Zorg en verzekeringen Cuba
Tijdens het boeken van een rondreis Cuba is het raadzaam je vooraf te verdiepen in hoe de zorg er ter plaatse geregeld is, samen met een aantal andere praktische zaken. In deze blog helpen we je daar een handje bij en leggen we wat meer uit over hoe de medische zorg is ingericht, hoe je je verzekering controleert en wat je kunt doen met speciale dieetwensen in Cuba.
De medische zorg in Cuba is anders dan wat we gewend zijn in Nederland, maar wel heel toegankelijk voor toeristen. Het zorgstelsel in Cuba is de afgelopen jaren flink verbeterd. Uiteraard moet je niet verwachten dat alles op het niveau van Nederland gebeurt. Wel is het behoorlijk duur voor mensen om daar zorg te betalen, vooral omdat je niet met een pas kunt pinnen en dus contant moet betalen. Zorg dus voor een goede verzekering.
De zorg in Havana is beter ingericht. Je zult dus voor jezelf de afweging moeten maken of het toegankelijk is om, in geval dat je zorg nodig hebt, dit in Havana te doen. In geval van nood heb je helaas niet altijd de keuze in en word je meestal naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Daarom is het raadzaam om je verzekering even goed door te nemen.
Apotheken zijn vrijwel overal in Cuba te vinden, maar bieden vaak niet alle geneesmiddelen. In Cuba hebben ze te maken met medicijnschaarste. Niet alle medicijnen zijn daardoor even toegankelijk. Bekijk onze paklijst Cuba voor advies over het meenemen van een thuisapotheek.
De noodnummers van Cuba
In geval van nood kun je de lokale hulpdiensten bereiken met de volgende noodnummers:
- Algemeen alarmnummer: 106
- Ambulance: 104
- Brandweer: 105
Als je tijdens je verblijf in Cuba een ziekenhuis moet bezoeken, kun je in Havana terecht, waar prima zorg beschikbaar is. Als je je in een iets afgelegen dorpje bevindt, kun je bij de receptie van de accommodatie vragen waar je terecht kunt.
Wat doen tijdens een ziekenhuisbezoek?
De Nederlandse zorgverzekeraars dekken medische kosten in het buitenland tot Nederlandse tarieven. Het is belangrijk om na te gaan of een extra verzekering noodzakelijk is, in sommige landen kunnen de medische kosten heel hoog uitvallen.
Een reisverzekering met medische werelddekking is dus van groot belang, omdat de kosten echt hoog kunnen zijn als er iets gebeurt. Medische zorg kun je vaak niet uitstellen tot je weer terug bent in Nederland. Daarom raden we aan om een doorlopende reisverzekering of kortdurende reisverzekering af te sluiten.
Tijdens een ziekenhuisbezoek zijn er ook een aantal dingen waar je op moet letten. Zo is het van belang dat je altijd contact opneemt met je verzekeraar voordat je medische kosten maakt. Het noodnummer van jouw verzekeraar staat op de polis.
Let er ook op dat medische kosten in het buitenland vaak hoger zijn voor toeristen. Neem altijd de papieren en bonnen mee uit het ziekenhuis, ook als ze in de lokale taal zijn. Deze documenten dien je aan te tonen bij de verzekering voor een vergoeding van de gemaakte medische kosten.
Reisverzekering controleren
Dit is iets wat veel reizigers toch vaak overslaan, maar het kan je nog wat besparen. In de polisvoorwaarden kun je lezen wat het maximale bedrag is dat vergoed wordt. Daarnaast zijn er ook veel zaken die niet gedekt worden door je verzekering. Vooral als je van plan bent een activiteit bij te boeken, is het raadzaam even te controleren of deze wel gedekt is.
Dit geldt meestal voor de goedkopere doorlopende reisverzekering. Hier betaal je in de meeste gevallen niet veel meer voor, maar biedt het in tegenstelling tot een kortlopende reisverzekering minder dekking.
We raden aan om jezelf goed te verzekeren en vooraf al een beetje in te lezen of alles wat je van plan bent te doen op reis ook gedekt is. Dit kan je uiteindelijk een hoop kosten besparen als er toch iets gebeurt.
Beschikbaarheid van medicijnen in Cuba
Zoals we al hebben gezegd, zijn medicijnen beperkt verkrijgbaar in Cuba. Drogisterijen kom je bijna nooit tegen en als ze er zijn, hebben ze vaak lege schappen. Daarom is het echt belangrijk om een eigen thuisapotheek mee te nemen op reis. Dit is niets meer dan een klein tasje gevuld met medicijnen en verzorgingsmiddelen. Hieronder volgt een kleine suggestie van wat je mee kunt nemen:
- Muggenwerende middelen, met DEET als bestanddeel
- Ibuprofen/paracetamol
- Pleisters
- Anti-diarreemiddel
- Anti-constipatiemiddel
- Reisziektetabletten
- ORS-zakjes (tegen uitdroging)
Ben je afhankelijk van bepaalde medicatie? Zorg er dan voor dat je deze meekrijgt van de arts, bij voorkeur in de originele verpakking en neem zeker de bijsluiter mee!
