Costa Rica

Zorg & verzekeringen Costa Rica

Het plannen van je rondreis naar Costa Rica brengt verschillende aspecten met zich mee. Een belangrijk onderdeel van de voorbereiding op je rondreis is het controleren van je reisverzekering. Bij verre rondreizen is het van groot belang om te controleren of je voldoende verzekerd bent tegen de belangrijkste risico's die je tijdens je reis kunt tegenkomen.

Op deze pagina vertellen we je meer over de medische zorg in Costa Rica, het meenemen van een reisapotheek, reizen met dieetwensen en het controleren van je reisverzekering.

Noodnummers van Costa Rica

Als eerst is het belangrijk om te weten welke nummers je moet bereiken in geval van nood. 

  • Algemeen alarmnummer: 911
  • Politie: 117
  • Brandweer: 118
  • Ambulance (rode kruis): 128 

Medische zorg in Costa Rica

De zorg in Costa Rica is goed geregeld en staat op een vrij hoog niveau. De artsen zijn goed opgeleid en goede medische apparatuur is aanwezig. Vaak is er zelfs sprake van medisch toerisme vanuit Amerika naar Costa Rica, omdat de kosten lager liggen dan in Amerika.

Costa Rica beschikt over zowel publieke als privéklinieken. De publieke gezondheidszorg omvat diverse ziekenhuizen en kleinere lokale klinieken (EBAIS), die vergelijkbaar zijn met huisartsenpraktijken. In de steden kun je terecht bij een groot ziekenhuis, waar ook eerste hulp aanwezig is. De ziekenhuizen zijn 24 uur per dag open, de meeste klinieken zijn alleen overdag geopend. Vaak word je in de privéklinieken sneller geholpen, maar de kosten voor de zorg liggen hier wel hoger.

In de afgelegen gebieden kan het voorkomen dat het ziekenhuis niet in de buurt ligt. Het kan dan ook langer duren voordat een ambulance ter plaatse is. In kleine dorpjes zijn vaak medische posten geplaatst, deze zijn echter beperkt geopend en bevatten niet alle medische apparatuur die wel beschikbaar is in een groot ziekenhuis. 

Apotheken zijn vaak goed bereikbaar en hebben ook het een en ander aan medicijnen ruim beschikbaar. Elke apotheek in Costa Rica is verplicht om een gediplomeerde apotheker in dienst te hebben. Deze gediplomeerde apotheker heeft een medische opleiding gevolgd waardoor hij of zij veelvoorkomende symptomen kan beoordelen en behandelingen kan aanbevelen. Je kunt bij de apotheek je symptomen beschrijven en zij zullen vervolgens een geneesmiddel aanraden. Indien nodig zullen zij je doorverwijzen naar een gecertificeerde arts. Hierdoor is het mogelijk om voor niet-spoedeisende hulp ook een apotheek te bezoeken.

Als je onverhoopt medische hulp nodig hebt in Costa Rica, is het raadzaam navraag te doen bij het personeel in de accommodatie. Zij hebben vaak de beste kennis over geschikte medische faciliteiten waar je terecht kunt.

Beschikbaarheid van medicijnen

In vrijwel elk bevolkt gebied van Costa Rica zijn apotheken te vinden. Sommige daarvan zijn zelfs 24 uur per dag geopend. Indien je niet bekend bent met de Spaanse benaming van een medicijn, kun je op Google zoeken naar de generieke naam. Omdat generieke namen zijn afgeleid van het Latijn, lijken de Spaanse benamingen hier vaak op. Neem als je buiten de steden reist alvast het een en ander aan medicijnen mee, mocht er geen apotheek in de buurt zijn.

We raden je aan een reisapotheek mee te nemen naar Costa Rica. Tijdens je reis bezoek je ook diverse natuurgebieden en kleinere dorpjes. Onze reisapotheek vind je ook in de paklijst Costa Rica en bestaat uit de volgende items:

  • Paracetamol; 
  • Huidcrème; 
  • Middel tegen diarree (bijv. loperamide); 
  • ORS (oral rehydration salts);
  • (Blaren)pleisters; 
  • Middel tegen insectenbeten;
  • Insectenwerend middel met DEET als bestanddeel; 
  • Eventueel een reisklamboe teggen muggen. 

Je kunt naar eigen behoefte nog extra items toevoegen, maar bovenstaande reisapotheek is zeker een goede suggestie.

