Hoe is de situatie in Colombia?
Colombia wordt steeds populairder als reisbestemming, nu het elk jaar weer een stuk veiliger wordt voor toeristen. Echter, je moet je wel realiseren dat het land de komende jaren nog steeds met een aantal veiligheidsmaatregelen zal komen. Zowel in het verkeer als tijdens het reizen in en rondom de steden zul je altijd een oogje in het zeil moeten houden. In dit artikel helpen we je hier graag een handje bij!
Hoe was de situatie in het verleden?
Colombia kent een bewogen geschiedenis, gekenmerkt door koloniale conflicten, politieke onrust en gewelddadige drugskartels. In de jaren 70 en 80 was Pablo Escobar verantwoordelijk voor een omvangrijke drugshandel naar Mexico, Ecuador, Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek. Na zijn overlijden op 2 december 1993 viel zijn drugsimperium uiteen. Dit leidde tot een geleidelijke verbetering van de veiligheidssituatie in Colombia, zowel voor toeristen als voor de lokale bevolking. In 2016 is ook de langdurige burgeroorlog tussen de Colombiaanse regering en de FARC groepering beëindigt met een vredesakkoord.
Veiligheid nu
De veiligheidssituatie in Colombia is de afgelopen vijftien jaar aanzienlijk verbeterd. Ondanks de inspanningen blijft Colombia echter kampen met een slechte reputatie onder veel reizigers. Waarbij sensationele series op Netflix, die verband houden met drugsbendes, dit stigma natuurlijk niet helpen te verbeteren. Colombianen zetten zich steeds meer in om het toerisme te bevorderen en promoten. Hoewel Colombia aanzienlijk veiliger is geworden voor toeristen, zijn er toch enkele regio’s die je als toerist beter kunt vermijden. Dit zijn ook de gebieden waar de meeste locals liever niet komen. Wat betreft de alledaagse criminaliteit in Colombia zijn kleine diefstallen, oplichting en overvallen de meest voorkomende problemen die je kunt tegenkomen.
Veiligheid in steden en gebieden
Als je naar Colombia reist, is het belangrijk om te weten dat sommige steden en regio's niet veilig zijn voor toeristen. Dit geldt niet voor de grote steden en populaire toeristische gebieden. De onveilige gebieden hebben een negatief reisadvies, wat betekent dat je er alleen naartoe moet reizen als het echt noodzakelijk is. Een overzicht van deze regio's kun je vinden op Nederland Wereldwijd, inclusief een handige kaart die de gevaarlijke gebieden aangeeft. Het is verstandig om dit kort door te nemen voordat je op reis gaat.
Hieronder volgt een overzicht van de gebieden die je in de stedelijke regio's het beste kunt vermijden, samen met de bijbehorende veiligheidsmaatregelen. De grootste steden van Colombia zijn Bogotá, Medellín en Cartagena.
Bogotá
De hoofdstad Bogotá is goed te bezoeken. Bogota is in feite één van de veiligste stedelijke gebieden van Zuid-Amerika. De rijkere wijken in het noorden zijn relatief veilig. Het deel ten zuiden van het historische stadscentrum (La Candelaría) staat bekend als een armere wijk. Het is niet aan te raden om hier alleen naartoe te gaan.
Dit geldt ook voor de wijken die tussen La Candelaría en Monserrate liggen (zoals Barrio Egipto en de buurten ten zuiden van La Canderlaría), evenals deze wijken zelf, vooral na zonsondergang. Het is niet verstandig om hier na zonsondergang te voet over straat te gaan.
Medellín
Ook Medellín is een van de veiligste steden van Colombia. In de stad Medellín is het stadscentrum overdag goed te bezoeken, maar wees voorzichtig na zonsondergang. Dit geldt ook voor de zones rondom Plaza Botero, Parque de Bolivar, de Kathedraal van Medellín, de Basílica de la Candelaria en Parque San Antonio. De gevaarlijkste delen van de stad die je moet vermijden zijn de buitenwijken.
Cartagena
In Cartagena worden er zelden geweldsmisdrijven tegen toeristen gepleegd. In de stad is ook een sterke aanwezigheid van politie. Cartagena is, vooral voor toeristen, één van de veiligste steden van Colombia.
Vermijd in de stad Cartagena, na zonsondergang, de wijken buiten het toeristische centrum (Centro Histórico, Getsemani) van de stad, Bocagrande en Manga. Let in Cartagena extra op je drankjes, het komt in deze stad soms voor dat je drankjes aangelengd worden met scopolamine (duivelsadem).
