Temperatuur en klimaat Colombia

Colombia is een tropisch land waar de temperaturen altijd aangenaam zijn, maar hoe zit dit nu met de verschillende zones in het land, waar het klimaat van elkaar verschilt en wat nu als je in het regenseizoen reist?

In dit artikel behandelen we de temperaturen en het klimaat van Colombia. Daarnaast gaan we dieper in op het regenseizoen.

Klimaat in Colombia

Om te beginnen gaan we zeggen dat eigenlijk het grootste deel van Colombia een tropisch klimaat heeft. Hierbij zijn twee uitzonderingen. In het hooggelegen gebied heerst een meer gematigd klimaat. Denk bijvoorbeeld aan de Andes en het achterland. Maar wat juist zo bijzonder is aan het Colombiaanse klimaat is dat juist in het zuidelijke gedeelte nog een stuk land is dat  een warm steppe-  en woestijnklimaat heeft.

Redelijk wat verschillen dus en dat zul je ook zeker merken als je naar Colombia reist. Afhankelijk van de gebieden waar je doorheen reist zul je de verschillende klimaten ook echt ervaren. Je krijgt als je je rondreis Colombia boekt met Holidream, van ons voor vertrek een uitgebreide paklijst. Deze is afgestemd op de rondreis, dus super praktisch! 

Colombia - warm en nat

Omdat er in Colombia voornamelijk sprake is van tropisch klimaat zullen de temperaturen het gehele jaar door vrij hoog liggen. Zowel in de winter als in de zomer zal het hier dus rond de 30 graden zijn, dit geldt voornamelijk voor de steden aan de kust. Steden in het binnenland zullen met ongeveer 6 graden iets koeler zijn.

Regenval gebeurt dan eigenlijk bijna elke dag wel, voornamelijk in het regenseizoen. Maar wat wel een groot kenmerk is aan het regenseizoen in Colombia is dat de regenval kort duurt, maar wel hard naar beneden stort. Dat is vaak waar de verwarring ontstaat, want veel reizigers denken dat de regen in dit gebied te vergelijken valt met de regenval die we hier in Nederland gewend zijn. Hier kennen we druilerige regendagen, maar dat is in het tropische Colombia wel even anders!

Klimaatverschillen Colombia

Eigenlijk is het aan de kust en in het oosten (warme woestijn- en steppeklimaat) het warmst, maar zal het in de binnenlanden iets koeler zijn. Vooral in de avond kan het dan flink afkoelen. Dat ligt natuurlijk ook een beetje aan de hoogte waarop je zit. Zo is het in Bogota vaak rond de 20 graden, aan de kust rond de 30 graden, maar zit Medellin daar weer net tussenin. Vrijwel altijd blijft de temperatuur consistent. Het is dus net zo warm in december als dat het is in augustus.

Wat wel verandert per maand zijn het aantal dagen en de hoeveelheid regenval die er plaatsvindt. Maar ook in de zonuren komt dan een klein verschil te zitten. Ben je dus als reiziger flexibel in de datum die je kunt kiezen voor je reis? Dan kun je het beste dit regenseizoen vermijden.

Regenseizoen Colombia

Zoals te lezen in ons artikel regenseizoen Colombia heeft Colombia eigenlijk twee regenseizoenen. Het gaat eigenlijk om twee korte periodes. De eerste periode is in het voorjaar en loopt van half maart tot en met mei en de tweede periode duurt een maandje langer en loopt van september tot en met half december.

Maar regenval kan ook flink verschillen per regio. Dit heeft het meeste te maken met de ligging en de hoogte van het gebied. In de Amazone regent het eigenlijk altijd wel en ook aan de westkust valt er meer regen. In het binnenland valt dan de minste regen. Maar nog steeds is er in dit gebied zeker sprake van een regenseizoen.

Zonuren en aantal dagen regen: Cartagena en Bogota

Voordat we laten zien hoe de verdeling eruitziet tussen het aantal zonuren per dag en het aantal dagen dat je neerslag hebt willen we eerst zeggen dat het hierbij gaat om gemiddelden. In de praktijk, waar je dan ook bent, kan het zo voorkomen dat het anders is. Zo kun je tijdens je reis elke dag wel te maken hebben met neerslag of kan het ook andersom gebeuren. Dat je in je 2-weekse vakantie helemaal geen neerslag hebt. Hoe dan ook is het altijd goed om je een beetje in te lezen op het gebied waar je naartoe reist!

Cartagena

 Zonuren per dagAantal dagen neerslag
januari102
februari101
maart94
april813
mei621
juni622
juli720
augustus623
september624
oktober624
november621
december98

Bogota

 Zonuren per dagAantal dagen neerslag
januari76
februari66
maart612
april518
mei520
juni520
juli517
augustus611
september812
oktober715
november617
december87

Zoals je ziet is in Cartagena sprake van een duidelijker regenseizoen, maar valt dit in andere delen van het land best mee. Houd er dan ook rekening mee dat de temperaturen het hele jaar door boven de 25 graden zullen zijn, hierdoor hoeft regenval nooit echt een belemmering te vormen voor je reis.

Reizen in het regenseizoen of niet?

Nu snappen we dat je als reiziger die een flexibele agenda heeft er niet voor kiest om te reizen in het regenseizoen, maar er zijn ook duizenden reizigers die vastzitten aan een bepaalde reisperiode. Dan moet je weten dat het nog steeds niet erg is om in het regenseizoen te reizen.

Wel zul je een aantal maatregelen moeten nemen om je reis te waarborgen. Zo is het altijd verstandig om een flexibele instelling te hebben. Het kan weleens voorkomen dat een activiteit op een bepaald moment even niet uitgevoerd kan worden. Heb dus altijd een backup plan en verwacht dat het niet altijd gaat zoals je het gepland hebt. Zo’n instelling heb je voor een reisgebied als Zuid-Amerika sowieso wel nodig.

Daarnaast hoeft het regenseizoen ook niet zo vervelend te zijn. Wist je bijvoorbeeld dat in het regenseizoen de natuur ook nog eens heel groen en levendig is? Dat maakt het maken van hikes en het verblijf in natuurgebieden nog mooier!