Het kan ook zijn dat je afhankelijk bent van bepaalde medicatie. Hier zijn een paar tips:

  • Neem een voorraad mee, vaak kun je deze krijgen van je behandelaar of arts voor op reis.
  • Neem een Europees Medisch Paspoort mee. Mogelijk heb je ook een medicijnverklaring nodig. Je kunt dit controleren op de website van het CAK
  • Verdeel je medicatie over je handbagage en ruimbagage. Mocht je koffer onverhoopt niet aankomen op de bestemming, dan heb je altijd reserve-medicatie bij je in de handbagage.

Je bent zelf verantwoordelijk voor het overleggen met je arts en het regelen van een eventueel verplichte medicijnverklaring.

Dieetwensen op reis

Ook kan het zo zijn dat je op reis wilt, maar je zorgen maakt over bepaalde allergieën of dieetwensen. Ben je bijvoorbeeld vegetarisch en ga je op reis naar Costa Rica, dan hoef je je niet heel erg veel zorgen te maken. Vegetarisch eten in Costa Rica is vrijwel overal mogelijk, veganistisch is op veel plekken nog iets lastiger. Het kan handig zijn om je van tevoren al te verdiepen in de plekken die je gaat bezoeken tijdens je rondreis. Zoek bijvoorbeeld uit welke mogelijkheden de verschillende plekken bieden wat betreft restaurants en welke gerechten vegetarisch of veganistisch te maken zijn. 

Glutenvrij eten is ook prima te doen in Costa Rica, de meeste Costa Ricaanse gerechten zijn glutenvrij. In veel restaurants en supermarkten kun je goed terecht voor glutenvrije maaltijden. Let zelf altijd goed op wat je eet. Ben je dus echt allergisch, dan is het altijd verstandig om even de ober te informeren.

Het meenemen van een dieetkaartje kan hier goed bij helpen. Je kunt zelf een dieetkaartje maken. Op dit kaartje zet je met plaatjes en in het Engels of de lokale taal wat je niet mag/wilt eten. Op internet zijn soms ook al kant-en-klare pasjes te vinden die je kunt downloaden of tegen een klein bedrag kunt aanschaffen. Vervolgens kun je dit pasje laten zien aan het personeel in het restaurant. Heel simpel en praktisch voor op reis! 

Bij bepaalde allergieën en dieetwensen kan het nuttig zijn om enkele essentiële producten vanuit Nederland mee te nemen. Niet alle landen zijn bekend met de allergieën en diëten die in Nederland gangbaar zijn. Het kan hierdoor moeilijk zijn om specifieke producten te kopen op bestemming.

Controleren reisverzekering

Ga altijd op reis met een goede reisverzekering! Zorg ervoor dat deze reisverzekering werelddekking biedt voor je reis naar Costa Rica. Twijfel je hier nog over, dan kun je altijd contact opnemen met je verzekeraar.

Een Nederlandse zorgverzekering dekt in principe medische kosten tot aan Nederlands tarieven. In bepaalde landen kunnen de kosten echter dusdanig veel hoger zijn, waardoor het verstandig is om te overwegen of een aanvullende verzekering noodzakelijk is. Bovendien dekt de reisverzekering meer dan alleen medische kosten. Een zorgverzekering dekt namelijk geen kosten voor repatriëring of een langer verblijf.

Veel mensen slaan het controleren van hun reisverzekering over en gaan op pad met een onvolledige verzekering. Regelmatig worden bepaalde activiteiten, zoals buitensporten, niet gedekt bij een reisverzekering. Bij de reizen van Holidream zijn alle activiteiten in het programma gedekt met de kortlopende reisverzekering die je via ons kunt afsluiten. Heb je een eigen reisverzekering? Controleer dan altijd van tevoren of deze reisverzekering alle activiteiten dekt die bij het programma zijn inbegrepen. Dit geldt ook voor activiteiten die je zelf ter plaatse bijboekt.

Belangrijk!: neem altijd contact op met je reisverzekering en je zorgverzekering voordat je medische kosten maakt. Zo voorkom je kosten die wellicht niet vergoed worden. Als je zelf niet in de gelegenheid bent om dit te doen, is het belangrijk dat je iemand jouw reis- en zorgverzekering laat contacteren. Noteer voor je op reis gaat de contactgegevens van de verzekeringen in je telefoon.

Het is belangrijk dat je alle documenten meekrijgt van de dokter na het ziekenhuisbezoek, zelfs als deze in de lokale taal zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je de bonnen goed bewaart van al je uitgaven in het ziekenhuis.

Sla het controleren van de polisvoorwaarden van je reisverzekering niet over. Het is een kleine moeite en kan je een hele hoop kosten besparen mocht er iets gebeuren. Neem bij onduidelijkheden contact op met je verzekeraar.