Hoewel dit allemaal wat gevaarlijk en ingewikkeld kan klinken, is de kans in de praktijk eigenlijk vrij klein dat je in een van deze wijken belandt. Met gezond verstand kom je vaak al een heel eind en natuurlijk ben je zelf slim genoeg om niet zomaar in een sloppenwijk terecht te komen. We raden ook altijd aan om met iemand samen te reizen en 's avonds gewoon terug te keren naar het hotel. Ga dus nooit alleen de straat op!
Veiligheidsmaatregelen tijdens de rondreizen Colombia
Uiteraard zijn er, net als in grote steden zoals Amsterdam, een aantal veiligheidsmaatregelen waarmee je als toerist rekening moet houden:
- Neem geen drank, eten of sigaretten aan van vreemden, omdat hier drugs in verwerkt kan zijn (bijvoorbeeld scopolamine).
- Ga niet alleen in het donker over straat en vermijd vooral afgelegen steegjes. Na een avondje uit eten kun je het beste terugkeren naar je hotel, bij voorkeur met een taxi.
- Houd geen taxi’s op straat aan, maar maak gebruik van apps zoals Uber en Cabify of laat het restaurant of hotel er één voor je regelen.
- Vermijd arme buurten en sloppenwijken.
- Draag geen waardevolle spullen zoals geld, dure sieraden en camera's op je lichaam. Locals zeggen vaak ‘Don’t give papaya’ vertaald als ‘Geef ze niet de kans’, wat een handige tip is om beroving te voorkomen.
- Sommige criminelen kunnen zich voordoen als undercover politieagenten en vragen om je geld te inspecteren onder het mom van het controleren op vervalsingen. Geef je geld in zo'n geval natuurlijk niet af. Ze kunnen zelfs een nep politie-identificatie laten zien.
- Maak gebruik van pinautomaten in winkelcentra of binnen bij banken. Vermijd pinautomaten langs de openbare weg om skimmen te voorkomen.
- Bewaar je paspoort, vliegticket en geld dat je niet direct nodig hebt op een veilige plek.
- Bied geen verzet bij een overval of beroving. Geef rustig je spullen af, omdat verzet vaak tot meer geweld leidt.
Veiligheid in het verkeer
Of je zelf achter het stuur kruipt tijdens de rondreizen Colombia, is volledig aan jezelf. Als je vertrouwen hebt in jezelf en het verkeer, kun je prima rijden op de tolwegen. Er zijn echter een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je de weg op gaat:
- De grote wegen, vooral de tolwegen, zijn goed onderhouden. Binnenwegen kunnen heel wisselend zijn. Soms kom je zandwegen tegen met veel modderplassen en gaten, terwijl je andere keren over prima wegen rijdt. Ook in de dorpen en steden kunnen de wegen slecht zijn.
- Het verkeer kan behoorlijk chaotisch zijn, dus je moet goed opletten in het verkeer. Probeer daarom niet te grote afstanden in één keer te rijden, omdat dit erg vermoeiend kan zijn.
- Lees je goed in over de verkeersregels van Colombia.
- Houd de deuren op slot om straatverkopers en berovers buiten te houden.
- In bergachtige gebieden zijn er een aantal haarspeldbochten en afgronden, dus wees extra voorzichtig op deze plekken.
- Hoewel Google Maps handig is, is het altijd verstandig om je route van tevoren te plannen voordat je op pad gaat. Controleer of Google Maps je niet langs gevaarlijke bergwegen of sloppenwijken stuurt, want dat kan voor onaangename verrassingen zorgen.
- Ook is er niet overal in Colombia telefoonbereik, dus is het handig om je route op te schrijven voor het geval dat je onderweg geen internetverbinding hebt.
Genieten van je vakantie
Over het algemeen moet je ook gewoon kunnen genieten van je vakantie. Je bent op rondreis in een prachtig land, waar het grootste deel van de bevolking het beste met jou en je gezin voor heeft. Helaas komt criminaliteit nog steeds voor in landen zoals Colombia, maar ook hier is de situatie de afgelopen jaren aanzienlijk verbeterd. Je bevindt je in prachtige steden en gebieden met een mooi landschap en heerlijke stranden. Er is geen reden om je zorgen te maken over kleine dingen. Met een beetje gezond verstand kom je al een heel eind.