Do's en Don'ts van Peru

Als je reist naar een land met eigen lokale gebruiken en een andere cultuur is het handig om je vooraf in te lezen. In dit artikel benoemen we een aantal dingen om op te letten als je van plan bent naar Peru te reizen. 

De Don’ts van Peru

Als eerst een aantal dingen die je beter niet kunt doen in Peru. Het gaat hierbij om omgangsvormen, maar ook over een aantal praktische zaken.

Don’t: Het bespreken van politiek in Peru

Als je een vakantie naar Peru hebt geboekt, is het advies om politieke zaken niet te bespreken. Het is als buitenlander niet gepast om je te mengen in politieke standpunten van een bepaald land. Peru is vrij stabiel, maar in Zuid-Amerika is het niet ongewoon om bij protesten wegblokkades op te werpen bijvoorbeeld. Als je een rondreis Peru met Holidream boekt, zorgt onze lokale partner er altijd voor goed op de hoogte te zijn van de situatie in de verschillende gebieden waar je doorheen trekt. Dat is één van de voordelen van het boeken van een georganiseerde rondreis

Houd er rekening mee dat je nooit foto's of video maakt van militaire objecten. Dit is eigenlijk overal verboden, maar we benoemen het graag nog eens specifiek omdat veel mensen hier niet van op de hoogte zijn. 

Don't: Zomaar een bus of taxi instappen

In Peru is het niet verstandig om elke bus of taxi te nemen die je op straat tegenkomt. Jaarlijks gebeuren er ongelukken met chauffeurs die niet opletten of niet gerechtigd zijn om bezoekers rond te rijden. Gebruik hiervoor de app Uber en onderzoek welke busmaatschappijen betrouwbaar zijn. Zo hebben veel toeristen gemerkt dat de maatschappijen Cruz del Sur, Transzela en Oltursa betrouwbaar en comfortabel zijn. Meer informatie lees je in ons artikel Taxi’s en Uber Peru.

Don't: Kraanwater drinken

Praktisch gezien is kraanwater in Peru niet te drinken door toeristen. Haal dus water in flessen met een afgesloten dop en haal eventuele ijsblokjes uit je glas voordat je gaat drinken.

Don’t: Te casual of bloot kleden

De Peruaanse bevolking is vrij conservatief en dat is niet alleen te merken aan hoe de bevolking met elkaar omgaat, maar ook op de manier hoe ze zich kleden. Te blote kleding of joggingbroeken tijdens het dineren wordt dan ook niet altijd gewaardeerd. Haal dus die leuke kleren uit de kast. Katoenen kleding is vaak luchtig genoeg in het warme weer.

Don't: Toiletpapier door het toilet spoelen

Nog zo een praktische tip: Peruanen spoelen toiletpapier niet door de leiding, maar gooien het weg in de prullenbak. Niet alle leidingen in Peru zijn gemaakt om wc-papier door te spoelen. Gooi het dus voor de zekerheid waar mogelijk netjes in de prullenbak. Het doorspoelen van toiletpapier kan tot verstoppingen leiden. Doordat veel accommodaties niet aangesloten zijn op riolering kan het doorspoelen voor problemen zorgen. Gebruik dus het afvalbakje dat er eigenlijk altijd naast staat. 

De Do’s van Peru

Maar in Peru zijn er ook een paar dingen die je zeker wel moet doen. Zo kan het leuk zijn om contact te leggen met de bevolking, maar zijn er ook daar een aantal dingen waar je wat extra op moet letten. Sla deze do’s dan ook zeker niet over!

Do: Leer Spaans praten

Niet alleen is het handig omdat niet iedereen in Peru even goed Engels spreekt, maar ook vinden ze het heel leuk als toeristen een Spaans babbeltje met ze kunnen maken. Ook kunnen sommige Peruanen zich ergeren aan een Engels gesprek dat een beetje stroef verloopt.

Do: Pak zowel winter- als zomerkleren in

Vergis je niet, ook in de zomermaanden kan het op sommige plekken in Peru best koud zijn. Bezoek je bijvoorbeeld Machu Picchu dan is het boven op de berg vaak een stuk kouder. Op de foto’s ziet het er altijd zonnig uit, maar het kan nog best koud zijn op de berg. Dit geldt voor meer hooggelegen gebieden in Peru. Neem dus zeker een paar dikke truien of zelfs een winterjas mee tijdens de reis naar Peru.

Aan de andere kant kan het in Peru ook heel warm zijn. Zo heeft het ook een paar droge gebieden, waar neerslag bijna niet voorkomt en temperaturen hoog op kunnen lopen. Handig is het om hiervoor kleding mee te nemen met een dunne, katoenen stof.

Do: Probeer de lokale specialiteiten van Peru

Peru staat bekend als een van de meest culinaire landen ter wereld. Deze titel hebben ze te danken aan hun gevarieerde, maar soms ook bijzondere keuken. Want naast een paar bekendere specialiteiten eten ze in Peru bijvoorbeeld ook cavia. Nu vragen we je niet om per se cavia te proberen, maar wel om open te staan voor deze specialiteiten. Zo zijn ceviche of pisco sour twee bekende specialiteiten. Zeker het waard om allebei te proberen.

Do: Laat waardevolle spullen thuis

Wat wij eigenlijk bij elke rondreis wel vinden, is dat je overbodige waardevolle spullen maar gewoon lekker thuis moet laten. Hoewel het niet gebruikelijk is, komt criminaliteit in Peru voor. Vooral bij toeristische trekpleisters en drukke pleintjes kan het voorkomen dat criminelen actief zijn. Breng deze mensen dus ook niet in de verleiding om je te beroven. Desnoods kun je spullen ook in je hotel laten, in de kluis of in je koffer.

Do: Geef een extraatje aan de lokale bevolking

Tot slot is het belangrijk om de lokale bevolking ook wat terug te geven. Zij maken het immers mogelijk voor reizigers om speciale plekken te bezoeken of heerlijk te kunnen eten in het centrum. Het beste kun je de bevolking steunen door fooi te geven. Onthoud hiervoor dat voor restaurants een percentage van 10% gebruikelijk is. Voor chauffeurs en gidsen is een paar sol vaak wel voldoende!

In het algemeen:

Peru is een land dat gewend is aan toerisme en ook prima ingericht is op toerisme. Houd er wel rekening mee dat niet alles hetzelfde werkt als in Nederland. Afstanden tussen verschillende plekken kunnen groot zijn en de kans op wijzigingen in je reisprogramma zijn groot. Reis dus alleen naar Peru als je enigszins flexibel kunt zijn en begrijpt dat het in een ander land niet altijd werkt zoals we gewend zijn. Hoewel we alles zorgvuldig plannen en waar mogelijk uitwijkmogelijkheden inbouwen is een stukje flexibiliteit noodzaak.