dit kun je van tevoren controleren, mocht je hier benieuwd naar zijn.

Over het algemeen raden we een pinbedrag aan dat tussen de 100-150 EUR ligt.

Tips voor pinnen in Jordanië

Als je gaat pinnen in het buitenland, dan zul je een aantal veiligheidsmaatregelen in het oog moeten houden. Hieronder een aantal tips, heel handig om deze goed te onthouden:

  1. Onthoud dat je in het buitenland slechts 1 keer in de 24 uur geld kunt opnemen. Pin dus voldoende geld voor 1 dag.
  2. Als je pint in Jordanië zul je twee opties krijgen: ‘continue with conversion’ en ‘continue without conversion’. Kies dan altijd voor ‘continue without conversion’. De bank rekent met een koersopslag en als je kiest voor ‘continue with conversion’ berekent de lokale bank de koers. Deze ligt in de meeste gevallen 10-20% hoger dan wat de Nederlandse bank berekent.
  3. Check altijd goed of de pinautomaat in goede staat verkeert. Ziet het gebied waar je je pas in stopt er raar uit, pin dan bij een ander automaat. Het beste kun je pinnen bij automaten die op drukke locaties staan.
  4. Pin nooit alleen en doe dit het liefst overdag.
  5. Neem waar mogelijk geld op met je pinpas. Pinnen met een creditcard is in de meeste gevallen fors duurder.

Is Jordanië een dure reisbestemming?

In vergelijking met Nederland is Jordanië geen dure reisbestemming. Sterker nog: het is zelfs iets goedkoper. Prijzen verschillen per regio, maar bij restaurants en winkels zul je niet al te veel kwijt zijn. De meeste kosten gaan uit naar het bezoeken van bezienswaardigheden en de kosten van hotels. Deze prijzen zijn dan weer vergelijkbaar met Nederland.

Houd er rekening mee dat met name alcohol in Jordanië erg duur is én alleen beschikbaar is in de meer luxe hotels. 

Fooi en prijzen in Jordanië

Het is gebruikelijk fooi te geven in Jordanië. 

  1. Restaurants: het is gebruikelijk om een fooi van 10-15% van de rekening te geven, vooral als er geen servicekosten in de rekening zijn opgenomen. Controleer altijd de bon om te zien of de servicekosten al zijn inbegrepen.
  2. Hotels: voor hotelpersoneel zoals portiers, kamermeisjes en conciërges is een fooi van 1-2 JOD per dienst gepast. Bij langere verblijven of uitgebreide service kan een hogere fooi passend zijn.
  3. Gidsen en chauffeurs: voor een gids is een fooi van 5-10 JOD per dag redelijk, afhankelijk van de duur en kwaliteit van de tour. Voor chauffeurs is 2-5 JOD per dag gebruikelijk.
  4. Taxi's: rond het bedrag af naar boven of geef 1 JOD extra, afhankelijk van de ritduur en service.
  5. Kleine diensten: voor kleine diensten zoals bagagehulp of een ritje in een kameel, is een fooi van 1-2 JOD gepast.

Fooi geven is een manier om waardering te tonen voor goede service en helpt ook bij het ondersteunen van de lokale economie.

Contant geld wisselen en betalen met creditcard

Het is ook een mogelijkheid om contant geld in te wisselen of geld te pinnen met een creditcard. Dit raden we over het algemeen niet aan. Het inwisselen van fysieke euro’s tot dinar is een stuk duurder en dit geldt hetzelfde voor het opnemen van geld met een creditcard. Wel is het handig om deze op reis gewoon mee te nemen. Waarom? Mocht je pinpas gestolen worden of je kunt er toch niet mee pinnen in het buitenland, dan heb je altijd nog iets om op terug te vallen.

Veiligheid en Jordanië

Jordanië is een veilige reisbestemming en wordt door toeristen ook eigenlijk altijd zo ervaren.  In grote steden moet je, net als in andere grote steden, alerter zijn en op je spullen letten. We geven meer tips over de veiligheid in Jordanië in ons artikel: Hoe is de situatie in Jordanië?