Cuba

Praktische vragen rondreis Cuba

Cuba is een veilig en avontuurlijk land om met je medereizigers te ontdekken, maar het is ook niet het makkelijkste land om een rondreis in te maken. Daarom is het handig om je op een paar praktische zaken voor te bereiden. We willen je middels dit artikel graag helpen. Neem het gerust door voordat je op reis gaat, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Is Cuba veilig?

Cuba heeft een gele kleurcode als reisadvies. Dit betekent dat je er veilig een rondreis kunt maken, maar wel een aantal veiligheidsmaatregelen in acht moet houden. Het reisadvies is te vinden op Nederland Wereldwijd.

Hieronder bieden we je wat informatie over een aantal onderwerpen die momenteel relevant zijn in Cuba. Lees dit zorgvuldig en overweeg om voorzorgsmaatregelen te nemen door spullen uit Nederland mee te nemen.

Tekorten

Cuba kamp tegenwoordig nog steeds met een aantal tekorten. Schaarste aan medicijnen, voedsel, drinkwater en brandstof is er aan de orde van de dag. Dat betekent natuurlijk niet dat je helemaal geen eten zult vinden in Cuba, maar wel dat de variatie iets beperkter is. Dus:

  • Neem voldoende snacks mee uit Nederland (vooral als je kieskeurig bent of een speciaal dieet volgt).
  • Neem een reisapotheek mee naar Cuba.
  • Huur je een auto? Tank dan ruim op tijd. 

Stroomuitval

Ook stroomuitval kan op sommige plekken in Cuba dagelijks voorkomen. In Havana zal dit wellicht minder vaak gebeuren, maar in landelijke gebieden komt het vaker voor. De meeste hotels beschikken over een noodschakelaar, die handmatig omzetten kan worden omgezet om de stroom weer aan te krijgen.

Geldsituatie

Geld opnemen met je Nederlandse betaalpas is lastiger. Neem dus voor de zekerheid een creditcard en wat contant geld mee op reis (in euro’s). Betalingen zullen voornamelijk contant zijn. Zorg er dus voor dat je gepast kunt betalen en neem geen te grote biljetten mee.

Internet in Cuba

In Cuba kun je gebruikmaken van een 3G-netwerk, een 4G-netwerk is nog in opkomst. Bij aankomst in Cuba kun je eventueel een lokale simkaart aanschaffen. De hotels waar je verblijft tijdens de Holidream rondreizen hebben vrijwel allemaal draadloos internet. In de steden kun je prima internetten, hier vind je zogenaamde cybercafés, die vaak drukbezocht zijn. Om verbinding te krijgen in Havana kun je een NAUTA-internetkaart kopen bij ETECSA, waarmee je toegang krijgt tot openbare wifi-hotspots in de stad.

Tijdens de piekuren kan het internet vaak slecht zijn en het kan voorkomen dat je bepaalde websites niet kunt bezoeken. De overheid controleert de toegang tot het internet en blokkeert sommige sites.

Bovendien is het meenemen van GPS-apparaten verboden in Cuba, waaronder bepaalde radio's, walkie-talkies of satelliettelefoons. Als je toch dergelijke apparaten wilt meenemen, dien je hiervoor een vergunning aan te vragen.

Wat voor stopcontacten gebruiken ze in Cuba?

Er worden twee soorten stopcontacten gebruikt in Cuba (type A en B). Een universele adapter of wereldstekker is nodig om je apparaten op te kunnen laden. De meeste stopcontacten hebben een netspanning van 110 V, dus mogelijk is er ook een spanningsomvormer nodig.

Hoe is de kwaliteit van hotels?

In Cuba zijn er eigenlijk twee soorten hotels: casas particulares en staatshotels. Een casa particular moet je zien als een soort Airbnb, waar je bij iemand thuis verblijft en vaak een stuk goedkoper uit bent dan in een staatshotel. Staatshotels/Resorts zijn beschikbaar in verschillende prijsklassen, waarbij de meesten bestaan uit all-inclusive resorts.