Belangrijk: neem deze medicatie mee in je handbagage. Mocht je koffer vertraging hebben, dan heb je altijd je medicatie nog bij je.
Als je op vakantie gaat met bepaalde medicatie, controleer dan goed of je een medicijnverklaring nodig hebt. Dit geldt vooral voor medicatie die onder de Opiumwet valt. Of dit in jouw geval nodig is, kun je online controleren bij het CAK.
Dieet
Als je naar Cuba reist met speciale dieetwensen, is het ook verstandig om je hierop voor te bereiden. We willen alvast benadrukken dat je als veganist, vegetariër of persoon met glutenintolerantie niet veel opties hebt in Cuba. Door voedselschaarste en een gebrek aan bekendheid met deze dieetwensen kunnen deze wat lastiger te accommoderen zijn. Toch zijn er enkele uitzonderingen op het eiland die het wel mogelijk maken.
Vegetarisch in Cuba
Vegetarisch eten kan lastig zijn, maar het is wel te doen. Vegetarische gerechten staan vaak niet op de menukaart en bijna elk gerecht bevat vis of vlees. Als je verblijft in een casa particular (soort Airbnb), kun je met de gastvrouw overleggen over je dieetwensen, wat het iets makkelijker maakt. Ook in een staatshotel of all-inclusive resort is het ietsje makkelijker om vegetarisch te eten. Deze hotels zijn namelijk gericht op toeristen en hebben vaker te maken gehad met vegetarische verzoeken. Let wel op dat de prijzen hier iets hoger liggen dan wanneer je in een lokaal restaurant zou eten.
Veganistisch in Cuba
Veganistisch eten wordt nog een stuk lastiger. Hoewel er een aantal restaurants zijn die veganistische opties aanbieden, vereist het veel voorbereiding en overleg. Het is belangrijk om te realiseren dat de veganistische opties vaak beperkt zijn en mogelijk niet van goede kwaliteit zijn. Als je veganistisch wilt eten in Cuba, moet je veel onderzoek doen naar de gebieden waar je naartoe gaat, van tevoren plannen waar je gaat eten, goed op de hoogte zijn van je eigen dieetwensen en beseffen dat je opties zeer beperkt zijn. Het is verstandig om voldoende snacks mee te nemen vanuit Nederland, dit mag niet worden onderschat.
Glutenvrij in Cuba
Net zoals vegetarisch en veganistisch niet bekend zijn in Cuba, geldt hetzelfde voor gluten- en lactosevrije producten. Als je echt allergisch bent, is het misschien verstandig om voldoende producten uit Nederland mee te nemen, zodat je dagelijks iets te eten hebt. Het is namelijk moeilijker om gluten te vermijden dan vegetarisch of veganistisch voedsel, en bij een allergie kan het innemen van gluten gevaarlijk zijn. Bovendien kan de communicatie met de ober bemoeilijkt worden door taalbarrières, waardoor het lastiger wordt om specifieke dieetwensen over te brengen.
Het is vooral belangrijk om zelf goed op te letten wat je eet. Hoewel problemen zelden voorkomen, is het belangrijk om te beseffen dat als de ober je vreemd aankijkt, er waarschijnlijk meer uitleg nodig is.
Vegetarisch, veganistisch en glutenvrij eten vereist veel kennis van jezelf en wat je eet. Let daarom altijd goed op en neem voor de zekerheid, met name als je onderweg bent, je eigen eten mee zodat je altijd iets te snacken bij je hebt. Houd er rekening mee dat vooral in kleine dorpen en afgelegen gebieden beperkte opties zijn voor vegetarisch, veganistisch of glutenvrij voedsel. Voordat je ergens gaat eten, is het verstandig om online informatie op te zoeken over het restaurant en om te kijken of er andere eetgelegenheden in de buurt zijn met meer geschikte opties. Op het internet kun je veel ervaringen vinden van mensen die reizen als veganist of met een andere allergie en zij kunnen vaak handige tips bieden.
Dieetkaartje als oplossing
Gelukkig is er ook een oplossing die zelfs reizen met speciale dieetwensen een stuk makkelijker maakt! We bieden regelmatig deze oplossing aan aan mensen die met ons meereizen: het maken van een dieetkaartje. Dit is een geplastificeerd kaartje waarop in zowel de lokale taal als het Engels staat vermeld waar je allergisch voor bent of welke producten je niet kunt of mag eten. Het kaartje kan worden ondersteund met afbeeldingen.
Als je ergens uit eten gaat en je twijfelt een beetje, geef dan dit kaartje af aan de ober. Dit voorkomt vaak miscommunicatie. Maar blijf zeker zelf goed opletten, vooral bij levensbedreigende allergieën is dit verstandig!