Betalen, pinnen en geld opnemen: Zuid-Afrika

Voor een verre rondreis is het van belang om een beetje inzicht te hebben in hoe een en ander ter plaatse geregeld is met betrekking tot betalingen en geld opnemen. Op deze pagina beantwoorden we de belangrijkste vragen over betalen, geld opnemen en pinnen in Zuid-Afrika. Ook geven we je een aantal handige tips. 

Geld wisselen in Nederland

Het is mogelijk om in Nederland alvast geld te wisselen. Dit kun je doen bij je bank (op aanvraag) of bij een GWK. Over het algemeen is dit een dure methode om geld te wisselen. Je krijgt vaak een relatief ongunstige koers en ook de bank berekent kosten voor het bestellen van contant geld vooraf. 

Ben je iemand die het prettig vindt om dit soort dingen vooraf te regelen? Dan kan dat natuurlijk. Houd er wel rekening mee dat je geen heel groot bedrag wisselt. Contant geld wordt niet verzekerd door je reisverzekering. Raak je het kwijt of wordt het gestolen? Dan is het geld weg. Ook om deze reden is het bij je hebben van een grote hoeveelheid contant geld niet aan te raden. 

Je mag maximaal 25.000 rand invoeren in Zuid-Afrika. In dollars mag je maximaal 10.000 USD meenemen zonder het aan te hoeven geven. 

Geld wisselen in Zuid-Afrika zelf

Euro's en dollars kun je bij de meeste banken wisselen. Ook op de internationale luchthavens kun je terecht om geld te wisselen. Vaak is de koers net iets beter dan wanneer je in Nederland wisselt. Toch is ook dit niet de methode die we zouden aanraden voor je vakantie naar Zuid-Afrika. 

Creditcards

Voor de autohuur is het verplicht een creditcard op naam van degene die de auto gaat besturen te hebben. Een tweede bestuurder kun je toevoegen zonder dat deze een creditcard heeft (wel een rijbewijs natuurlijk!). 

Met creditcard betalen is over het algemeen mogelijk in grotere winkelcentra, hotels en de duurdere restaurants. Daarbuiten is het betalen met een creditcard niet gangbaar. 

Let ook hier goed op dat je altijd betaalt in de lokale munteenheid. Je ziet bij hotels steeds vaker dat je de mogelijkheid hebt om in euro te betalen. Doe dit niet, maar laat je eigen bank de valutakoers omrekenen. Dit kan soms wel 20% goedkoper zijn! 

Geld opnemen in een betaalautomaat

De eenvoudigste manier om geld op te nemen is via een geldautomaat/ATM. Deze vind je op veel verschillende plekken. Een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Zorg dat je pinpas geschikt is voor betalingen in Zuid-Afrika. Standaard staat dit bij de meeste banken uitgeschakeld. Via je internetbankieren kun je dit eenvoudig inschakelen. 
  • Pin met je reguliere pinpas. Geld opnemen met een creditcard kan ook, maar is over het algemeen duurder. 
  • Kies altijd voor de optie "continue without conversion". Hierbij berekent jouw eigen bank de wisselkoers en koersopslag. Dit is de goedkoopste manier om geld op te nemen en scheelt soms wel 20%. 
  • Als je keuze hebt uit biljetten die uitgegeven worden: zorg dat je waar mogelijk biljetten kiest met lage eenheden. Dat maakt betalen makkelijker, maar zorgt er ook voor dat je geen grote geldbedragen laat zien aan iedereen om je heen. 
  • Pin op plekken met veel mensen en accepteer nooit hulp van vreemden. Er zijn verschillende gehaaide manieren om je op te lichten, dus zorg dat je oplet als je geld opneemt. 
  • Pin geen gigantische bedragen. Hoewel je maar 1 keer per 24 uur geld op kunt nemen in het buitenland, is het aan te raden om het bedrag dat je opneemt af te stemmen op wat je daadwerkelijk uit denkt te geven. Voor elke transactie betaal je weliswaar een vast bedrag aan je bank, buiten de omrekenkoers, maar het is niet handig om met veel contant geld te lopen, ook voor je eigen gemoedsrust. 
  • Controleer altijd op skim apparatuur. Ziet het pinautomaat er niet uit zoals je verwacht? Gebruik dan een andere automaat. 

Neem je toch een groter bedrag op? Verdeel dat dan over de verschillende mensen in je reisgezelschap en in je bagage. 

Extra bankpas: heb je de mogelijkheid om een tweede bankpas mee te nemen? Doe dat dan vooral. Houd deze apart van je andere bankpas. Mocht je dan om wat voor reden dan ook je bankpas niet meer kunnen gebruiken, dan heb je nog een alternatief. 

Munteenheid en prijzen

De Zuid-Afrikaanse rand is de munteenheid. 20 rand is ongeveer 1 euro. De prijzen liggen afhankelijk van de plek niet per se hoog. Zo kun je lunchen voor tussen de 5 en 10 euro, voor diner betaal je rond de 15 euro per persoon. De prijzen liggen over het algemeen wat lager dan wij gewend zijn, maar Zuid-Afrika is niet per se een goedkoop land. Met name de excursies in de Nationale Parken zijn niet goedkoop. Zo is de standaard toegang tot het Krugerpark zo'n 25 euro per persoon per dag. Het voordeel is wel dat dit bedrag grotendeels rechtstreeks ten goede komt aan het behoud van de Nationale Parken.

De benzinekosten liggen in Zuid-Afrika een stuk lager, reken op ongeveer 1 euro per liter benzine. 

De rand is als munteenheid vrij stabiel. Het kan geen kwaad om voor je vertrekt nog even de wisselkoers te checken. Zo kun je makkelijk omrekenen. 100 rand is ongeveer 5 euro, dus omrekenen is niet enorm ingewikkeld gelukkig.

Waar moet je verder rekening mee houden?

  • Houd rekening met je daglimiet en weeklimiet. Veel bankpassen hebben een weeklimiet. Meestal prima, maar als je op vakantie bent kan het handig zijn die limiet voor je vertrekt iets op te hogen. 
  • Houd rekening met het maximale bedrag dat je kunt pinnen. De meeste pinautomaten in Zuid-Afrika zijn gelimiteerd tot 3000 of 3500 rand per opname. Dit is niet altijd vooraf te checken, dus probeer in eerste instantie gewoon het bedrag te pinnen dat je wilt opnemen. 
  • Fooi geven is gebruikelijk. Als je rekening houdt met ongeveer 10% van het bedrag zit je goed. Voor excursies, hotels, restaurants en taxi's is een fooi normaal. Ga je tanken? Dan is er vaak iemand die voor je tankt. Een kleine fooi van ongeveer 10 rand is dan genoeg. 
  • Wees niet die ene Nederlander. Als je een dure vakantie boekt en op reis gaat naar een land waar fooi geven gebruikelijk is, doe dat dan gewoon. Op je totale uitgaven stelt het niet zoveel voor en jouw geld komt rechtstreeks terecht bij de mensen die er wonen. 
  • Houd rekening met een eventuele borg die vastgehouden wordt op je creditcard bij zowel autohuur als meer internationaal gerichte hotels. Deze wordt altijd weer vrijgegeven, maar als je een lage limiet hebt is het handig er even aan te denken. Bij vrijwel alle creditcardmaatschappijen kun je zelf extra geld op je creditcard storten. Handig!