De staat van de casas particulares kunnen aanzienlijk verschillen. Dit hangt meer af van de staat van onderhoud dan van de netheid van de kamer, aangezien de service bij deze casas vaak uitstekend is.

We evalueren regelmatig de accommodaties waar we onze reizigers laten verblijven. Mocht er toch een keer iets niet naar wens zijn, laat het ons dan vooral op tijd weten. We kunnen alleen iets veranderen als je het ons laat weten. Als je pas aan het einde van je reis met klachten komt, kunnen we helaas niets meer voor je betekenen. Je kunt ons bereiken via de telefoon, live chat of sociale media.

Over het algemeen kun je voor deze reis rekenen op prima hotels met internet en een zwembad. Het personeel is heel vriendelijk en zal zijn uiterste best doen om ervoor te zorgen dat alles naar wens is.

Kan ik veilig lokaal eten?

Je kunt veilig lokaal eten in Cuba, maar je moet je wel realiseren dat de keuzemogelijkheden beperkt zijn. Het kan voorkomen dat een groot deel van de menukaart niet op voorraad is en dat je eerste, tweede of derde keuze niet beschikbaar is. Blijf vooral geduldig, want het personeel kan hier niets aan doen.

Lokaal eten is altijd het goedkoopst, maar hier loop je ook sneller het risico op tekorten dan in een toeristisch restaurant. Als je speciale dieetwensen hebt of kieskeurig bent met eten, raden we je aan om in toeristische restaurants te eten, hoewel dit wel duurder is dan lokaal eten.

Hou je ervan om nieuwe dingen te ontdekken en uit te proberen? Dan kun je het beste eten bij een paladar, dit zijn kleine, gezellige restaurants die door families worden gerund. Dit biedt een echte Cubaanse ervaring en misschien heb je geluk en treedt er een sfeervolle band op!

Als je echt wilt genieten van de Cubaanse specialiteiten, raden we je zeker aan om bij deze lokale hotspots te gaan eten. Op deze manier draag je ook bij een de lokale economie.

Kan ik het kraanwater drinken?

Het kraanwater in Cuba is niet drinkbaar. Flessen drinkwater zijn goedkoop verkrijgbaar. Let erop dat er soms een tekort aan schoon drinkwater kan zijn. Als je dus ergens een flesje ziet staan, neem het dan vooral mee.

In restaurants kan het voorkomen dat er ijsblokjes in je drankje worden geserveerd. Over het algemeen raden we af om dit te drinken, maar de beslissing hierover ligt bij jou.

Hoe is de zorg in Cuba?

De medische zorg in Cuba is de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Echter, de behandelkosten voor toeristen zijn vrij hoog, vooral als je niet verzekerd bent. Controleer dus goed voordat je op reis gaat of je wereldwijd verzekerd bent, anders kunnen de kosten aanzienlijk oplopen.

Houd er rekening mee dat er een tekort aan medicijnen is in Cuba, vooral buiten Havana zullen apotheken er leeg uitzien. In onze paklijst geven we suggesties voor het samenstellen van een thuisapotheek.

Als je afhankelijk bent van bepaalde medicatie zijn de volgende dingen belangrijk:

  • Bespreek met je arts of je een kleine voorraad kunt meenemen voor op reis, bewaar deze in de originele verpakking inclusief bijsluiter.
  • Controleer van tevoren of je een medicijnverklaring nodig hebt bij het CAK.
  • Neem medicatie altijd mee in je handbagage, aangezien het kan voorkomen dat je koffer niet op tijd aankomt op de bestemming. 

Hoe is het weer in Cuba?

Cuba heeft een tropisch savanneklimaat, wat betekent dat je het hele jaar door Cuba kunt bezoeken. De temperaturen variëren tussen de 26-31 graden Celsius. Wel kent Cuba een regenseizoen dat loopt van mei tot en met oktober.

We merken dat veel reizigers zich zorgen maken over het regenseizoen, maar dit is eigenlijk niet nodig. Met temperaturen rond de 30 graden is een korte, stevige bui niet zo erg als je misschien denkt. Wel is het belangrijk om je goed voor te bereiden. We raden je aan ons artikel over het regenseizoen in Cuba even kort door te nemen.